LENJA PITA SA ROGAČEM Klasik na drugačiji način mekan kao duša, za prave ljubitelje slatkog
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa rogačem ćete da obožavate.
Potrebno je
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 g margarina
- 50 g kajmaka
- 2 žumanca
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
- kašičica rendane korice limuna
Za fil:
- 200 g mlevenog rogača
- 200 g brašna
- 250 g šećera
- 500 g jabuka
- 300 ml mleka
- 100 ml maslinovog ulja
- 50 ml ruma
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 belanca
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica pimenta
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu stavite brašno, margarin, kajmak, žumanca, šećer, so, prašak za pecivo i rendanu limunovu koru. Mikserom mutite na najmanjoj brzini. Grudvičasto testo dobro zamesite rukama. Podelite na dva dela pa pustite da odstoji pola sata. U zasebnoj posudi umutite mikserom belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte 100 g šećera, uz neprestano mešanje. U većoj posudi pomešajte suve sastojke pa dpdajte mleko, rum i ulje i mikserom umutite. Zatim, dodajte rendane jabuke pa varjačom lagano umešajte. Dodajte lagano i šam od belanaca. polovinu testa rastanjite na veličinu pleha pa testo izbockajte viljuškom. Prebacite u pleh obložen pek papirom pa preko izlijte fil. Drugi deo testa prebacite preko fila. Pecite lenju pitu oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na kraju, pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi oko pola sata. Secite na kocke pa pospite šećerom u prahu. Prijatno!
Možda vas zanima:
LENJA PITA Budi nostalgiju na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Slatka i preukusna, uzećete parče više.
LENJA PITA SA VIŠNJAMA Neodoljivi klasik na drugačiji način, ukusa za pamćenje
Fenomenalna poslastica oduševiće i one izbirljive.
LENJA PITA SA KAJSIJAMA Klasik na drugačiji način, a zamirisaće cela kuća
Sočan i lagan kolač oboriće s nogu i one izbirljive.
LENJA PITA SA MAKOM Klasik za sva vremena na drugačiji način
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete da obožavate.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)