OVAKO SU NAŠE BAKE DOČEKIVALE VAŽNE GOSTE Ledene kocke, sočne i kremaste, klasik koji ostaje na vrhu
Osamdesetih godina prošlog veka hrvatska bombonjera “Ledene kocke” bila je popularna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Po uzoru na ovaj slatkiš, domaćice su osmislile domaći kolač koji podseća na tada popularnu bombonjeru, a koji je, naravno, mnogo jeftiniji i kremastiji od nje. Tako su nastale “Ledene kocke”, koje su pobedile “zub vremena”, pa se i danas rado prave u mnogim domovima
Sastojci
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika kakaoa
- 700 ml mleka
- 250 g šećera
- 250 g margarina
- 13 kašika brašna
- 300 ml vode
- 150 g šećera
- 150 g čokolade
- 30 ml soka od limuna
Priprema
Kora: 5 jaja umutiti sa 5 kašika šećera.
Dodati 5 kašika brašna i dodati 1 kašiku kakaa.
Sve sjediniti i ispeći patišpanj.
Peci prvo na 180 C oko 10 min i još 5 minuta na 220 C.
Fil: 700ml mleka prokuvati sa 250 g šećera i dodati 13 kašika brašna.
Skuvati kao puding.
U ohlađen fil dodati jedan margarin i penasto umutiti krem.
Preliv: 300 ml vode prokuvati sa 150 g šećera i dodati sok od jednog limuna.
Koru preliti sa prelivom i premazati kremom.
Odgore staviti glazuru od čokolade.
Glazura: 150 g čokolade otopiti sa 2 kašike mleka i jednom kašikom ulja.
Možda vas zanima:
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
BRESKVICE Mnogima omiljeni starinski slatkiš, a poći će vam voda na usta
Neodoljive i slatke, idealne za svečanu i slavsku trpezu.
KOKOS TORTA Mirisna poslastica koja uspeva svima, a budi sva čula
Ako volite kokos, ovu tortu ćete obožavati.
Komentari (0)