LAko se pravi a uz ovaj originalni turski recept za BAKLAVU uspeće vam svakog puta

Izvor: alo.r/I. V.

22:15

Kulinarski globus 0

Slatka pita s orasima jedna je od najstarijih turskih poslastica koji obožavauj i generacije naših ljudi.

LAko se pravi a uz ovaj originalni turski recept za BAKLAVU uspeće vam svakog puta
Shutterstock

 

Prava turska baklava

Sastojci:

250 g testa za pite

100 g putera

Za fil:

120 g oraha

120 g mlevenih badema

50 g šećera

Za sirup:

175 ml vode

2 kašike limunovog soka

kardamom u prahu

Priprema: 

 Za testo iseći listove po dužini i širini. Lagano otopite puter da odvojite surutku. Pažljivo sipajte mast u činiju, a surutku nežno skinite. Pleh podmazati i obložiti papirom za pečenje. Za fil pomešati seckane orahe, bademe i šećer. Stavite polovinu listova u pleh. Prvo premažite svaki list puterom. Nanosimo fil i na isti način slažemo ostale listove. Gornji list tanko premažite masnoćom od putera. Složeno testo isecite na uske komade i stavite u rernu na 200 stepeni oko 25 minuta. Pet minuta pre kraja pečenja prokuvati sirup. Zagrejte vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom u šerpi dok se šećer ne rastvori. Zatim kuvamo smešu još pet minuta na laganoj vatri. Uklonite zeleni kardamom. Stavite list na kuhinjsku rešetku. Kolač odmah poprskajte vrućim sirupom i ostavite da se hladi najmanje sat vremena. Pospite mlevenim pistaćima.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

baklava sa orasima

ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

19:00

13 avgust, 2025

Kulinarski globus

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading