OVAKO SU NAŠE BAKE DOČEKIVALE VAŽNE GOSTE Ledene kocke, sočne i kremaste, klasik koji ostaje na vrhu

trpeza.rs/S.Ć.

17:20

Slatki kutak 0

Osamdesetih godina prošlog veka hrvatska bombonjera “Ledene kocke” bila je popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Po uzoru na ovaj slatkiš, domaćice su osmislile domaći kolač koji podseća na tada popularnu bombonjeru, a koji je, naravno, mnogo jeftiniji i kremastiji od nje. Tako su nastale “Ledene kocke”, koje su pobedile “zub vremena”, pa se i danas rado prave u mnogim domovima

OVAKO SU NAŠE BAKE DOČEKIVALE VAŽNE GOSTE Ledene kocke, sočne i kremaste, klasik koji ostaje na vrhu
Printscreen/Youtube

Sastojci 

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 700 ml mleka
  • 250 g šećera
  • 250 g margarina
  • 13 kašika brašna
  • 300 ml vode
  • 150 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 30 ml soka od limuna

Priprema

Kora: 5 jaja umutiti sa 5 kašika šećera.
Dodati 5 kašika brašna i dodati 1 kašiku kakaa.
Sve sjediniti i ispeći patišpanj.
Peci prvo na 180 C oko 10 min i još 5 minuta na 220 C.
Fil: 700ml mleka prokuvati sa 250 g šećera i dodati 13 kašika brašna.
Skuvati kao puding.
U ohlađen fil dodati jedan margarin i penasto umutiti krem.
Preliv: 300 ml vode prokuvati sa 150 g šećera i dodati sok od jednog limuna.
Koru preliti sa prelivom i premazati kremom.
Odgore staviti glazuru od čokolade.
Glazura: 150 g čokolade otopiti sa 2 kašike mleka i jednom kašikom ulja.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading