KOLAČI BRESKVICE Napravite ih po receptu Jovane Krstić, toliko će biti lepe, biće vam žao da ih pojedete!
Čuveni sitni kolači bez kojih se ne može zamisliti slava nijedne domaćice koja želi da zadivi svoje goste, svakako su i breskvice.
![kolač](/data/images/2023-09-14/62360_img-20230710-231039-2-1_f.jpg?timestamp=1694642400)
Breskvice izgledaju verno, kao da zaista gledate to voće, a imaju i fantastičan ukus. Nije ih teško napraviti, mada zahtevaju vreme i trud, ali treba znati i neke cake kako bi savršeno izgledale. Recept se u porodicama prenosi s kolena na koleno, a nama ga je otkrila i detaljno objasnila Leskovčanka Jovana Krstić. Ona je kulinarska blogerka koja na Instagram profilu “Ukusne čarolije” objavljuje recepte za 15.000 vernih pratilaca.
Da li može smesa da se muti mikserom umesto ručno?
- Smesu za breskvice uvek mutim ručno. Tako su naše bake radile i po receptu tako treba, ali naravno možete je umutiti i mikserom ako vam je tako lakše.
Kolike treba da budu loptice od testa?
- Loptice od testa treba da budu veličine lešnika. Tako ćete dobiti manje breskvice, a meni one lepše izgledaju.
Foto: privatna arhiva/Jovana Krstić
Da li prilikom pečenja treba između loptica da se napravi razmak?
- Obavezno napravite razmak između loptica u plehu kako se ne bi spojile tokom pečenja, jer će malo da narastu.
Kako da sprečimo da testo ispuca?
- Da breskvice ne bi pucale tokom pečenja najvažnije je da se loptice dobro dlanovima uvaljaju dok ne postanu glatke. Ako nisu glatke, ispucaće. Pecite ih na 160-170 stepeni oko 15 minuta. Tokom pečenja ne otvarajte rernu.
Kako da ih najlakše izdubimo?
- Ostavite da se breskvice prohlade. Najlakše ćete ih izdubiti kada su mlake, a to uradite ivicom oštrog noža.
Šta raditi ako neće da se polovine zalepe jedna za drugu?
- Ukoliko je fil previše suv polovine breskvica se neće dobro zalepiti jedna za drugu. U tom slučaju u fil dodajte još nekoliko kašika džema ili vode kako bi smesa postala lepljiva. Breskvice napunite kašičicom ili sipajte fil u poslastičarsku kesu pa ćete to brže uraditi.
Kako treba da se boje da bi izgledale kao prave breskve?
- Pošto se polovine spoje filom, breskvice se oboje. Koristite žutu i crvenu prehrambenu boju. U malo hladne vode sipajte prehrambenu boju pa jedan kraj breskvice umočite u žutu, a drugi kraj u crvenu boju.
Foto: privatna arhiva/Jovana Krstić
Ako nestane smese za punjenje, čime još mogu da se pune?
- Osim džemom, ove kolačiće možete napuniti pudingom od vanile. I tako će imati odličan ukus.
Da li se odmah uvaljaju u šećer?
- Ostavite ih da se malo prosuše posle umakanja u boje, oko desetak sekundi, pa ih onda uvaljate u šećer.
Koliko treba da odstoje pre jela?
- Pre služenja breskvice ostavite da odstoje najmanje dva sata, da se dobro ohlade i stegnu.
Foto: privatna arhiva/Jovana Krstić
Breskvice
Sastojci:
2 jaja
425 g brašna + 3 kašike
180 g šećera
350 g džema od šljiva
225 ml ulja
3 kašike mleka
1 vanilin šećer
2 kašičice praška za pecivo
10 ml ruma
Crvena i žuta boja za kolače u prahu
170 ml vode
Priprema:
Žicom umutite jaja i šećer. Dodajte ulje i sjedinite. U umućenu smesu dodajte mleko i vanilin šećer pa mutite žicom da se sve sjedini. Na kraju dodajte prašak za pecivo pomešan sa tri kašike brašna. Sjedinite i stavite u frižider da odstoji dva sata. Tada umešajte brašno varjačom. pa na pobrašnjenoj radnoj površini umesite glatko testo. Ako vam se lepi za prste dodajte još brašna dok ne dobijete testo koje se ne lepi. Odvajajte loptice i dlanovima uvaljajte da budu glatke. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 160-170 stepeni da blago porumene. Kuglice izdubite, a izdubljene mrve pomešajte sa džemom i rumom. Punite kuglice tom smesom i spajajte po dve. U dve posude sipajte po 85 ml vode i prehrambene boje. Umočite jednu stranu breskvica u žutu, a drugu stranu u crvenu boju. Ostavite da se breskvice malo ocede, pa ih uvaljajte u šećer.
Možda vas zanima:
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-08-22/61325_pivcici_f.jpg)
STARINSKI PIVČIĆI Sočne, slatke kiflice koje se tradicionalno prave u dane posta
Neponovljivi starinski kolačići koje naše domaćice često prave jer se dobije velika količina, a svi ih vole.
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-06-17/57401_rafaelo-shutterstock-137139851_f.jpg)
NIKAD LAKŠE I LEPŠE Rafaelo bombice, slatki zalogaji koji se brzo naprave, a još brže pojedu!
Ovim receptom su svi oduševljeni!
![BAJADERA SA LEŠNICIMA Recept za sitne kolače koji odolevaju vremenu, a gotovi su za 20 minuta!](/data/images/2023-06-15/57285_bjadera-shutterstock-1921591055_f.jpg)
BAJADERA SA LEŠNICIMA Recept za sitne kolače koji odolevaju vremenu, a gotovi su za 20 minuta!
Izdašna poslastica, idealna za porodična okupljanja.
![NEVEROVATNO BRZO Čokoladne kocke sa orasima su gotove za 20 minuta, ne peku se, a preukusne!](/data/images/2023-05-31/56062_kolac-cokoladne-kocke-shutterstock-292127933_f.jpg)
NEVEROVATNO BRZO Čokoladne kocke sa orasima su gotove za 20 minuta, ne peku se, a preukusne!
Slatkiš koji će uspeti i domaćicama koje su početnice u kuvanju.
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Komentari (0)