KNEDLA KOLAČ SA ŠLJIVAMA Neodoljivi klasik na drugačiji način, a zamirisaće cela kuća
Ako volite knedle sa šljivama, ovaj kolač ćete obožavati.
Potrebno je
- 400 g prezli
- 130 g šećera
- 100 ml ulja
Za griz krem:
- 1 l mleka
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g griza
- 1 jaje
- 80 g maslaca
Za voćni nadev:
- 1 kg očišćenih šljiva
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 g gustina
- 6 kašika vode
Priprema
Isecite šljive na sitne komadiće. U jednu posudu stavite šljive i šećere pa kuvajte na tihoj vatri. Kad proključaju, kuvajte još 10 minuta, dok ne omekšaju. Zasebno razmutite gustin sa vodom pa dodajte šljivama. Umešajte šećer i kuvajte, sve dok se ne zgusne. Ostavite sa strane da se prohladi. Propržite prezle u zagrejanom ulju na tiganju, pa dodajte šećer. Ostavite sa strane. U jednoj šerpi zakuvajte 700 ml mleka i šećere. Ostatak mleka pomešajte sa grizom i jajetom. Dodajte smesu od griza u ključalo mleko, pa mešajte sve dok se ne zgusne. Skloniite s vatre pa umešajte maslac, i mešajte sve dok se ne otopi. U kalup sipajte polovinu prezle. Preko nanesite polovinu griz krema pa nadev od šljiva. Preko nanesite griz krem pa završite prezlom. Ostavite kolač da se hladi par sati. Bon appetit!
Možda vas zanima:
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)