BOGASTVO DOBROG UKUSA Bingo torta, poslastica za sve prilike

trpeza.rs

07:44

Slatki kutak 0

Od samog pogleda na sastojke rastu nam zazubice i bez obzira na malo složeniju pripremu i više koraka, svakako bi je trebalo napraviti barem jednom

BOGASTVO DOBROG UKUSA Bingo torta, poslastica za sve prilike
Shutterstock

Sastojci:

Za biskvit

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 8 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašiuka gorkog kakaoa

Za krem od keksa

  • 350 g mlevenih keksa (pti ber, plazma)
  • 250-300 ml gaziranog soka od narandže
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu

Za krem od pudinga

  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 900 ml mleka
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuvanje

Dodatni sastojci

300 g jafa keksa
300 g piškota
350-400 ml gaziranog soka od narandže

Za završni sloj i premazivanje torte

  • 500 ml slatke pavlake

Priperema

1. U dubljoj činiji mikserom mutite jaja sa šećerom dok ne udvostruče volumen, pa dodajte prosejano brašno pomešano s kakaom i mlevene orahe, pa sve izmešajte. Dobijenu smesu izlijte u kalup za tortu (prečnika 28 cm) koji ste premazali maslacem i lagano ga pobrašnili.

2. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15-20 minuta, odnosno dok se biskvit ne počne odvajati od zidova kalupa. Pečeni biskvit izvadite iz rerne i dobro ohladite.

3. Napravite krem od keksa: sameljite keks (pti ber, plazma) pa dodajte gazirani sok od narandže, maslac i šećer pa sve mikserom izradite u ujednačeni krem.

4. Napravite krem od pudinga: skuvajte 700 ml mleka, a s ostatkom mleka razmutite prašak za puding. Kad mleko provri, ulijte razmućeni prašak za puding i kuvajte dok se smesa ne zgusne. Skinite s vatre i dobro ohladite. U hladan puding dodajte penasto umiućeni maslac sa šećerom u prahu i sve dobro izmiksajte.

5. Dobijeni krem podelite na dva dela i u jedan deo krema dodajte otopljenu čokoladu.

6. Složite tortu: na tacu stavite biskvit, preko njega ravnomerno premažite kremu od mlevenog keksa, potom preko kreme složite jafa keks, preko njih namažite žuti krem, na žuti krem složite piškote umočene u gazirani sok od narandže i na kraju preko piškota premažite čokoladni krem. Dobro ohladite.

7. Umutite slatku pavlaku pa njome premažite celu tortu i još jednom dobro ohladite. Pre služenja po želji ukrasite slatkim perlicama, ukrasnim mrvicama ili drugim dekorativnim elementima.

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading