SAVRŠENA STARINSKA POSLASTICA Carigradska torta, bogat, raskošan ukus koji svakom prija
Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske dezerte, navodno je bila obavezan slatkiš na bogataškim trpezama
Potrebno je:
Za kore:
- 50 grama brašna
- 12 jaja
- 200 grama mlevenih oraha
- 190 grama šećera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 60 grama brašna
- 3-5 kesica vanilin šećera, po ukusu
- 80 grama šećera u prahu
- 300 grama mlevenih oraha
Priprema
Kore: Najpre se pravi prva kora. Odvojte belanda od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije. Umutiti šest belanaca u čvrst sneg u postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od osvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta.
Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu.
Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.
Fil: Staviti 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi.
U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodavati jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe.
Slaganje: Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal.
Tortu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
UVEK PRAVI IZBOR Torta sa višnjama i dva krema - fenomenalna kombinacija ukusa, a ne peče se
Ova bogata torta oduševiće vas ukusom, ali i time što ćete utrošiti 15 minuta da je spremite
NE PEČE SE, A UKUS JE FENOMENALAN Slavska torta sa dva fila i orasima, DESERT KOJI STE ODUVEK TRAŽILI
Torte i sitne kolače na slavama, ali i na drugim proslavama svi najviše iščekuju. Zato se potrudite i napravite divne poslastice za koje će se tražiti parče više
PRAZNIČNA POSLASTICA BROJ JEDAN Kockasta torta sa filom od vanile, savršenstvo dobrog ukusa
Stari raskošni klasik, svi će se obradovati prepoznatljivom ukusu porodične sreće
NAJJEFTINIJA I NAJBRŽA POSLASTICA Torta "Lenja žena", vredna svake hvale
Uglavnom je to keks, bananice, maline i eurokrem, a mogu da se koriste i orasi, lešnici, jafa keks
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)