ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKE KROFNICE Bude sećanja na plažu i more

Vesna Vukadinović

19:00

Kulinarski globus 0

Grčki specijalitet koji budi uspomene.

ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKE KROFNICE Bude sećanja na plažu i more
Shutterstock

Krofnice (lukumades)

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

250 ml mlakog mleka

250 ml mlake vode

15 g suvog kvasca

2 kašike šećera

1/2 kašičice soli

3 kašike maslinovog ulja

Za sirup:

500 g šećera

250 ml vode

1 limun

300 g meda

1 kesica cimeta

Priprema:

U činiju stavite vodu i kvasac, promešajte i ostavite da se kvasac rastopi. Dodajte mleko, brašno, šećer, so i maslinovo ulje. Mikserom mutite da dobijete glatku smesu. Pokrijte činiju providnom folijom i ostavite da testo odstoji jedan sat da naraste. Kašikom vadite komade testa i pržite krofnice u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju sa svih strana. Pre nego što uzmete testo, kašiku pokvasite vodom da bi se lako odvojilo od nje. Sirup: Na tihoj vatri sjedinite šećer, vodu, limun i med. Gotove krofne prelijte toplim sirupom i pospite cimetom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading