STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!
Imamo za vas odličnu tradicionalnu Panama tortu!
Panama torta je zaista preukusna i veoma izdašna. Odlična je za rođendane, venčanja, godišnjice i druga slavlja, jer može dugo da stoji, a bogatog je ukusa. Recept nam je dala majstorica za slatkiše, kulinarska blogerka Slađana Roža iz Zrenjanina. Ona je autorka Instagram profila i bloga „just.sweet.sladjano“.
Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
Panama torta
Biskvit:
8 jaja
150 g šećera
50 g čokolade
160 g badema
80 g brašna
Krema:
4 jaja
120 g šećera u prahu
150 g čokolade
250 g margarina
3 kašike ruma
2 vanil šećera
Ganaš krema:
150 g čokolade
150 ml slatke pavlake
I još:
200 ml mleka
2 kašike ruma
Priprema:
Najpre ispecite biskvit. Žumanca izmiksajte sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe, pa sjedinite špatulom. Dodajte brašno pa opet sjedinite, i na kraju ulupan sneg od belanaca. Polako sve sjedinite. Kalup prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje, a ivice premažite margarinom i pospite brašnom pa rasporedite smesu. Pecite na 180 stepeni 35-40 minuta pazeći da ne izgori. Ispecen biskvit dvaput presecite kako biste dobili tri kore te ih nakvasite mlekom u koje ste dodali rum.
Za kremu najpre izmiksajte jaja sa prah šećerom i vanil šećerom, pa kuvajte na pari uz neprestano mućenje mikserom najmanjom brzinom oko 12 minuta. Dodajte iseckanu čokoladu pa sve sjedinite još 5 minuta na pari. Stavite kremu da se hladi i pokrijte providnom folijom. U ohlađenu kremu postepeno dodajte omekšali margarin i dobro izmutite. Dodajte rum na kraju.
Ređanje: Kora, fil, kora, fil, kora, fil, tanji sloj odzgo i sa strane. Ostavite tortu da odstoji bar dva sata u frižideru ili preko noći, pa onda izlijte ganaš krem od slatke pavlake koju ste dobro zagrejali pa u nju ubacili iseckanu čokoladu, sjedinili i malo prohladili. Ukrasite po želji.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLATKA FANTAZIJA Čokoladna torta koja će oduševiti goste, a posebno decu
Ima tri kore i fil, ali se brzo pravi.
NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne
STARINSKA POSNA TORTA Neodoljiv spoj kora od oraha i fila od čokolade
Naše bake su pravile tortu od jednostavnih sastojaka koje imaju u kući.
ČOKOLADNI ROLAT Fantazija od kolača, pravi raj za stomak!
Predivan spoj nežnog čokoladnog biskvita i fila i penastog fila sa kokosom.
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
MILICIN ČIZKEJK SA PISTAĆIMA I MALINOM MILUJE NEPCA Za sve svečane prilike
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Milice Dojčinović iz Beograda.
Komentari (0)