LAko se pravi a uz ovaj originalni turski recept za BAKLAVU uspeće vam svakog puta
Slatka pita s orasima jedna je od najstarijih turskih poslastica koji obožavauj i generacije naših ljudi.

Možda vas zanima:

BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.

POSNA BAKLAVA Po starom bosanskom receptu, desert na kome su odrasle generacije
Sočna i mekana, idealna za sve svečane prilike.

BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.

OVAKVU SIGURNO NISTE JELI! Baklava sa višnjama i plazmom, spoj voća, keksa i slatkog sirupa čini je neodoljivom!
Probajte baklavu na malo drugačiji način, nećete se pokajati.
Prava turska baklava
Sastojci:
250 g testa za pite
100 g putera
Za fil:
120 g oraha
120 g mlevenih badema
50 g šećera
Za sirup:
175 ml vode
2 kašike limunovog soka
kardamom u prahu
Priprema:
Za testo iseći listove po dužini i širini. Lagano otopite puter da odvojite surutku. Pažljivo sipajte mast u činiju, a surutku nežno skinite. Pleh podmazati i obložiti papirom za pečenje. Za fil pomešati seckane orahe, bademe i šećer. Stavite polovinu listova u pleh. Prvo premažite svaki list puterom. Nanosimo fil i na isti način slažemo ostale listove. Gornji list tanko premažite masnoćom od putera. Složeno testo isecite na uske komade i stavite u rernu na 200 stepeni oko 25 minuta. Pet minuta pre kraja pečenja prokuvati sirup. Zagrejte vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom u šerpi dok se šećer ne rastvori. Zatim kuvamo smešu još pet minuta na laganoj vatri. Uklonite zeleni kardamom. Stavite list na kuhinjsku rešetku. Kolač odmah poprskajte vrućim sirupom i ostavite da se hladi najmanje sat vremena. Pospite mlevenim pistaćima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.
Komentari (0)