Sočna, slatka, neodoljiva GRČKA BAKLAVA SA ORASIMA I BADEMIMA

Trpeza/ V.V.

22:00

Slatki kutak 0

Napravite baklavu po originalnom receptu iz Grčke.

baklava
Shutterstock

Baklava s orasima i bademom

Sastojci:

Za fil:

500 g kora za pitu

200 g seckanih oraha

200 g seckanih badema

250 g putera

1/2 kesice cimeta

Za sirup:

500 g šećera

300 ml vode

50 g meda

Kora od 1 limuna

½ kesice cimeta

Priprema:

Istopite puter na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim puterom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet i karanfilić. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim puterom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok sve kore ne postanu zlatnosmeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading