ZDRAVE BAKLAVA ROLNICE Tereza Vasiljević otkriva kako da napravite omiljeni orijentalni slatkiš na drugačiji način
Jedna od najpoznatijih orijentalnih poslastica se pravi na razne načine. Ipak, ovaj recept se potpuno razlikuje od klasične baklave.
Baklava sa bademom se pravi od zdravih sastojaka, svaka se posebno urola, a preliva se sirupom od pomorandže ili istopljenom čokoladom. Dekorativno izgledaju, imaju savršen ukus, a sastojke možete da menjate kako vam ne bi dosadila. Kulinarska blogerka Tereza Vasiljević iz Banatskog Karlovca nam je objasnila kako se pravi ova poslastica. Ona je autorka Instagram profila teruskav, na kojem za više od 12.000 pratilaca predstavlja recepte za slatkiše i slaniše na vrlo kreativan način.
Koje kore je najbolje koristiti za ovu baklavu?
- Za ovu baklavu možete koristiti bilo koje tanke kore. Ja sam je jednom pravila sa korama od spelte i izuzetno mi se dopao taj spoj ukusa.
Koje veličine treba da budu štapići od fila koji se stavljaju u baklavu?
- Prvo koru isecite na trakice željene veličine, ali vodite računa da sve budu iste. U zavisnosti od veličine traka napravite štapiće od smese za fil kojima ćete ih puniti.
Kako da se savije baklava u rolnicu?
- Na dno trakice od kore, stavite štapić na uži deo i preklopite strane kore po dužini malo ka unutra. Zatim odozdo preko fila urolajte traku kao cigaretu. Kraj baklave premažite sokom od pomorandže kako bi se rolnica prilepila.
Da li može da se koristi obično ulje umesto kokosovog?
- Umesto kokosovog ulja, može bilo koje drugo ulje. Ja sam pravila zdravu varijantu.
Da li posle pečenja baklava treba da se pokrije vlažnom krpom?
- Ova baklava se ne pokriva krpom posle pečenja.
Da li se cele baklave umoče u preliv od pomorandže ili samo krajevi?
- Cele vruće baklave se preliju ohlađenim prelivom od pomorandže i meda. Potom krajeve uvaljajte u susam ili čokoladu po želji. A možete i u jedno i u drugo.
Kako ih ostaviti da se stegnu da se ne pokvari dekoracija?
- Gotove baklavice odmah poređajte na rešetku i ostavite da se tu stegnu.
RECEPT: Rolovana baklava s bademom
Sastojci:
1 pakovanje tankih kora za pitu
Za fil:
250 g mlevenih badema
75 g meda
1 kašičica cimeta
1 kašičica soka od pomorandže
Za preliv:
180 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
60 g meda
Za dekoraciju:
Istopljena čokolada
Susam
Priprema:
Od kora isecite osam jednakih traka ili koliko želite u zavisnosti od veličine trake koju odredite. Fil: Pomešajte sve sastojke i oblikujte štapiće čija dužina treba da odgovara širini trake koju ste isekli. Stavite štapić od fila na dno trake. Preklopite strane preko štapića i urolajte. Zalepite kraj sokom od pomorandže ili kokosovim uljem. Poređajte baklave u pleh, premažite otopljenim kokosovim uljem i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Preliv: Stavite sok od pomorandže da provri, sklonite sa vatre, dodajte med i mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se ohladi. Prelijte vruće baklave i krajeve odmah umočite u istopljenu čokoladu pa u susam.
ALEKSANDRINA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA RAJ ZA ČULA Nestaće sa stola odmah, a sočna i slatka
Napravite ovu mirisnu poslasticu po receptu Aleksandre Simić iz Pećinaca
ZORICIN MIRISNI HLEB SA BUNDEVOM Idealan za savršeno vikend jutro, a preukusan i kada je hladan
Napravite ovaj neodoljivi specijalitet po receptu Zorice Pavlović iz Požarevca
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
ZORICIN MINI TART SA BOROVNICAMA MEKAN KAO PAMUK Kao osmišljen za savršen vikend
Napravite ovaj neodoljivi voćni desert po receptu Zorice Pešić iz Beograda
KNEDLE SA DŽEMOM I ORASIMA Fenomanalni desert za dane posta koji se topi u ustima
Sočne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)