BRZI DESERTI U ČAŠI Idealni kada dođu nenajavljeni gosti, a tope se u ustima
Parfe od limuna, lava, ananas u čaši ili crna šuma, otopićete se od miline.
Parfe od limuna
Sastojci:
Za krem od sira:
- 120 g krem sira
- 30 g šećera u prahu
- 150 g grčkog jogurta
- pola kesice želatina
- 250 ml slatke pavlake
Za krem od limuna:
- 2 jaja
- 2 limuna
- 150 g šećera
- 80 g putera
Priprema:
Iscedite sok od limuna, dodajte kockice putera, pa zagrevajte na pari. Posebno izmiksajte jaja sa šećerom, pa ih sipajte u sok s puterom, promešajte žicom i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Pomešajte krem sir sa šećerom u prahu. Ulupajte pavlaku pazeći da je ne premutite. Želatin prelijte sa dve kašike ledeno hladne vode i ostavite da nabubri. Zagrevajte ga na tihoj vatri da se rastopi ali ne sme da proključa. U topli želatin umešajte par kašika smese od sira i pavlake, promešajte da se sjedini, pa dodajte u činiju sa preostalom masom i lagano izmešajte. Uzmite šest čaša i na dno svake stavite po par kašika mrvica od keksa. Rasporedite beli krem, pa ostavite da se rashladi. Na kraju stavite žuti sloj limuna i rashladite do služenja.
Neodoljiva lava
Sastojci:
- 240 g putera
- 300 g šećera
- 6 jaja
- 2 kesice vanilin-šećera
- 120 g brašna
- 240 g crne čokolade
Priprema:
Stavite čokoladu da se topi. Mikserom penasto umutite puter sa šećerom i vanilin-šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje. Dobro umutite, lagano dodajte brašno i na kraju ulijte otopljenu čokoladu. Modle za lavu kolač nauljite i pobrašnite, napunite ih smesom do oko 3/4 i stavite ih u zagrejanu rernu. Rerna treba da je zagrejana na 200 stepeni i pečenje treba da traje tačno 12 minuta. Posle polovine vremena, testo će da se podigne, pa će kasnije površina da blago očvrsne i da ispuca. Kada kroz pukotine počne da izlazi čokolada, kolač je gotov. Pečene kolače ostaviti u kalupu dva minuta da se malo ohlade, a onda tankim nožem lagano odvojiti koricu od kalupa, i samo ga prevrnite na tanjir, a možete ga jesti i direktno iz kalupa.
Ananas u čaši
Sastojci:
- 100 g mlevenog keksa
- 30 g otopljenog putera
- 200 g krem sira sobne temperature
- 150 ml slatke pavlake
- 50 ml jogurta
- 2 kašičice želatina
- 4 kašičice vode
- 40 g šećera
- 1 limun
- 100 g ananasa
Priprema:
Pomešajte keks i puter te dobro utisnite u čaše. U tiganju s nelepljivim dnom zagrejte ananas sa šećerom i vodom na srednjoj vatri da postane kao pire. Ostavite da se ohladi. Pomešajte želatin i vodu i ostavite da nabubri. Mikserom pomešajte krem sir sa šećerom, jogurtom i limunovim sokom. Rastopite želatin, a zatim ga dodajte u mešavinu krem sira i dobro promešajte. U drugoj posudi umutite pavlaku. Dodajte polovinu pirea od ananasa u mešavinu krem sira i dobro promešajte. Prebacite u činiju sa šlagom i mešajte dok se ne ujednači. Stavite smesu za čizkejk od ananasa u čašu, a zatim je prelijte preostalim pireom od ananasa. Ukrasite po želji.
Crna šuma
Sastojci:
- 450 g trešanja
- pakovanje kupovnih kora od kakaoa
- 300 g džema od višanja
- 100 ml likera od višnje
- 10 keksića
- 300 ml slatke pavlake
Za krem:
- 50 g šećera
- 50 g kukuruznog brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 veća jaja + 1 žumance
- 300 ml mleka
- 300 ml pavlake za šlag
Priprema:
Umutite šećer, kukuruzno brašno i vanilu u glatku smesu. U šerpu sipajte mleko i pavlaku, te lagano zagrevajte dok se ne zagreje, ali da ne provri. Prelijte preko mešavine jaja i odmah umutite. Operite tepsiju da biste uklonili tragove mleka i sipajte krem nazad u čistu tepsiju. Lagano zagrejte, stalno mešajući dok se ne zgusne. Ne paničite ako krem postane grudvast, samo nastavite da zagrevate i mutite dok ne postane gladak. Prekrijte površinu folijom i ostavite da se ohladi. Očišćene trešnje sipajte u šerpu s polovinom džema i kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta dok ne omekšaju. Ostavite da se ohladi. Izlomite koru na sitnije delove. Sipajte liker u plitku činiju, umočite svaki deo kore u liker, pa poređajte u čaše. Preko komade kora, sipajte malo trešanja pa krem, pa tako sve dok ne popunite čašu.
Možda vas zanima:
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
PASULJ NA 100 NAČINA Različiti recepti za omiljeno tradicionalno jelo koje prija duši i telu
Originalni vojnički, posni sa nanom, makedonsko tavče, prebranac, papula ili srpsko varivo, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠE SRPSKE PITE Hrskavih kora i sočnog nadeva, ukućani će stajati u redu za još
Koju god da odaberete nećete da pogrešite.
NAJLEPŠI SLATKIŠI SA POMORANDŽOM Rolat, kolač, mus i poslastica pomeraju granice dobrog ukusa
Neodoljivi deserti tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
SAN SEBASTIJAN ČIZKEJK Desert neodoljivog ukusa nastao je učeničkom greškom a prava je senzacija
Nastao greškom učenika u baru u Španiji, a sada je pravi specijalitet. Ako volite klasičan čizkejk, ovaj ćete obožavati.
LAVA KOLAČ Čokoladna rapsodija od samo 3 sastojaka gotova začas, a topi se u ustima
Brzi čokoladni kolač osvojiće i one koji ne vole slatko.
PESAK TORTA Nepečena poslastica ukusa koji se pamti, a gotova za tren oka
Nestaće sa stola odmah, zato najbolje stavite duplu meru.
LEPA BRENA TORTA Raskošna poslastica nazvana po čuvenoj pevačici, a topi se u ustima
Torta koja je uživala veliku popularnost 80 ih godina 20 veka, ostaviće bez daha i one izbirljive. Bogata, kalorična i čokoladna uskrasiće svaku svečanu trpezu.
POLICAJKA Torta prepuna čokolade i raznih filova koja će oboriti s nogu sve sladokusce
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)