IZ BAKINOG KUVARA Lenja pita sa višnjama bez masti, savršena da se zasladite za vikend

Vesna Vukadinović

10:30

Slatki kutak 0

Dajemo vam malo drugačiji recept sa korama koje se tope u ustima i osvežavajućim filom.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

Kore:

2 jaja

700 g brašna

250 g margarina

200 g šećera

200 ml kisele pavlake

1 prašak za pecivo

Fil:

600 g očišćenih višanja

200 g šećera

50 g gustina

150 ml soka od oceđenih višanja

Priprema:

Kore: Umutiti penasto margarin sobne temperature sa šećerom, dodati prašak za pecivo i jaja. Sjediniti i dodati pola mere brašna, pa umutiti. Dodati ostatak brašna i umesiti meko testo. Zaviti ga u kesu i staviti jedan sat u frižider.

Fil: Višnje ocediti i soku dodati vodu da bude 500 ml tečnosti. U šerpu staviti višnje, pola te tečnosti i šećer i staviti da provri. U ostatak tečnosti umešati gustin. Kada provri kuvati nekoliko minuta, pa dodati gustin i mešati dok se ne zgusne.

Ohlađeno testo podeliti na dva dela, da jedan bude malo veći. Razvući veće testo oklagijom da bude veličine pleha a višak zalepiti na ivice pleha. Sipati fil. Razvući drugo testo u koru i staviti preko fila. Ivice malo zatvoriti pa izbušiti višljuškom. Peći ua zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Pita je gotova kada porumeni. Ohlađenu pitu po želji posuti prah šećerom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading