STARINSKI KOLAČ Lenja pita sa višnjama, ukus i miris našeg detinjstva
Mekane prhke kore i kiseo voćni fil su jedinstven spoj koji rado jedu sve generacije.
Sastojci:
Kore:
2 jaja
700 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
200 ml kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Fil:
600 g očišćenih višanja
200 g šećera
50 g gustina
150 ml soka od oceđenih višanja
Priprema:
Umutiti penasto margarin sobne temperature sa šećerom, dodati prašak za pecivo i jaja. Sjediniti i dodati pola mere brašna, pa umutiti. Dodati ostatak brašna i umesiti meko testo. Zaviti ga u kesu i staviti jedan sat u frižider.
Fil: Višnje ocediti i soku dodati vodu da bude 500 ml tečnosti. U šerpu staviti višnje, pola te tečnosti i šećer i staviti da provri. U ostatak tečnosti umešati gustin. Kada provri kuvati nekoliko minuta, pa dodati gustin i mešati dok se ne zgusne.
Ohlađeno testo podeliti na dva dela, da jedan bude malo veći. Razvući veće testo oklagijom da bude veličine pleha a višak zalepiti na ivice pleha. Sipati fil. Razvući drugo testo u koru i staviti preko fila. Ivice malo zatvoriti pa izbušiti višljuškom. Peći ua zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Pita je gotova kada porumeni. Ohlađenu pitu po želji posuti prah šećerom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
IŠLERI Starinski kolačići po tradicionalnom receptu, kao izmišljeni za uživanje
Neodoljivi kolačići nestaće sa stola odmah.
KREM BRULE Francuski penušavi slatkiš kome nije moguće odoleti, a miriše na vanilu
Napravite ovaj fenomenalni desert od vanile, žumanca i slatke pavlake.
ČIZKEJK SA MAKOM SA MERAMA "NA ŠOLJE" Američki klasik na drugačiji način, kremast i osvežavajuć
Soči kolač sa sirom u savršenom spoju sa limunom okrepiće vam dušu i telo.
BAKLAVA SA ČOKOLADOM Još bolja od one klasične, svi će vam tražiti recept
Neodoljivi desert osvojiće i one koji ne vole baklavu.
NEODOLJIVE KEKS KUGLICE OD SAMO 3 SASTOJKA Tope se u ustima, a posne
Gotove začas, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)