TORTA OD ORAHA SA KARAMEL FILOM Starinska poslastica bogatog ukusa
Napravite tortu po receptu naših baka od jednostavnih sastojaka.
Sastojci:
Za kore:
3 jajeta
200 g šećera
5 kašika vrele vode
5 kašika ulja
120 g brašna
150 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
350 g šećera
30 g putera
50 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Kore: Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima kašikom. Sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Hladnu koru preseći popreko na 3 dela.
Fil: Uzeti malo mleka od odvojene količine, razmutiti brašno da bude glatka smesa. Preostalo mleko staviti da provri pa dodati razmućeno brašno. Mutiti mikserom oko 5 minuta, da se zgusne. Kad je krem upola kuvan, staviti u drugu šercu šećer da se topi na tihoj vatri. Kada se karamelizuje sipati spremljeni krem sa mlekom i na tihoj vatri mešati da sve sjedini i karamelizovani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i posuti mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI MEDALJONI Kolačići sa suvim voćem, spremni za 10 minuta!
Krckavi, slatki i brzo se prave - ima li bolje?
NE ZNA SE DA LI SU LEPŠE ILI SLAĐE! Brze korpice punjene kremom i voćem
Odlična poslastica kojom ćete poslužiti goste.
FRANCUSKA PEČENA TORTA Osvežavajući slatkiš od pomorandže
Brzi kolač sa sezonskim voćem.
STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!
Imamo za vas odličnu tradicionalnu Panama tortu!
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)