BAKLAVA SA ORASIMA I MEDOM RAZBIJA UKUSOM Ispadne sočna, a nije preslatka
Polizaćete i tanjir koliko je sočna.
Subota, 06. dec 2025.
Polizaćete i tanjir koliko je sočna.
Savršena za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
Pola pleha nestane dok trepnete.
Pola pleha nestane dok trepnete.
Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
Sočna i mekana, idealna za sve svečane prilike.
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.
Sočan kolač, bogat orasima, odlično je posluženje za goste.
Slatki, mali zalogaji.
Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor.
Poslastica koja se jednostavno i brzo pravi, a veoma je izdašna.
Originalni recept za ovaj starinski recept sadrzi ceđ (proceđena tečnost od pepela drveta i vode?, koja je zamenjen praskom za pecivo. Tradicionalno se pece u okrugloj tepsiji i sece zvezdasto, poput baklave, na romboide.
Slatka pita s orasima jedna je od najstarijih turskih poslastica koji obožavauj i generacije naših ljudi.
Napravite baklavu po originalnom receptu iz Grčke.