KNEDLA KOLAČ Komšinica kaže da je lepši od knedli sa šljivama, brže se pravi, a smazali su ga za pola sata!

Vesna Vukadinović

15:31

Slatki kutak 0

Ako volite mekane, voćne kolače, ovo je pravi izbor za vas.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

200 g prezli

10 kašika ulja

6 kašika šećera

Beli fil:

1 l mleka

14 kašika griza

8 kašika šećera

80 g margarina

1 jaje

Fil sa šljivama:

1 kg šljiva

5 kašika šećera

3 kašika džema od šljiva

Priprema:

U zagrejano ulje dodati prezle i šećer i nekoliko minuta na srednjoj vatri uz mešanje pržiti dok prezle ne zamirišu.

Fil sa šljivama: očistiti i iseckati šljive, posuti šećerom i kuvati 5 minuta od kada provre. Dodati džem, izmešati.

Beli fil: staviti mleko i šećer da provre, pa dodati griz i mešati dok se malo ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati margarin. Mešati da se otopi. Umutiti viljuškom jaje i polako sipati u griz, pa izmešati dobro.

Ređanje: U podmazanu činiju ili pleh staviti pola količine prezli na dno, preko rasporediti fil od griza i ostaviti da se uhvati korica. Staviti fil od šljiva. Preko ostatak prezli. Kada se kolač ohladi stavite u frižider da se lepo stegne, pa isecite parčiće i poslužite.

 Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading