ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKE KROFNICE Bude sećanja na plažu i more
Grčki specijalitet koji budi uspomene.
Krofnice (lukumades)
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
250 ml mlakog mleka
250 ml mlake vode
15 g suvog kvasca
2 kašike šećera
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
Za sirup:
500 g šećera
250 ml vode
1 limun
300 g meda
1 kesica cimeta
Priprema:
U činiju stavite vodu i kvasac, promešajte i ostavite da se kvasac rastopi. Dodajte mleko, brašno, šećer, so i maslinovo ulje. Mikserom mutite da dobijete glatku smesu. Pokrijte činiju providnom folijom i ostavite da testo odstoji jedan sat da naraste. Kašikom vadite komade testa i pržite krofnice u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju sa svih strana. Pre nego što uzmete testo, kašiku pokvasite vodom da bi se lako odvojilo od nje. Sirup: Na tihoj vatri sjedinite šećer, vodu, limun i med. Gotove krofne prelijte toplim sirupom i pospite cimetom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČOKOLADA I VIŠNJE, NEODOLJIV SPOJ Fantastičan kolač od bajatog hleba
Slatkiš kojem niko ne može odoleti.
ŠVARCVALD ROLAT Probajte bržu varijantu poznate torte, zaljubićete se na prvi zalogaj!
Kremasta poslastica, savršena za sve prilike.
IZ BAKINOG KUVARA Rolat sa čokoladom i orasima, jednostavan kolač bogatog ukusa
Nekada se kolač nije mogao zamisliti bez oraha i čokolade, pa je takav i ovaj stari recept za rolat.
ČOKOLADNA TORTA ZA 5 MINUTA Mere su na kašiku, peče se u mikrotalasnoj i svima uspe!
Sočna torta bogatog ukusa.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)