PRAZNIČNA POSLASTICA BROJ JEDAN Kockasta torta sa filom od vanile, savršenstvo dobrog ukusa
Stari raskošni klasik, svi će se obradovati prepoznatljivom ukusu porodične sreće
Sastojci
Kora:
- 150 g pšeničnog brašna
- 3 pune kašičice praška za pecivo
- 75 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
- 3 jaja
- 125 g omekšalog maslaca ili margarina
Fil:
- 1 kesica fila za tortu sa ukusom vanile
- 200 g omekšalog maslaca ili margarina
- 200 g slatke pavlake za kuvanje za šlag
- 150 ml likera od jaja
- 150 g marmelade od kajsija
Ukrašavanje:
- malo ulja
- 75 g šećera
- otprilike 100 g bele čokolade
Priprema
Tepsiju za pečenje namastite i obložite papirom za pečenje. Papir preklopite s jedne strane tako da ostane površina od 30 x 30 cm. Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
Biskvit
Pomešajte brašno i prašak za pecivo u posudi. Dodajte ostale sastojke i mikserom mešajte prvo na najnižoj, a zatim na najvećoj brzini, 2 minute dok ne dobijete glatko testo. Testo stavite u tepsiju za pečenje, poravnajte i pecite.
Temperatura rerne 180 °C
Testo s papirom za pečenje izvadite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.
Oštrim nožem prerežite testo na 4 kocke jednake veličine (oko 15 x 15 cm) koje ćete u nastavku recepta koristiti kao slojeve torte.
Fil
Vrlo mekani maslac, slatku pavlaku i liker stavite u posudu. Mikserom mešajte prvo na najnižoj, a zatim na najvećoj brzini oko 2 minute dok ne postane kremasto. Kremu stavite u špric za torte sa otvorom u obliku zvezde (Ø oko 12 mm). 1 sloj biskvita stavite na tacnu za torte. Špricem nanesite ¼ fila, ostavljajući pri tom usku kockastu traku slobodnom (sl. 1). U nepopunjenu traku kašikom stavite oko 1/3 marmelade od kajsije. Na to stavite sledeći sloj biskvita te nanesite fil i marmeladu od kajsije. Stavite treći sloj biskvita nanesite fil i marmeladu na isti način kao što ste naneli na prvi sloj. Na poslednji sloj biskvita špricem nanesite ostatak fila i polako razmažite. Tortu do konzumiranja držite u frižideru.
Ukrašavanje
Za zaštitu od prskanja stavite papir za pečenje na radnu ploču. Na papir stavite metalnu kutlaču. Nanesite malo ulja. Šećer karamelizirajte u malom loncu na srednjoj temperaturi (tj. počnite mešati tek kada se šećer počne topiti) i mešajte tako dugo dok ne poprimi svetlo smeđu boju. Smesu mešajte dok se hladi, sve dok se ne počnu stvarati niti. Isprepletite (oblikujte kao na slici) karamelizovane niti viljuškom. Ako smesa postane pretvrda, jednostavno je ponovo zagrejte. Belu čokoladu otopite rasporedite po torti I ostavite da se stvrdne. Pre konzumiranja tortu ukrasite dekoracijom od karamele.
Možda vas zanima:
UVEK PRAVI IZBOR Torta sa višnjama i dva krema - fenomenalna kombinacija ukusa, a ne peče se
Ova bogata torta oduševiće vas ukusom, ali i time što ćete utrošiti 15 minuta da je spremite
NE PEČE SE, A UKUS JE FENOMENALAN Slavska torta sa dva fila i orasima, DESERT KOJI STE ODUVEK TRAŽILI
Torte i sitne kolače na slavama, ali i na drugim proslavama svi najviše iščekuju. Zato se potrudite i napravite divne poslastice za koje će se tražiti parče više
NAJJEFTINIJA I NAJBRŽA POSLASTICA Torta "Lenja žena", vredna svake hvale
Uglavnom je to keks, bananice, maline i eurokrem, a mogu da se koriste i orasi, lešnici, jafa keks
SAVRŠENA POSLASTICA ZA SVAKI DAN Nepečena torta sa keksom, pudingom i čokoladom, oduševiće vas svojim ukusom i izgledom
Uživajte u jednostavno ukusnoj i torti prelepog preseka
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)