LAko se pravi a uz ovaj originalni turski recept za BAKLAVU uspeće vam svakog puta

Izvor: alo.r/I. V.

22:15

Kulinarski globus 0

Slatka pita s orasima jedna je od najstarijih turskih poslastica koji obožavauj i generacije naših ljudi.

LAko se pravi a uz ovaj originalni turski recept za BAKLAVU uspeće vam svakog puta
Shutterstock

 

Možda vas zanima:

Prava turska baklava

Sastojci:

250 g testa za pite

100 g putera

Za fil:

120 g oraha

120 g mlevenih badema

50 g šećera

Za sirup:

175 ml vode

2 kašike limunovog soka

kardamom u prahu

Priprema: 

 Za testo iseći listove po dužini i širini. Lagano otopite puter da odvojite surutku. Pažljivo sipajte mast u činiju, a surutku nežno skinite. Pleh podmazati i obložiti papirom za pečenje. Za fil pomešati seckane orahe, bademe i šećer. Stavite polovinu listova u pleh. Prvo premažite svaki list puterom. Nanosimo fil i na isti način slažemo ostale listove. Gornji list tanko premažite masnoćom od putera. Složeno testo isecite na uske komade i stavite u rernu na 200 stepeni oko 25 minuta. Pet minuta pre kraja pečenja prokuvati sirup. Zagrejte vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom u šerpi dok se šećer ne rastvori. Zatim kuvamo smešu još pet minuta na laganoj vatri. Uklonite zeleni kardamom. Stavite list na kuhinjsku rešetku. Kolač odmah poprskajte vrućim sirupom i ostavite da se hladi najmanje sat vremena. Pospite mlevenim pistaćima.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading