MRVIČASTI KOLAČ SA SMOKVAMA Drugačiji i poseban, nećete moći da stanete na samo jednom parčetu
Ako volite smokve, ovaj kolač ćete praviti stalno.
Potrebno je
- 3 jaja
- 1 šolja biljnog ulja
- pola šolje šećera
- pola šolje smeđeg šećera
- pola šolje vode
- 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
- 2 šolje višenamenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 1 ¼ kašičice mlevenog kardamoma
- 10 svežih smokava
Mrvice:
- pola šolje višenamenskog brašna
- pola kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašike belog šećera
- 2 kašike smeđeg šećera
- ¼ kašičice cimeta
- 5 kašika rastopljenog putera
- pola šolje seckanih oraha
Priprema
Rernu zagrejte na 175 stepeni. U jednoj posudi pomešajte jaja, ulje, šećer, vodu i ekstrakt vanile. Dobro umutite, pa ostavite sa strane. Zasebno, u manjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kardamom. Mikserom sjedinite. Zatim, dodajte suve sastojke mokrim sastojcima i sve lagano mikserom sjedinite. Pleh obložite papirom za pečenje. Smesu preručite u pleh, pa po vrhu poređajte smokve isečenom stranom na gore, u krug. U jednoj posudi umutite brašno, so, prašak za pecivo, so, šećer i cimet dok se ne dobijete kompaktnu smesu. Umešajte otopljeni puter i mešajte viljuškom dok se ne formira mrvica. Onda dodajte orahe. Mrvice pospite preko smokvi i kolača. Pecite oko 50 do 60 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kolač pečen. Pustite da se kolač prohladi, pa služite uz prilog po želji. Bon appetit!
Možda vas zanima:
KOLAČ SA ČOKOLADOM I MAKOM Ovo voće mu daje posebnu draž, nema ko vam neće tražiti recept
Fenomenalan desert zbog kog će ukućani stajati u redu za još.
KOH Starinski slatkiš sa mlekom mekan kao duša, a uspeva i potpunim početnicima
Jednostavan kolač od griza i mleka, prste da poližete.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
BASKIJSKI ČIZKEJK Španski desert nastao učeničkom greškom, a nema ko će ostati na jednom parčetu
Čuveni čizkejk je nastao kada je učenik u baru slučajno kolač stavio u pogrešnu rernu, nakon čega je kolač spolja zagoreo, a iznutra je ostao kremast.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)