MRVIČASTI KOLAČ SA SMOKVAMA Drugačiji i poseban, nećete moći da stanete na samo jednom parčetu
Ako volite smokve, ovaj kolač ćete praviti stalno.
Potrebno je
- 3 jaja
- 1 šolja biljnog ulja
- pola šolje šećera
- pola šolje smeđeg šećera
- pola šolje vode
- 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
- 2 šolje višenamenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 1 ¼ kašičice mlevenog kardamoma
- 10 svežih smokava
Mrvice:
- pola šolje višenamenskog brašna
- pola kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašike belog šećera
- 2 kašike smeđeg šećera
- ¼ kašičice cimeta
- 5 kašika rastopljenog putera
- pola šolje seckanih oraha
Priprema
Rernu zagrejte na 175 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaja, ulje, šećer, vodu i ekstrakt vanile. Dobro umutite, pa ostavite sa strane. Zasebno, u manjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kardamom. Mikserom sjedinite. Zatim, dodajte suve sastojke mokrim sastojcima i sve lagano mikserom sjedinite. Pleh obložite papirom za pečenje. Smesu preručite u pleh, pa po vrhu poređajte smokve isečenom stranom na gore, u krug. U jednoj posudi umutite brašno, so, prašak za pecivo, so, šećer i cimet dok se ne dobijete kompaktnu smesu. Umešajte otopljeni puter i mešajte viljuškom dok se ne formira mrvica. Onda dodajte orahe. Mrvice pospite preko smokvi i kolača. Pecite oko 50 do 60 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kolač pečen. Pustite da se kolač prohladi, pa služite uz prilog po želji. Bon appetit!
Možda vas zanima:
ČOKO KOLAČ SE TOPI U USTIMA U sočnom spoju sa smokvama, nema ko neće uzeti parče više
Ako volite čokoladne kolače, ovaj sa smokvama ćete obožavati.
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)