MOKA KOCKE Desert sa kafom koji se topi u ustima, a savršeno ide uz omiljeni napitak

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Neodoljivi slatkiš raspametiće i one izbirljive.

moka kocke
Shutterstock

Potrebno je:

Za biskvit:

  •     80 g brašna
  •     pola kašičice praška za pecivo
  •     10 g kakao praha
  •     1 kašika instant kafe
  •     4 žumanca
  •     50 g kristal šećera
  •     1/4 kašičice soli
  •     60 g mleka
  •     50 g biljnog ulja
  •     1 kašičica ekstrakta vanile

Za šne:

  •     4 belanca
  •     50 g šećera u prahu
  •     pola kašičice sirćeta

Za sirup:

  •     80 g mleka
  •     15 g šećera

Za kremu:

  •         100 g slatke pavlake
  •         50 g tamne čokolade (oko 58% kakaa)
  •         2 g instant kafe
  •        300 ml slatke pavlake
  •         50 g šećera u prahu
  •         prstohvat soli

Način pripreme:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Kašiku instant kafe pomešajte sa 60 ml vrućeg mleka, pa ostavite sa strane. Zasebno pomešajte šećer sa 4 žumanca pa mutite dok se ne istopi. Onda sipajte ulje, pa nastavite da mutite. Sipajte mleko sa kafom pa sve dobro sjedinite. Umešajte jednu kašičicu vanilinog ekstrakta pa umešajte. Zatim dodajte prosejano brašno, 10 g kakao praha, so, prašak za pecivo, sve to kroz sito.Pomešajte pa ostavite sa strane.Pleh obložite pek papirom. Zasebno umutite penasto belanca sa sirćetom. Polako umešajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte trećinu šnea u žumanca pa blago umešajte. Polako dodajte ostatak pa sjedinite smesu. Onda ravnomerno izlijte u kalup i rasporedite smesu. Pecite 20 do 22 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Zagrejte mleko sa šećerom dok se ne rastvori, pa ostavite da se prohladi. Na tihoj vatri zagrejte slatku pavlaku. Onda dodajte čokoladu i instant kafu,pa mešajte sve dok se ne otope. Ostavite u frižideru da se stegne. Potom dodajte 300 ml slatke pavlake sa prah šećerom i soli i mutite. Prohlađen biskvit prelijte sirupom pa ravnomerno nanesite krem. Odozgo stavite kakao uz pomoć sita. Pustite kolač da se ohladi bar 2 do 3 sata pre služenja.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading