KUGLOF SA SMOKVAMA OSVAJA I MIRISOM I UKUSOM Savršen za sve svečane prilike

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

kuglof sa smokvama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 g svežih smokava
  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca (omekšalog)
  • 3 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 50 g badema (iseckanih)

Priprema:

Operite smokve, osušite ih i iseckajte na sitne komadiće. Možete ih i kratko prepržiti na tiganju sa malo šećera kako bi pustile sok i omekšale. U velikoj posudi pomešajte omekšali maslac i šećer. Miksajte dok ne postane kremasto i svetlo. Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući dok se dobro ne sjedine sa smesom.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem, naizmenično sa mlekom, mešajući dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte rendanu limunovu koru i iseckane bademe, pa sve dobro promešajte. Dodajte smokve. Sipajte testo u kalup za kuglof i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja, ostavite kuglof da se hladi u kalupu oko 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki.

Možda vas zanima:

kuglof

NEODOLJIVI KUGLOF MEKAN KAO DUŠA Savršen za rođendane i bitne datume, gosti će biti oduševljeni

19:00

5 jul, 2025

Slatki kutak

Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji dok je u Gornjoj Austriji poznat kao vacker ili vacka, a u Poljskoj babka. Najraniji poznati recept za kuglof se pojavio 1581. godine, u knjizi Marka Rupolta. Ako želite da dobijete na ukusu možete da umešate čokoladu, suvo grožđe, banane ili maline, kombinacija je bezbroj. Savršen je za sve proslave i važne događaje.

Komentari (0)

Loading