NAJOTMENIJA TORTA NA SVETU Pavlova torta, elegancija fenomenalnog ukusa

trpeza.rs

07:01

Slatki kutak 0

Glavni sastojak ovog fenomenalnog deserta jesu belanca umućena na poseban način, tako da je torta hrskava spolja, a meka iznutra

NAJOTMENIJA TORTA NA SVETU Pavlova torta, elegancija fenomenalnog ukusa
Shutterstock

POTREBNO JE:

  • 6 belanaca sobne temperature
  • 315 g (1.5 šolja) šećera u prahu
  • 3 kašičice kukuruznog brašna
  • 2 kašičice belog vinskog sirćeta
  • 1 kašičica esencije vanile
  • 375 ml (1.5 šolja) slatke pavlake
  • 400 g jagoda ili nekog drugog svežeg voća.

PRIPREMA:

Rernu zagrejte na 150°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Zatim mikserom umutite čvrst sneg od belanaca, a potom nastaviti mućenje i postepeno, kašiku po kašiku, dodajite šećer u prahu, sve dok se ne stopi sa belancima i masa ne postane gusta i sjajna.

Na kraju, dodajte lagano kukuruzno brašno, sirće i esenciju vanile. Kašikom sipajte umućenu masu u pleh i formirajte krug prečnika oko 20 cm. Koristite ravan nož za oblikovanje kore i evenutalno pravljenje talasića ili šara po izboru.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta, a potom smanjite temperaturu na 110°C i pecite još sat vremena ili dok kora ne bude hrskava i suva. Isključite potom rernu, ne otvarajte je i ostavite koru unutra dok se potpuno ne ohladi.

Umutite slatku pavlaku, ali pazite da se ne muti previše, jer će se pretvoriti u puter. Prebacite ohlađenu koru na tacnu, pa premažite gornju površinu umućenom slatkom pavlakom. Ako su jagode krupne, isecite ih na polovine ili četvrtine i poređajte preko sloja pavlake.

Dobra stvar je što Pavlova ne mora da bude perfektno ravna i savršeno pravilnog oblika, već je njena čar upravo u razbarušenom, rustičnom izgledu. Kad je i voće poređano preko gornje površine Pavlove, torta je spremna za služenje.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading