Sočna, slatka, neodoljiva GRČKA BAKLAVA SA ORASIMA I BADEMIMA
Napravite baklavu po originalnom receptu iz Grčke.
Baklava s orasima i bademom
Sastojci:
Za fil:
500 g kora za pitu
200 g seckanih oraha
200 g seckanih badema
250 g putera
1/2 kesice cimeta
Za sirup:
500 g šećera
300 ml vode
50 g meda
Kora od 1 limuna
½ kesice cimeta
Priprema:
Istopite puter na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim puterom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet i karanfilić. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim puterom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok sve kore ne postanu zlatnosmeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BAKLAVA ROLNICE SA ČOKOLADOM Slatki užitak za sva čula!
Napravite omiljeni slatkiš na malo drugačiji način
ZDRAVE BAKLAVA ROLNICE Tereza Vasiljević otkriva kako da napravite omiljeni orijentalni slatkiš na drugačiji način
Jedna od najpoznatijih orijentalnih poslastica se pravi na razne načine. Ipak, ovaj recept se potpuno razlikuje od klasične baklave.
OSVEŽAVAJUĆI KOLAČ OD PIŠKOTA I LIMUNA Kremasto zadovoljstvo za sva čula
Red piškota, red fila i gotov kolač!
BAKIN KOLAČ KOJI UNUCI OBOŽAVAJU Recept za najmekše vafle na svetu!
Možete ih mazati džemom, kremom ili jesti uz čaj i kafu.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)