BRZI DESERTI U ČAŠI Idealni kada dođu nenajavljeni gosti, a tope se u ustima
Parfe od limuna, lava, ananas u čaši ili crna šuma, otopićete se od miline.
Shutterstock
Parfe od limuna
Sastojci:
Za krem od sira:
- 120 g krem sira
- 30 g šećera u prahu
- 150 g grčkog jogurta
- pola kesice želatina
- 250 ml slatke pavlake
Za krem od limuna:
- 2 jaja
- 2 limuna
- 150 g šećera
- 80 g putera
Priprema:
Iscedite sok od limuna, dodajte kockice putera, pa zagrevajte na pari. Posebno izmiksajte jaja sa šećerom, pa ih sipajte u sok s puterom, promešajte žicom i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Pomešajte krem sir sa šećerom u prahu. Ulupajte pavlaku pazeći da je ne premutite. Želatin prelijte sa dve kašike ledeno hladne vode i ostavite da nabubri. Zagrevajte ga na tihoj vatri da se rastopi ali ne sme da proključa. U topli želatin umešajte par kašika smese od sira i pavlake, promešajte da se sjedini, pa dodajte u činiju sa preostalom masom i lagano izmešajte. Uzmite šest čaša i na dno svake stavite po par kašika mrvica od keksa. Rasporedite beli krem, pa ostavite da se rashladi. Na kraju stavite žuti sloj limuna i rashladite do služenja.
Neodoljiva lava
Sastojci:
- 240 g putera
- 300 g šećera
- 6 jaja
- 2 kesice vanilin-šećera
- 120 g brašna
- 240 g crne čokolade
Priprema:
Stavite čokoladu da se topi. Mikserom penasto umutite puter sa šećerom i vanilin-šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje. Dobro umutite, lagano dodajte brašno i na kraju ulijte otopljenu čokoladu. Modle za lavu kolač nauljite i pobrašnite, napunite ih smesom do oko 3/4 i stavite ih u zagrejanu rernu. Rerna treba da je zagrejana na 200 stepeni i pečenje treba da traje tačno 12 minuta. Posle polovine vremena, testo će da se podigne, pa će kasnije površina da blago očvrsne i da ispuca. Kada kroz pukotine počne da izlazi čokolada, kolač je gotov. Pečene kolače ostaviti u kalupu dva minuta da se malo ohlade, a onda tankim nožem lagano odvojiti koricu od kalupa, i samo ga prevrnite na tanjir, a možete ga jesti i direktno iz kalupa.
Shutterstock
Ananas u čaši
Sastojci:
- 100 g mlevenog keksa
- 30 g otopljenog putera
- 200 g krem sira sobne temperature
- 150 ml slatke pavlake
- 50 ml jogurta
- 2 kašičice želatina
- 4 kašičice vode
- 40 g šećera
- 1 limun
- 100 g ananasa
Priprema:
Pomešajte keks i puter te dobro utisnite u čaše. U tiganju s nelepljivim dnom zagrejte ananas sa šećerom i vodom na srednjoj vatri da postane kao pire. Ostavite da se ohladi. Pomešajte želatin i vodu i ostavite da nabubri. Mikserom pomešajte krem sir sa šećerom, jogurtom i limunovim sokom. Rastopite želatin, a zatim ga dodajte u mešavinu krem sira i dobro promešajte. U drugoj posudi umutite pavlaku. Dodajte polovinu pirea od ananasa u mešavinu krem sira i dobro promešajte. Prebacite u činiju sa šlagom i mešajte dok se ne ujednači. Stavite smesu za čizkejk od ananasa u čašu, a zatim je prelijte preostalim pireom od ananasa. Ukrasite po želji.
Shutterstock
Crna šuma
Sastojci:
- 450 g trešanja
- pakovanje kupovnih kora od kakaoa
- 300 g džema od višanja
- 100 ml likera od višnje
- 10 keksića
- 300 ml slatke pavlake
Za krem:
- 50 g šećera
- 50 g kukuruznog brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 veća jaja + 1 žumance
- 300 ml mleka
- 300 ml pavlake za šlag
Priprema:
Umutite šećer, kukuruzno brašno i vanilu u glatku smesu. U šerpu sipajte mleko i pavlaku, te lagano zagrevajte dok se ne zagreje, ali da ne provri. Prelijte preko mešavine jaja i odmah umutite. Operite tepsiju da biste uklonili tragove mleka i sipajte krem nazad u čistu tepsiju. Lagano zagrejte, stalno mešajući dok se ne zgusne. Ne paničite ako krem postane grudvast, samo nastavite da zagrevate i mutite dok ne postane gladak. Prekrijte površinu folijom i ostavite da se ohladi. Očišćene trešnje sipajte u šerpu s polovinom džema i kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta dok ne omekšaju. Ostavite da se ohladi. Izlomite koru na sitnije delove. Sipajte liker u plitku činiju, umočite svaki deo kore u liker, pa poređajte u čaše. Preko komade kora, sipajte malo trešanja pa krem, pa tako sve dok ne popunite čašu.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)