DOMAĆI IŠLERI Starinski kolačići po receptu Katarine Vojinović koji će vas vratiti u detinjstvo

Vesna Vukadinović

15:30

Slatki kutak 0

Prhki čokoladni keks dobio je naziv po poznatoj austrijskoj banji Bad Išl u kojoj je nastao daleke 1832. godine.

išleri
Foto: privatna arhiva/Katarina Vojinović

Prema originalnom receptu išleri se sastoje od dva keksića koja su spojena čokoladnim kremom u kome ima ruma i prelivena su glazurom. Mi smo recept dobili od kulinarske blogerke Katarine Vojinović iz Mojkovca u Crnoj Gori. Ona je autorka Instagram stranice „kuvajte sa kaćom“ (kuvajte_sa_kacom) na kojoj za više od 40.000 pratilaca objavljuje svoje kulinarske čarolije.

Po čemu znamo da je smesa od putera, žumanaca i šećera penasto umućena?

-  Posle nekog vremena mućenja smesa počne se steže i zgušnjava. Znaćete da se dovoljno zgusnula kad dostigne gustinu meda ili kada varjača počne da ostavlja trag po dnu.

Da li orasi i lešnici koji idu u testo moraju da budu pečeni?

- Orasi i lešnici ne moraju biti pečeni, već samo samleveni. Ali su išleri malo ukusniji ako su orasi ili lešnici pečeni. U tom slučaju ih prvo malo prepecite na suvom tiganju, pa sameljite.

išleri Foto: privatna arhiva/Katarina Vojinović
 

Šta znači umesiti „glatko“ testo?

- To znači kružnim pokretima ruku mijesiti tijesto, pritiskajući ga dlanovima, dok se težinom gurate naprijed. Ova tehnika će pomoći da se pokrene dejstvo glutena, tj. da se svi sastojci sjedine u homogenu masu. Gluten je pšenični protein koji zadržava vazduh prilikom pečenja, a ukoliko nije dobro formiran - tijesto će biti spljeskano i gnjecavo. Pripazite samo da ne koristite previše brašna, kako tijesto ne bi bilo tvrdo. Napravite kuglu, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite je da odstoji 30 minuta.

Koliko treba da bude tanko testo kada se rastanji oklagijom?

- Testo na brašnjavoj podlozi oklagijom rastanjiti na debljinu 3-4 mm.

Koje veličine treba da budu krugovi koji se vade?

- Idealna veličina krugova bi trebala biti veličine modlice 3,5 cm prečnika.

Koliko razmak ostaviti između njih u plehu?

- Razmak izmedju išlera bi trebao biti nekih 2cm.

išleri Foto: privatna arhiva/Katarina Vojinović
 

Kako da znamo da su ispečeni?

- Kada sa donje strane malo porumene, onda su ispečeni.

Po čemu se vidi da je fil koji se kuva na pari skuvan?

- Kada se dobije homogena ili ujednacena smjesa, onda je fil skuvan.  treba da se muti sve vreme dok se kuva kako se ne bi stvorile grudvice.

Da li je za glazuru bolje koristiti čokoladu za kuvanje ili mlečnu?

- Ja uvijek koristim cokoladu za kuvanje, ali svakako mozete napraviti i mjesavinu ove dvije cokolade. mogu celi išleri da se umaču u čokoladu, ali ja sam ovog puta do pola umakala.

Mogu li išleri da se naprave unapred, zamrznu, pa ispeku po potrebi?

- Naravno, tada su jos ukusniji.

išleri Foto: privatna arhiva/Katarina Vojinović
 

Katarinin recept za išlere

Sastojci (za 40-50 kom):

200 g glatkog brašna

180 g putera (ili margarina)

100 g šećera

100 g mlevenih pečenih lešnika

1 žumance

Fil:

2 žumanca

140 g putera (ili margarina)

140 g čokolade za kuvanje

140 g šećera u prahu

Glazura:

100 g čokolade za kuvanje

3 kašike ulja

Priprema:

Umutite penasto puter, šećer i žumance. Dodajte brašno i mlevene lešnike. Umesite glatko testo i ostavite najmanje 30 minuta u frižideru. Rernu uključite na 180 stepeni. Rastanjite koru i modlicom prečnika 3,5 cm vadite krugove. Ređajte na pleh obložen pek papirom sa razmakom jer će se u toku pečenja malo raširiti. Pecite 10-12 minuta. Žumanca i šećer penasto umutite i skuvajte na pari. U toplo dodajte iseckanu čokoladu i puter sobne temperature. Dobro izmešajte. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider. Pre filovanja malo umutite mikserom. Nafilujte polovinu kolača. Istopite čokoladu i ulje, malo prohladite. Ostale polovine umočite u čokoladu i odmah stavite preko nafilovanih kolačića.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading