ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKE KROFNICE Bude sećanja na plažu i more
Grčki specijalitet koji budi uspomene.
Krofnice (lukumades)
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
250 ml mlakog mleka
250 ml mlake vode
15 g suvog kvasca
2 kašike šećera
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
Za sirup:
500 g šećera
250 ml vode
1 limun
300 g meda
1 kesica cimeta
Priprema:
U činiju stavite vodu i kvasac, promešajte i ostavite da se kvasac rastopi. Dodajte mleko, brašno, šećer, so i maslinovo ulje. Mikserom mutite da dobijete glatku smesu. Pokrijte činiju providnom folijom i ostavite da testo odstoji jedan sat da naraste. Kašikom vadite komade testa i pržite krofnice u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju sa svih strana. Pre nego što uzmete testo, kašiku pokvasite vodom da bi se lako odvojilo od nje. Sirup: Na tihoj vatri sjedinite šećer, vodu, limun i med. Gotove krofne prelijte toplim sirupom i pospite cimetom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČOKOLADA I VIŠNJE, NEODOLJIV SPOJ Fantastičan kolač od bajatog hleba
Slatkiš kojem niko ne može odoleti.
ŠVARCVALD ROLAT Probajte bržu varijantu poznate torte, zaljubićete se na prvi zalogaj!
Kremasta poslastica, savršena za sve prilike.
IZ BAKINOG KUVARA Rolat sa čokoladom i orasima, jednostavan kolač bogatog ukusa
Nekada se kolač nije mogao zamisliti bez oraha i čokolade, pa je takav i ovaj stari recept za rolat.
ČOKOLADNA TORTA ZA 5 MINUTA Mere su na kašiku, peče se u mikrotalasnoj i svima uspe!
Sočna torta bogatog ukusa.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)