ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKA MIRINE KUHINJE Poslastica koja miriše na dom

Ivana Pavlović

12:30

Slatki kutak 0

Mirisna i neodoljiva, uzećete parče više.

štrudla sa makom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 ml mleka
  • 500 g brašna
  • pola paketića svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60 g masti ili putera

Za fil:

  • 125 ml mleka
  • 300 g mlevenog maka
  • 200 g šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zakuvajte mleko pa skinite sa šporeta i dodajte kašiku šećera. Dodajte izdrobljen svež kvasac i malo brašna pa ostavite da se aktivira. Zasebno umutite dva žumanca pa dodajte u aktiviran kvasac. Dobro promešajte pa sipajte u vanglu sa brašnom i malo soli. Zamesite testo pa ga ostavite da narasta, na pobrašnjenoj radnoj površini. Pustite da mleko provri pa umešajte mak i šećer. Fil zakuvajte pa skinite sa ringle i pustite da se prohladi. Podelite nadošlo testo na 3 dela. Oklagijom razvucite u oblik pravougaonika svaki deo pa premažite mašću i puterom. Nafilujte filom od maka pa zarolajte u oblik štrudle. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Zatim svaku štrudlu premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumene. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading