PRAZNIČNA POSLASTICA BROJ JEDAN Kockasta torta sa filom od vanile, savršenstvo dobrog ukusa

trpeza.rs

08:38

Slatki kutak 0

Stari raskošni klasik, svi će se obradovati prepoznatljivom ukusu porodične sreće

PRAZNIČNA POSLASTICA BROJ JEDAN Kockasta torta sa filom od vanile, savršenstvo dobrog ukusa
Shutterstock

Sastojci

Kora:

  • 150 g pšeničnog brašna
  • 3 pune kašičice praška za pecivo
  • 75 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 125 g omekšalog maslaca ili margarina

Fil:

  • 1 kesica fila za tortu sa ukusom vanile
  • 200 g omekšalog maslaca ili margarina
  • 200 g slatke pavlake za kuvanje za šlag
  • 150 ml likera od jaja
  • 150 g marmelade od kajsija

Ukrašavanje:

  • malo ulja
  • 75 g šećera
  • otprilike 100 g bele čokolade

Priprema

Tepsiju za pečenje namastite i obložite papirom za pečenje. Papir preklopite s jedne strane tako da ostane površina od 30 x 30 cm. Prethodno zagrejte rernu na 180°C.

Biskvit

Pomešajte brašno i prašak za pecivo u posudi. Dodajte ostale sastojke i mikserom mešajte prvo na najnižoj, a zatim na najvećoj brzini, 2 minute dok ne dobijete glatko testo. Testo stavite u tepsiju za pečenje, poravnajte i pecite.

Temperatura rerne 180 °C

Testo s papirom za pečenje izvadite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.

Oštrim nožem prerežite testo na 4 kocke jednake veličine (oko 15 x 15 cm) koje ćete u nastavku recepta koristiti kao slojeve torte.

Fil

Vrlo mekani maslac, slatku pavlaku i liker stavite u posudu. Mikserom mešajte prvo na najnižoj, a zatim na najvećoj brzini oko 2 minute dok ne postane kremasto. Kremu stavite u špric za torte sa otvorom u obliku zvezde (Ø oko 12 mm). 1 sloj biskvita stavite na tacnu za torte. Špricem nanesite ¼ fila, ostavljajući pri tom usku kockastu traku slobodnom (sl. 1). U nepopunjenu traku kašikom stavite oko 1/3 marmelade od kajsije. Na to stavite sledeći sloj biskvita te nanesite fil i marmeladu od kajsije. Stavite treći sloj biskvita nanesite fil i marmeladu na isti način kao što ste naneli na prvi sloj. Na poslednji sloj biskvita špricem nanesite ostatak fila i polako razmažite. Tortu do konzumiranja držite u frižideru.

Ukrašavanje

Za zaštitu od prskanja stavite papir za pečenje na radnu ploču. Na papir stavite metalnu kutlaču. Nanesite malo ulja. Šećer karamelizirajte u malom loncu na srednjoj temperaturi (tj. počnite mešati tek kada se šećer počne topiti) i mešajte tako dugo dok ne poprimi svetlo smeđu boju. Smesu mešajte dok se hladi, sve dok se ne počnu stvarati niti. Isprepletite (oblikujte kao na slici) karamelizovane niti viljuškom. Ako smesa postane pretvrda, jednostavno je ponovo zagrejte. Belu čokoladu otopite rasporedite po torti I ostavite da se stvrdne. Pre konzumiranja tortu ukrasite dekoracijom od karamele.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading