TORTA VAM JE SUVA? Evo kako da uvek ispadne meka i vazdušasta, biće kao iz poslastičarnice
Lako je pretpostaviti da je suva torta jednostavno rezultat...

Ko želi da se potrudi oko pečenja torte, a da na kraju dobije suv i zbijen kolač? Pečenje bi trebalo da bude zabavno i prijatno iskustvo. Ali ponekad, uprkos najboljim namerama (i još boljoj uloženoj energiji), rezultat bude suv kolač, umesto laganog, vazdušastog i sočnog deserta o kome ste sanjali.
Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da se suv kolač spasi – ili još bolje, da se takav ishod uopšte ne dogodi. Eksperti sa sajta Martha Stewart su razgovarali sa profesionalnim poslastičarom kako bi otkrili glavne uzroke suvoće kod torti.
Bilo da pravite slojevitu tortu ili jednostavan kolač iz pleha, ovi saveti stručnjaka pomoći će vam da sprečite (ili popravite) suve kolače.
Upoznajte svoje torte
Lako je pretpostaviti da je suva torta jednostavno rezultat nedostatka tečnosti u testu. Međutim, prema rečima Džejsona Šrajbera, stiliste hrane, tvorca recepata i autora kuvara, ono što doživljavamo kao „sočnost“ u tortama više zavisi od odnosa šećera, masti i brašna, nego od same količine tečnosti u receptu.
Printscreen
Šrajber objašnjava da postoje dve osnovne kategorije recepata za torte:
Sunđerasta torta
Prva je klasična evropska sunđerasta torta – kao što su genoise ili viktorijina torta. One sadrže manje masti i šećera, pa imaju laganu, penastu strukturu i obično se nakon pečenja natapaju sirupom. „To stvara savršenu ravnotežu između čvrstog, ali nežnog biskvita koji nudi beskrajne varijacije“, kaže Šrajber. Ove torte su često zahtevnije za pripremu jer se oslanjaju na umućena jaja kao sredstvo za dizanje, a takođe su manje slatke od tipične američke torte.
Torta sa visokim odnosom šećera
Druga vrsta je ono što profesionalni poslastičari nazivaju „torta sa visokim odnosom“. To znači da sadrže više šećera nego brašna po težini, a često i više masti. Šrajber ističe da, pošto je šećer higroskopan (odnosno lako upija vodu), on pomaže torti da zadrži više vlage tokom pečenja – isti razlog zbog kog kolačići sa više šećera ispadaju mekši i žilaviji. Uz dodatak masti (koja usporava razvoj glutena), dobija se gušća i kompaktnija struktura – tekstura koju prepoznajemo kao „sočnu“. Ovakva tekstura se često naziva „kratkom“ (short), kao u nazivu „shortcake“. Šrajber objašnjava da „short“ u imenu strawberry shortcake ne označava visinu kolača, već njegovu zbijenu i mrvičastu teksturu.
Zašto je vaša torta suva i kako to da popravite
Sada kada bolje razumete vrste torti, vreme je da pogledamo šta bi moglo biti uzrok vašeg manje sočnog deserta.
Loš recept
Glavni razlog zbog kojeg torta ispadne suva, prema rečima Džejsona Šrajbera, jeste loš recept. Uvek koristite dobro testiran recept iz pouzdanog izvora, pažljivo izmerite sastojke i sledite uputstva.
„Imati dobar recept je više od pola posla. Mnoge loše torte nisu rezultat greške osobe koja pravi, već lošeg recepta“, kaže on.
Shutterstock
Loše napisan ili neproveren recept često je uzrok svih ostalih problema koji dovode do suve torte, o kojima ćemo govoriti u nastavku.
Kako to da popravite
Koristite proveren izvor: Najbolji način da izbegnete suv kolač zbog lošeg recepta jeste da koristite recepte iz izvora kojima verujete.
Dodajte jednostavan sirup: Čak i ako nešto pođe po zlu, jedan od najefikasnijih načina da povratite vlagu u suvu tortu jeste premazivanje jednostavnim sirupom (voda + šećer). Šrajber kaže da je premazivanje torti sirupom tradicionalna metoda za povećanje sočnosti, posebno u evropskim tortama, voćnim kolačima i bliskoistočnom pečenju.
Shutterstock
Kod složenih torti, sirup se nanosi na ohlađene kore nakon što su im odsečeni vrhovi.
Kod jednoslojnih torti, sirup se često nanosi dok je kolač još topao, kako bi se ravnomerno upio.
Voćni kolači se obično natapaju više puta tokom nedelja ili meseci, često i alkoholom, koji osim što dodaje vlagu, deluje i kao konzervans.
„Bez obzira koji način natapanja koristite, sirupi su odličan način da dodate aromu i vlagu torti, pa se slobodno igrajte sa ukusima“, kaže Šrajber.
Nepravilan odnos masti i šećera
Kao što je Šrajber već objasnio, ono što osećamo kao „sočnost“ u torti često dolazi iz dobrog odnosa masti i šećera. Naravno, svi volimo puter i šećer, ali previše dobrih stvari može stvoriti probleme.
Shutterstock
„Previsok odnos masti u odnosu na šećer i brašno, ili nebalansiran recept, dovodi do nestabilne torte“, objašnjava on. To može izazvati niz problema: torta se možda neće lepo podići, može splasnuti nakon pečenja ili imati lepljivu i gumenastu teksturu.
Kako popraviti
Najvažnije je koristiti proveren recept, umesto da pokušavate sami da izračunate savršene proporcije. Međutim, važno je i znati kakvu tortu želite da napravite.
Shutterstock
Šrajber preporučuje svoj omiljeni stil torte – šifon tortu. To je hibrid između sunđeraste torte i torte sa visokim odnosom šećera. Šifon torte se dižu pomoću umućenih belanaca i hemijskih praškova (soda bikarbona i/ili prašak za pecivo). Imaju više šećera i masti nego sunđeraste torte, ali manje nego „high-ratio“ torte.
Po njegovom mišljenju, one su savršeno rešenje za meku, sočnu i ne previše slatku tortu – upravo zahvaljujući dobro izbalansiranom odnosu šećera i masti u tradicionalnim receptima.
Previše brašna
Dodavanje previše brašna u testo ne samo da će učiniti tortu suvom, već može i da je učini tvrdom. Brašno upija vlagu, pa je neophodan sastojak u tortama, ali postoji tanka granica. Ako je količina brašna u testu prevelika u odnosu na tečnost, testo neće pravilno upiti vlagu, što može dovesti do suvog i zbijenog biskvita.
Kako popraviti
Previše brašna u torti često nije problem lošeg recepta, već nepravilnog merenja brašna. Samo nasipanje i sipanje nije dovoljno – postoji pravilan način za merenje brašna. Kako brašno stoji u kesi ili posudi, može se sabiti, pa je važno da ga “rahlite” pre merenja. To uradite tako što kašikom vadite brašno i lagano sipate u mericu za suve sastojke, a zatim nožem poravnate površinu. Ako recept sadrži metričke mere, to je najprecizniji način da budete sigurni da ne koristite previše brašna.
Predugo pečenje
Svi smo to bar jednom napravili. Predugo pečenje može biti rezultat greške korisnika ili lošeg tajminga u receptu. Greška može nastati zbog nepravilne temperature rerne ili jednostavno zato što ste zaboravili i ostavili tortu predugo da se peče.
Shutterstock
Ako je temperatura previsoka, torta će se brzo ispeći spolja, a unutra možda neće biti gotova. Ako je temperatura preniska, moraćete da pečete duže, što može dovesti do toga da spoljašnjost postane suva dok je sredina još nedovoljno pečena.
Kako to popraviti
- Proverite temperaturu rerne: Nemojte se oslanjati samo na podešavanje temperature na šporetu. Uvek imajte termometar za rernu i proverite da li pokazuje tačnu temperaturu pre nego što stavite tortu u rernu.
- Podesite tajmer: Uvek koristite tajmer da ne biste zaboravili tortu u rerni. Takođe, počnite da proveravate tortu otprilike 10 minuta pre nego što je predviđeno vreme pečenja.
- Koristite jednostavan sirup: Klasičan trik sa jednostavnim sirupom je odličan način da spasite prepečenu tortu. Preporučujemo da sirup premažete dok je torta još topla, jer će tako sirup najbolje upiti vlagu u svaki deo biskvita.
Bonus video:
Možda vas zanima:

NEODOLJIVA NUGAT TORTA Kremasta i bombastična, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko
Toliko je ukusna, nema ko će joj odoleti.

LUDLAB TORTA Mađarska poslastica sa višnjama koja miriše na ljubav,nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Za prave sladokusce i one izbirljive.

PAO DE LO DE OVAR Sunđerasta poslastica iz Portugalije koja osvaja ukusom od 1700.godine
Jednostavna i neodoljiva, bićete oduševljeni.

MEDOVIK TORTA PO RECEPTU ZA POČETNIKE Lako i brzo, svako može da je napravi
U savršenom spoju sa medom, ukrasiće svaku svečanu trp'ezu.

ORAH KOLAČ BUDI NOSTALGIJU Sve domaćice su nekada znale recept, a razgrabi se čim se postavi
Najbolje služite uz čaj ili kafu.

BRZE KROFNICE Vazdušaste i mekane kao duša, otopićete se od miline
Najbolje odmah stavite duplu meru.

PUTER KEKSIĆI Super idu uz čaj ili kafu, a mekani i sočni, i dupla mera će biti malo!
Mekani kao duša, a preukusni.

MIRISNE CIMET ROLNICE Vazdušaste i mekane kao pamuk, a tope se u ustima
I dupla mera će biti malo.

RUSKE KAPE OD KEKSIĆA SA POMORANDŽOM Još brže i jednostavnije za pripremu, a ukusom bude sva čula
Prave se lako, a pojedu odmah.
Komentari (0)