NAPRAVITE OD JEDNE SMESE TRI OBLANDE Kulinarska blogerka Jovana Krstić nam je otkrila kako da vam kolači uspeju
Ovi sitni kolači se lako i brzo prave, a oduševiće goste ukusom i izgledom. Samo pratite savete koje smo dobili od iskusne kuvarice i nema šanse da vam ne uspeju!
Jednostavna poslastica koju su pravile još naše bake tradicionalno se sprema u prazničnom periodu, bilo da je trpeza posna ili masna. Recepata za oblande je danas bezbroj. Filovi su razni, prave se u obliku rolata, trouglova, štanglica... Kulinarska blogerka Jovana Krstić iz Svirca kod Leskovca nam je objasnila kako da napravimo tri različite oblande od iste osnovne smese – keksa, šećera i margarina. Ona je autorka Instagram stranice ukusne.carolije.rs, na kojoj sa više od 12.000 pratilaca deli recepte za slana jela i slatkiše.
Pravljenje oblandi uglavnom počinje karamelizovanim šećerom. Šta je najvažnije za njegovu pripremu?
- Najvažnije je da šećerni sirup ne bude ni previše redak ni previše gust. Gustinu ćete proveriti tako što kašikom stavite jednu kap na suv tanjir i ukoliko se ne razlije po tanjiru, sirup je spreman za dalji rad.
Koliko jaka treba da bude vatra na kojoj se kuva fil?
- Fil se kuva na tihoj vatri kako šećer ne bi zagoreo.
Šta da radimo ako je fil previše redak?
- Možete postepeno da dodajete po nekoliko kašika keksa ili mlevenih oraha, u zavisnosti od recepta, dok ne dobijete potrebnu gustinu.
Kako da oblande ostanu krckave kad napravimo kolače?
- Da oblande ne postanu žilave, fil obavezno ostavite da se prohladi pre filovanja.
Da li je bolje filovati ih s glatke ili s neravne strane?
- Neki recepti zahtevaju da se oblande filuju na glatkoj strani, kao recept sa šarenim trouglićima, da bi se dobio lep oblik. Oblandu sa susamom bolje je filovati s neravne strane, jer će biti lepši presek štanglica.
Kako da se ne odvajaju oblande od fila u gotovim kolačima?
- Oblande koje se savijaju u rolat treba nakvasiti kako ne bi pucale. Kada se slažu jedna na drugu treba rasporediti fil ravnomerno, a zatim ih odozgo pritisnuti težim predmetom da bi se oblande dobro zalepile za fil.
Ako neko nema trouglasti kalup za šarene oblande, da li može da ih savije u rolat?
- Može, ali pre filovanja oblandu pokrijte malo vlažnom krpom da omekša.
Kako da isečemo ravne parčiće i da budu svi jednaki?
- Oblande secite oštrim skalpelom, a uz pomoć lenjira izmerite razmak. Tako ćete dobiti kolače iste veličine.
RECEPTI ZA TRI KOLAČA OD OBLANDI
Šareni trouglići
Sastojci:
2 lista oblande
600 g posnog mlevenog keksa
400 g šećera
250 g margarina
300 ml vode
100 g čokolade za kuvanje
150 g šarenog ekspandiranog pirinča
Priprema:
Ušpinujte šećer sa vodom, pa dodajte margarin i čokoladu. Kad se istope, sklonite sa vatre, dodajte keks i pahuljice. Sjedinite i ostavite da se prohladi. Listove oblandi isecite na tri dela po dužini, da dobijete šest jednakih pravougaonika. Stavite dva u trouglasti pleh, rasporedite fil, odozgo poklopite trećim listom oblande. Ostavite da se stegne i isecite na trouglove.
Oblande sa smokvama
Sastojci:
1 pakovanje oblandi
400 g posnog mlevenog keksa
800 g šećera
125 g margarina
400 ml vode
250 g mlevenih suvih smokvi
3 kašike slatka od višanja ili jagoda
Priprema:
Na tihu vatru stavite šećer, vodu i margarin. Kad se istope, kuvajte još nekoliko minuta, pa dodajte smokve, keks i slatko. Izmešajte i kuvajte još pet minuta. Kad se fil prohladi, nafilujte oblandu. Odozgo je pritisnite težim predmetom i ostavite preko noći da se stegne. Isecite na romboide.
Figaro
Sastojci:
2 lista oblande
400 g posnog mlevenog keksa
500 g šećera
250 g margarina
200 ml vode
100 g prženog susama
150 g seckanih oraha
Priprema:
Šećer istopite na tihoj vatri. Kad nestanu grudvice, dodajte vodu. Kad prokuva, dodajte margarin. Mešajte da se istopi, pa dodajte keks, susam, orahe, promešajte i sklonite sa šporeta. Mešajte još 2-3 minuta, da se prohladi. Nafilujte rapavu stranu oblande i poklopite drugim listom da rapava strana bude na filu. Prevrnite oblandu i pritisnite težim predmetom. Kad se stegne, isecite na štanglice.
ALEKSANDRINA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA RAJ ZA ČULA Nestaće sa stola odmah, a sočna i slatka
Napravite ovu mirisnu poslasticu po receptu Aleksandre Simić iz Pećinaca
ZORICIN MIRISNI HLEB SA BUNDEVOM Idealan za savršeno vikend jutro, a preukusan i kada je hladan
Napravite ovaj neodoljivi specijalitet po receptu Zorice Pavlović iz Požarevca
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
ZORICIN MINI TART SA BOROVNICAMA MEKAN KAO PAMUK Kao osmišljen za savršen vikend
Napravite ovaj neodoljivi voćni desert po receptu Zorice Pešić iz Beograda
KNEDLE SA DŽEMOM I ORASIMA Fenomanalni desert za dane posta koji se topi u ustima
Sočne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)