STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!
Imamo za vas odličnu tradicionalnu Panama tortu!
![STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!](/data/images/2023-02-06/45870_panama-torta-justswet-sladjano-viber-image-2023-02-03-14-36-02-069_f.jpg?timestamp=1675638000)
Panama torta je zaista preukusna i veoma izdašna. Odlična je za rođendane, venčanja, godišnjice i druga slavlja, jer može dugo da stoji, a bogatog je ukusa. Recept nam je dala majstorica za slatkiše, kulinarska blogerka Slađana Roža iz Zrenjanina. Ona je autorka Instagram profila i bloga „just.sweet.sladjano“.
Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
Panama torta
Biskvit:
8 jaja
150 g šećera
50 g čokolade
160 g badema
80 g brašna
Krema:
4 jaja
120 g šećera u prahu
150 g čokolade
250 g margarina
3 kašike ruma
2 vanil šećera
Ganaš krema:
150 g čokolade
150 ml slatke pavlake
I još:
200 ml mleka
2 kašike ruma
Priprema:
Najpre ispecite biskvit. Žumanca izmiksajte sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe, pa sjedinite špatulom. Dodajte brašno pa opet sjedinite, i na kraju ulupan sneg od belanaca. Polako sve sjedinite. Kalup prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje, a ivice premažite margarinom i pospite brašnom pa rasporedite smesu. Pecite na 180 stepeni 35-40 minuta pazeći da ne izgori. Ispecen biskvit dvaput presecite kako biste dobili tri kore te ih nakvasite mlekom u koje ste dodali rum.
Za kremu najpre izmiksajte jaja sa prah šećerom i vanil šećerom, pa kuvajte na pari uz neprestano mućenje mikserom najmanjom brzinom oko 12 minuta. Dodajte iseckanu čokoladu pa sve sjedinite još 5 minuta na pari. Stavite kremu da se hladi i pokrijte providnom folijom. U ohlađenu kremu postepeno dodajte omekšali margarin i dobro izmutite. Dodajte rum na kraju.
Ređanje: Kora, fil, kora, fil, kora, fil, tanji sloj odzgo i sa strane. Ostavite tortu da odstoji bar dva sata u frižideru ili preko noći, pa onda izlijte ganaš krem od slatke pavlake koju ste dobro zagrejali pa u nju ubacili iseckanu čokoladu, sjedinili i malo prohladili. Ukrasite po želji.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-06-17/57407_cokoladna-torta-shutterstock-2580738_f.jpg)
SLATKA FANTAZIJA Čokoladna torta koja će oduševiti goste, a posebno decu
Ima tri kore i fil, ali se brzo pravi.
![NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata](/data/images/2023-04-27/53097_shutterstock-1592964220_f.jpg)
NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne
STARINSKA POSNA TORTA Neodoljiv spoj kora od oraha i fila od čokolade
Naše bake su pravile tortu od jednostavnih sastojaka koje imaju u kući.
![rolat](/data/images/2023-03-14/48728_shutterstock-110724020_f.jpg)
ČOKOLADNI ROLAT Fantazija od kolača, pravi raj za stomak!
Predivan spoj nežnog čokoladnog biskvita i fila i penastog fila sa kokosom.
![punjene paprike](/data/images/2023-04-12/51432_shutterstock-120265672_f.jpg)
PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!
Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.
![pasulj sa kobasicama](/data/images/2024-07-17/94470_shutterstock-1240901323_f.jpg)
DOMAĆI KUVANI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM Tradicionalni ukus koji greje dušu!
Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!
![RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite](/data/images/2023-03-28/49852_piroske-shutterstock-600206357_f.jpg)
RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan, mekano testo spolja, sočan fil iznutra i neodoljiv miris koji ispunjava kuhinju
![kljukuša](/data/images/2024-01-22/74676_kljukusa-smanjena-1775312165_f.jpg)
RECEPT KOJI SE NASLAĐUJE Masonica, staro crnogorsko jelo, priprema se vrlo brzo i lako
Vruću masonicu preliti rastopljenim sirom i kajmakom
![špagete](/data/images/2025-02-06/113284_shutterstock-156583448_f.jpg)
ŠPAGETE SA TIKVICOM I PILETINOM Ručak za desetku, izdašan i ukusan, svi će vam tražiti ovaj recept
Po želji pospite ih parmezanom.
Komentari (0)