KOLAČI BRESKVICE Napravite ih po receptu Jovane Krstić, toliko će biti lepe, biće vam žao da ih pojedete!

Vesna Vukadinović

13:00

U sosu sa 0

Čuveni sitni kolači bez kojih se ne može zamisliti slava nijedne domaćice koja želi da zadivi svoje goste, svakako su i breskvice.

kolač
Foto: privatna arhiva/Jovana Krstić

Breskvice izgledaju verno, kao da zaista gledate to voće, a imaju i fantastičan ukus. Nije ih teško napraviti, mada zahtevaju vreme i trud, ali treba znati i neke cake kako bi savršeno izgledale. Recept se u porodicama prenosi s kolena na koleno, a nama ga je otkrila i detaljno objasnila Leskovčanka Jovana Krstić. Ona je kulinarska blogerka koja na Instagram profilu “Ukusne čarolije” objavljuje recepte za 15.000 vernih pratilaca.

Da li može smesa da se muti mikserom umesto ručno?

- Smesu za breskvice uvek mutim ručno. Tako su naše bake radile i po receptu tako treba, ali naravno možete je umutiti i mikserom ako vam je tako lakše.

Kolike treba da budu loptice od testa?

- Loptice od testa treba da budu veličine lešnika. Tako ćete dobiti manje breskvice, a meni one lepše izgledaju.

kolač Foto: privatna arhiva/Jovana Krstić
 

Da li prilikom pečenja treba između loptica da se napravi razmak?

- Obavezno napravite razmak između loptica u plehu kako se ne bi spojile tokom pečenja, jer će malo da narastu.

Kako da sprečimo da testo ispuca?

- Da breskvice ne bi pucale tokom pečenja najvažnije je da se loptice dobro dlanovima uvaljaju dok ne postanu glatke. Ako nisu glatke, ispucaće. Pecite ih na 160-170 stepeni oko 15 minuta. Tokom pečenja ne otvarajte rernu.

Kako da ih najlakše izdubimo?

- Ostavite da se breskvice prohlade. Najlakše ćete ih izdubiti kada su mlake, a to uradite ivicom oštrog noža.

Šta raditi ako neće da se polovine zalepe jedna za drugu?

- Ukoliko je fil previše suv polovine breskvica se neće dobro zalepiti jedna za drugu. U tom slučaju u fil dodajte još nekoliko kašika džema ili vode kako bi smesa postala lepljiva. Breskvice napunite kašičicom ili sipajte fil u poslastičarsku kesu pa ćete to brže uraditi.

Kako treba da se boje da bi izgledale kao prave breskve?

- Pošto se polovine spoje filom, breskvice se oboje. Koristite žutu i crvenu prehrambenu boju. U malo hladne vode sipajte prehrambenu boju pa jedan kraj breskvice umočite u žutu, a drugi kraj u crvenu boju.

kolač Foto: privatna arhiva/Jovana Krstić
 

Ako nestane smese za punjenje, čime još mogu da se pune?

- Osim džemom, ove kolačiće možete napuniti pudingom od vanile. I tako će imati odličan ukus.

Da li se odmah uvaljaju u šećer?

- Ostavite ih da se malo prosuše posle umakanja u boje, oko desetak sekundi, pa ih onda uvaljate u šećer.

Koliko treba da odstoje pre jela?

- Pre služenja breskvice ostavite da odstoje najmanje dva sata, da se dobro ohlade i stegnu.

kolač Foto: privatna arhiva/Jovana Krstić
 

Breskvice

Sastojci:

2 jaja

425 g brašna + 3 kašike

180 g šećera

350 g džema od šljiva

225 ml ulja

3 kašike mleka

1 vanilin šećer

2 kašičice praška za pecivo

10 ml ruma

Crvena i žuta boja za kolače u prahu

170 ml vode

Priprema:

Žicom umutite jaja i šećer. Dodajte ulje i sjedinite. U umućenu smesu dodajte mleko i vanilin šećer pa mutite žicom da se sve sjedini. Na kraju dodajte prašak za pecivo pomešan sa tri kašike brašna. Sjedinite i stavite u frižider da odstoji dva sata. Tada umešajte brašno varjačom.  pa na pobrašnjenoj radnoj površini umesite glatko testo. Ako vam se lepi za prste dodajte još brašna dok ne dobijete testo koje se ne lepi. Odvajajte loptice i dlanovima uvaljajte da budu glatke. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 160-170 stepeni da blago porumene. Kuglice izdubite, a izdubljene mrve pomešajte sa džemom i rumom. Punite kuglice tom smesom i spajajte po dve. U dve posude sipajte po 85 ml vode i prehrambene boje. Umočite jednu stranu breskvica u žutu, a drugu stranu u crvenu boju. Ostavite da se breskvice malo ocede, pa ih uvaljajte u šećer.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading