BRZI DESERTI U ČAŠI Idealni kada dođu nenajavljeni gosti, a tope se u ustima

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Parfe od limuna, lava, ananas u čaši ili crna šuma, otopićete se od miline.

lava u čaši
Shutterstock
parfe od limuna Shutterstock
 

Parfe od limuna
Sastojci:
Za krem od sira:

  • 120 g krem sira
  • 30 g šećera u prahu
  • 150 g grčkog jogurta
  • pola kesice želatina
  • 250 ml slatke pavlake

Za krem od limuna:

  • 2 jaja
  • 2 limuna
  • 150 g šećera
  • 80 g putera

Priprema:
Iscedite sok od limuna, dodajte kockice putera, pa zagrevajte na pari. Posebno izmiksajte jaja sa šećerom, pa ih sipajte u sok s puterom, promešajte žicom i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Pomešajte krem sir sa šećerom u prahu. Ulupajte pavlaku pazeći da je ne premutite. Želatin prelijte sa dve kašike ledeno hladne vode i ostavite da nabubri. Zagrevajte ga na tihoj vatri da se rastopi ali ne sme da proključa. U topli želatin umešajte par kašika smese od sira i pavlake, promešajte da se sjedini, pa dodajte u činiju sa preostalom masom i lagano izmešajte. Uzmite šest čaša i na dno svake stavite po par kašika mrvica od keksa. Rasporedite beli krem, pa ostavite da se rashladi. Na kraju stavite žuti sloj limuna i rashladite do služenja.

Neodoljiva lava
Sastojci:

  • 240 g putera
  • 300 g šećera
  • 6 jaja
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 120 g brašna
  • 240 g crne čokolade

Priprema:
Stavite čokoladu da se topi. Mikserom penasto umutite puter sa šećerom i vanilin-šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje. Dobro umutite, lagano dodajte brašno i na kraju ulijte otopljenu čokoladu. Modle za lavu kolač nauljite i pobrašnite,  napunite ih smesom do oko 3/4 i stavite ih u zagrejanu rernu. Rerna treba da je zagrejana na 200 stepeni i pečenje treba da traje tačno 12 minuta. Posle polovine vremena, testo će da se podigne, pa će kasnije površina da blago očvrsne i da ispuca. Kada kroz pukotine počne da izlazi čokolada, kolač je gotov. Pečene kolače ostaviti u kalupu dva minuta da se malo ohlade, a onda tankim nožem lagano odvojiti koricu od kalupa, i samo ga prevrnite na tanjir, a možete ga jesti i direktno iz kalupa.

ananas u čaši Shutterstock
 

 

Ananas u čaši
Sastojci:

  • 100 g mlevenog keksa
  • 30 g otopljenog putera
  • 200 g krem sira sobne temperature
  • 150 ml slatke pavlake
  • 50 ml jogurta
  • 2 kašičice želatina
  • 4 kašičice vode
  • 40 g šećera
  • 1 limun
  • 100 g ananasa

Priprema:
Pomešajte keks i puter te dobro utisnite u čaše. U tiganju s nelepljivim dnom zagrejte ananas sa šećerom i vodom na srednjoj vatri da postane kao pire. Ostavite da se ohladi. Pomešajte želatin i vodu i ostavite da nabubri. Mikserom pomešajte krem sir sa šećerom, jogurtom i limunovim sokom. Rastopite želatin, a zatim ga dodajte u mešavinu krem sira i dobro promešajte. U drugoj posudi umutite pavlaku. Dodajte polovinu pirea od ananasa u mešavinu krem sira i dobro promešajte. Prebacite u činiju sa šlagom i mešajte dok se ne ujednači. Stavite smesu za čizkejk od ananasa u čašu, a zatim je prelijte preostalim pireom od ananasa. Ukrasite po želji.

crna šuma Shutterstock
 

 

Crna šuma
Sastojci:

  • 450 g trešanja
  • pakovanje kupovnih kora od kakaoa
  • 300 g džema od višanja
  • 100 ml likera od višnje
  • 10 keksića
  • 300 ml slatke pavlake

Za krem:

  • 50 g šećera
  • 50 g kukuruznog brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 veća jaja + 1 žumance
  • 300 ml mleka
  • 300 ml pavlake za šlag

Priprema:
Umutite šećer, kukuruzno brašno i vanilu u glatku smesu. U šerpu sipajte mleko i pavlaku, te lagano zagrevajte dok se ne zagreje, ali da ne provri. Prelijte preko mešavine jaja i odmah umutite. Operite tepsiju da biste uklonili tragove mleka i sipajte krem nazad u čistu tepsiju. Lagano zagrejte, stalno mešajući dok se ne zgusne. Ne paničite ako krem postane grudvast, samo nastavite da zagrevate i mutite dok ne postane gladak. Prekrijte površinu folijom i ostavite da se ohladi. Očišćene trešnje sipajte u šerpu s polovinom džema i kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta dok ne omekšaju. Ostavite da se ohladi. Izlomite koru na sitnije delove. Sipajte liker u plitku činiju, umočite svaki deo kore u liker, pa poređajte u čaše. Preko komade kora, sipajte malo trešanja pa krem, pa tako sve dok ne popunite čašu.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading