OVAKVU SIGURNO NISTE JELI! Baklava sa višnjama i plazmom, spoj voća, keksa i slatkog sirupa čini je neodoljivom!
Probajte baklavu na malo drugačiji način, nećete se pokajati.
Sastojci:
500 g kora za pitu
500 g očišćenih odleđenih višanja
150 g mlevene plazme
3 jajeta
200 g šećera
200 g kisele pavlake
250 ml ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za sirup:
400 g šećera
500 ml vode
1 limun
Priprema:
Ručno umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati kiselu pavlaku, ulje i prašak za pecivo i izmešati ručnom mutilicom. Pleh premazati uljem, staviti koru, premazati umućenom smesom. Zatim staviti drugu koru i nju premazati smesom. Staviti treću koru, premazati smesom i rasporediti polovinu mlevene plazme. Staviti koru, premazati smesom, staviti drugu koru i nju premazati smesom i treću koru premazati smesom, pa svuda rasporediti višnje. Opet staviti koru, premazati smesom, preko staviti drugu koru i nju premazati smesom. Zatim staviti treću koru, premazati je smesom i rasporediti drugu polovinu mlevene plazme. Preko plazme staviti koru, premazati je smesom, staviti drugu koru i nju premazati smesom. Završiti trećom korom te i nju premazati smesom. Iseći na kocke željene veličine i ostaviti da odstoji 30 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Sirup: U šerpu staviti šećer, vodu i 3 kolutova limuna. Kuvati 25 minuta, a limun izvaditi nakon deset minuta. Ohlađenu baklavu preliti vrelim sirupom.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica ukusa koji se ne zaboravlja, a miriše na ljubav
Ako volite klasičnu baklavu, njenu voćnu varijantu ćete obožavati.
KOLAČI BRESKVICE Napravite ih po receptu Jovane Krstić, toliko će biti lepe, biće vam žao da ih pojedete!
Čuveni sitni kolači bez kojih se ne može zamisliti slava nijedne domaćice koja želi da zadivi svoje goste, svakako su i breskvice.
BEČKA PITA Popularan kolač koji se ne peče, pravi izbor za vikend poslasticu
Bečka pita ima tri različita sloja i veoma je izdašna.
STARINSKI PIVČIĆI Sočne, slatke kiflice koje se tradicionalno prave u dane posta
Neponovljivi starinski kolačići koje naše domaćice često prave jer se dobije velika količina, a svi ih vole.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)