STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!
Imamo za vas odličnu tradicionalnu Panama tortu!
Panama torta je zaista preukusna i veoma izdašna. Odlična je za rođendane, venčanja, godišnjice i druga slavlja, jer može dugo da stoji, a bogatog je ukusa. Recept nam je dala majstorica za slatkiše, kulinarska blogerka Slađana Roža iz Zrenjanina. Ona je autorka Instagram profila i bloga „just.sweet.sladjano“.
Panama torta
Biskvit:
8 jaja
150 g šećera
50 g čokolade
160 g badema
80 g brašna
Krema:
4 jaja
120 g šećera u prahu
150 g čokolade
250 g margarina
3 kašike ruma
2 vanil šećera
Ganaš krema:
150 g čokolade
150 ml slatke pavlake
I još:
200 ml mleka
2 kašike ruma
Priprema:
Najpre ispecite biskvit. Žumanca izmiksajte sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe, pa sjedinite špatulom. Dodajte brašno pa opet sjedinite, i na kraju ulupan sneg od belanaca. Polako sve sjedinite. Kalup prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje, a ivice premažite margarinom i pospite brašnom pa rasporedite smesu. Pecite na 180 stepeni 35-40 minuta pazeći da ne izgori. Ispecen biskvit dvaput presecite kako biste dobili tri kore te ih nakvasite mlekom u koje ste dodali rum.
Za kremu najpre izmiksajte jaja sa prah šećerom i vanil šećerom, pa kuvajte na pari uz neprestano mućenje mikserom najmanjom brzinom oko 12 minuta. Dodajte iseckanu čokoladu pa sve sjedinite još 5 minuta na pari. Stavite kremu da se hladi i pokrijte providnom folijom. U ohlađenu kremu postepeno dodajte omekšali margarin i dobro izmutite. Dodajte rum na kraju.
Ređanje: Kora, fil, kora, fil, kora, fil, tanji sloj odzgo i sa strane. Ostavite tortu da odstoji bar dva sata u frižideru ili preko noći, pa onda izlijte ganaš krem od slatke pavlake koju ste dobro zagrejali pa u nju ubacili iseckanu čokoladu, sjedinili i malo prohladili. Ukrasite po želji.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLATKA FANTAZIJA Čokoladna torta koja će oduševiti goste, a posebno decu
Ima tri kore i fil, ali se brzo pravi.
NE ZAHTEVA PUNO VREMENA Torta sa piškotama - jednostavna, kremasta i gotova za pola sata
Torte sa piškotama spadaju među najlakše za pripremanje, a takođe su i veoma ukusne i izdašne
STARINSKA POSNA TORTA Neodoljiv spoj kora od oraha i fila od čokolade
Naše bake su pravile tortu od jednostavnih sastojaka koje imaju u kući.
ČOKOLADNI ROLAT Fantazija od kolača, pravi raj za stomak!
Predivan spoj nežnog čokoladnog biskvita i fila i penastog fila sa kokosom.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
Komentari (0)