DOMAĆI IŠLERI Starinski kolačići po receptu Katarine Vojinović koji će vas vratiti u detinjstvo
Prhki čokoladni keks dobio je naziv po poznatoj austrijskoj banji Bad Išl u kojoj je nastao daleke 1832. godine.
Prema originalnom receptu išleri se sastoje od dva keksića koja su spojena čokoladnim kremom u kome ima ruma i prelivena su glazurom. Mi smo recept dobili od kulinarske blogerke Katarine Vojinović iz Mojkovca u Crnoj Gori. Ona je autorka Instagram stranice „kuvajte sa kaćom“ (kuvajte_sa_kacom) na kojoj za više od 40.000 pratilaca objavljuje svoje kulinarske čarolije.
Po čemu znamo da je smesa od putera, žumanaca i šećera penasto umućena?
- Posle nekog vremena mućenja smesa počne se steže i zgušnjava. Znaćete da se dovoljno zgusnula kad dostigne gustinu meda ili kada varjača počne da ostavlja trag po dnu.
Da li orasi i lešnici koji idu u testo moraju da budu pečeni?
- Orasi i lešnici ne moraju biti pečeni, već samo samleveni. Ali su išleri malo ukusniji ako su orasi ili lešnici pečeni. U tom slučaju ih prvo malo prepecite na suvom tiganju, pa sameljite.
Šta znači umesiti „glatko“ testo?
- To znači kružnim pokretima ruku mijesiti tijesto, pritiskajući ga dlanovima, dok se težinom gurate naprijed. Ova tehnika će pomoći da se pokrene dejstvo glutena, tj. da se svi sastojci sjedine u homogenu masu. Gluten je pšenični protein koji zadržava vazduh prilikom pečenja, a ukoliko nije dobro formiran - tijesto će biti spljeskano i gnjecavo. Pripazite samo da ne koristite previše brašna, kako tijesto ne bi bilo tvrdo. Napravite kuglu, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite je da odstoji 30 minuta.
Koliko treba da bude tanko testo kada se rastanji oklagijom?
- Testo na brašnjavoj podlozi oklagijom rastanjiti na debljinu 3-4 mm.
Koje veličine treba da budu krugovi koji se vade?
- Idealna veličina krugova bi trebala biti veličine modlice 3,5 cm prečnika.
Koliko razmak ostaviti između njih u plehu?
- Razmak izmedju išlera bi trebao biti nekih 2cm.
Kako da znamo da su ispečeni?
- Kada sa donje strane malo porumene, onda su ispečeni.
Po čemu se vidi da je fil koji se kuva na pari skuvan?
- Kada se dobije homogena ili ujednacena smjesa, onda je fil skuvan. treba da se muti sve vreme dok se kuva kako se ne bi stvorile grudvice.
Da li je za glazuru bolje koristiti čokoladu za kuvanje ili mlečnu?
- Ja uvijek koristim cokoladu za kuvanje, ali svakako mozete napraviti i mjesavinu ove dvije cokolade. mogu celi išleri da se umaču u čokoladu, ali ja sam ovog puta do pola umakala.
Mogu li išleri da se naprave unapred, zamrznu, pa ispeku po potrebi?
- Naravno, tada su jos ukusniji.
Katarinin recept za išlere
Sastojci (za 40-50 kom):
200 g glatkog brašna
180 g putera (ili margarina)
100 g šećera
100 g mlevenih pečenih lešnika
1 žumance
Fil:
2 žumanca
140 g putera (ili margarina)
140 g čokolade za kuvanje
140 g šećera u prahu
Glazura:
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema:
Umutite penasto puter, šećer i žumance. Dodajte brašno i mlevene lešnike. Umesite glatko testo i ostavite najmanje 30 minuta u frižideru. Rernu uključite na 180 stepeni. Rastanjite koru i modlicom prečnika 3,5 cm vadite krugove. Ređajte na pleh obložen pek papirom sa razmakom jer će se u toku pečenja malo raširiti. Pecite 10-12 minuta. Žumanca i šećer penasto umutite i skuvajte na pari. U toplo dodajte iseckanu čokoladu i puter sobne temperature. Dobro izmešajte. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider. Pre filovanja malo umutite mikserom. Nafilujte polovinu kolača. Istopite čokoladu i ulje, malo prohladite. Ostale polovine umočite u čokoladu i odmah stavite preko nafilovanih kolačića.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SITNI SLAVSKI KOLAČI Tako ukusni da ćete ih praviti svake nedelje
Neodoljiva lešnik gnezda, cvetići vanilice, orasnice ili breskvice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
OBLANDE Brzi i jeftini slavski kolači skupog ukusa, uspevaju svima, a poći će vam voda na usta
Gotove za 15 minuta, a nestaće sa stola čim se postave.
KOLAČI KOJI SE NE PEKU Bombice od bele čokolade i džema, gotove su bukvalno za 20 minuta!
Sitni kolači fantastičnog ukusa koji su odlični za slave i druge svečane prilike.
SLATKA SALAMA Starinski kolač od keksa koji ćete napraviti bukvalno za 15 minuta, izdašan i jeftin!
Od nekoliko jeftinih sastojaka dobićete mnogo sitnih kolača, pa je slatka salama odlična za slave i druge svečane prilike.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)