ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKE KROFNICE Bude sećanja na plažu i more

Trpeza/ V.V.

19:00

Kulinarski globus 0

Grčki specijalitet koji budi uspomene.

ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKE KROFNICE Bude sećanja na plažu i more
Shutterstock

Krofnice (lukumades)

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

250 ml mlakog mleka

250 ml mlake vode

15 g suvog kvasca

2 kašike šećera

1/2 kašičice soli

3 kašike maslinovog ulja

Za sirup:

500 g šećera

250 ml vode

1 limun

300 g meda

1 kesica cimeta

Priprema:

U činiju stavite vodu i kvasac, promešajte i ostavite da se kvasac rastopi. Dodajte mleko, brašno, šećer, so i maslinovo ulje. Mikserom mutite da dobijete glatku smesu. Pokrijte činiju providnom folijom i ostavite da testo odstoji jedan sat da naraste. Kašikom vadite komade testa i pržite krofnice u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju sa svih strana. Pre nego što uzmete testo, kašiku pokvasite vodom da bi se lako odvojilo od nje. Sirup: Na tihoj vatri sjedinite šećer, vodu, limun i med. Gotove krofne prelijte toplim sirupom i pospite cimetom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading