STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!

Trpeza/ V.V.

18:01

U sosu sa 0

Imamo za vas odličnu tradicionalnu Panama tortu!

STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste!
Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža

Panama torta je zaista preukusna i veoma izdašna. Odlična je za rođendane, venčanja, godišnjice i druga slavlja, jer može dugo da stoji, a bogatog je ukusa. Recept nam je dala majstorica za slatkiše, kulinarska blogerka Slađana Roža iz Zrenjanina. Ona je autorka Instagram profila i bloga „just.sweet.sladjano“.

STARINSKA TORTA BOGATOG UKUSA Fil od čokolade i ruma, a kore od badema će oduševiti sve goste! Foto: Privatna arhiva/Slađana Roža
 

Panama torta

Biskvit:

8 jaja

150 g šećera

50 g čokolade

160 g badema

80 g brašna

Krema:

4 jaja

120 g šećera u prahu

150 g čokolade

250 g margarina

3 kašike ruma

2 vanil šećera

Ganaš krema:

150 g čokolade

150 ml slatke pavlake

I još:

200 ml mleka

2 kašike ruma

Priprema:

Najpre ispecite biskvit. Žumanca izmiksajte sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe, pa sjedinite špatulom. Dodajte brašno pa opet sjedinite, i na kraju ulupan sneg od belanaca. Polako sve sjedinite. Kalup prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje, a ivice premažite margarinom i pospite brašnom pa rasporedite smesu. Pecite na 180 stepeni 35-40 minuta pazeći da ne izgori. Ispecen biskvit dvaput presecite kako biste dobili tri kore te ih nakvasite mlekom u koje ste dodali rum.

Za kremu najpre izmiksajte jaja sa prah šećerom i vanil šećerom, pa kuvajte na pari uz neprestano mućenje mikserom najmanjom brzinom oko 12 minuta. Dodajte iseckanu čokoladu pa sve sjedinite još 5 minuta na pari. Stavite kremu da se hladi i pokrijte providnom folijom. U ohlađenu kremu postepeno dodajte omekšali margarin i dobro izmutite. Dodajte rum na kraju.

Ređanje: Kora, fil, kora, fil, kora, fil, tanji sloj odzgo i sa strane. Ostavite tortu da odstoji bar dva sata u frižideru ili preko noći, pa onda izlijte ganaš krem od slatke pavlake koju ste dobro zagrejali pa u nju ubacili iseckanu čokoladu, sjedinili i malo prohladili. Ukrasite po želji.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading