OVAKO SU NAŠE BAKE DOČEKIVALE VAŽNE GOSTE Ledene kocke, sočne i kremaste, klasik koji ostaje na vrhu
Osamdesetih godina prošlog veka hrvatska bombonjera “Ledene kocke” bila je popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Po uzoru na ovaj slatkiš, domaćice su osmislile domaći kolač koji podseća na tada popularnu bombonjeru, a koji je, naravno, mnogo jeftiniji i kremastiji od nje. Tako su nastale “Ledene kocke”, koje su pobedile “zub vremena”, pa se i danas rado prave u mnogim domovima

Sastojci
Možda vas zanima:

STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim

SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru

NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika kakaoa
- 700 ml mleka
- 250 g šećera
- 250 g margarina
- 13 kašika brašna
- 300 ml vode
- 150 g šećera
- 150 g čokolade
- 30 ml soka od limuna
Priprema
Kora: 5 jaja umutiti sa 5 kašika šećera.
Dodati 5 kašika brašna i dodati 1 kašiku kakaa.
Sve sjediniti i ispeći patišpanj.
Peci prvo na 180 C oko 10 min i još 5 minuta na 220 C.
Fil: 700ml mleka prokuvati sa 250 g šećera i dodati 13 kašika brašna.
Skuvati kao puding.
U ohlađen fil dodati jedan margarin i penasto umutiti krem.
Preliv: 300 ml vode prokuvati sa 150 g šećera i dodati sok od jednog limuna.
Koru preliti sa prelivom i premazati kremom.
Odgore staviti glazuru od čokolade.
Glazura: 150 g čokolade otopiti sa 2 kašike mleka i jednom kašikom ulja.

LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Kremasti desert koji u isto vreme i ledi i sladi
Osvežavajuće i lagane, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

BAKLAVA ROLAT Omiljena poslastica u malo drugačijem izdanju, prste da poližete
Fenomenalan desert za prave sladokusce.

ROZEN TORTA SA MAKOM Očaravajuća poslastica ukusa koji priča priče, za pravo uživanje
Neodoljiva torta nestaće sa stola odmah.

KUGLOF SA KOKOSOM Mirisni desert koji budi uspomene na dane letovanja
Mekan i sladak, nećete moći da prestanete da ga jedete.

Komentari (0)