MALI, NEODOLJIVI BURGERI OD CVEKLE i JOŠ IZ RERNE Slani zalogaji po receptu blogerke Sonje Veljkov

V. Vukadinović

13:42

U sosu sa 0

Za sve one koji ne vole meso ili žele da odmore organizam od njega, ovi burgeri su odlična zamena!

MALI, NEODOLJIVI BURGERI OD CVEKLE i JOŠ IZ RERNE Slani zalogaji po receptu blogerke Sonje Veljkov
Foto: Privatna arhiva/Sonja Veljkov

Mislite da hamburger ne može da bude zdrav? Pronašli smo recept koji se lako priprema, od povrća je i peče se u rerni. Dobićete burger koji izgleda dekorativno, ukusan je i potpuno zdrav! Svi će ga obožavati iako je glavni sastojak cvekla. Uz njega idu zemičke od heljde, a kao prilog humus. Kako sve ovo da pripremite objasnila nam je Sonja Veljkov, Novosađanka koja živi u Beogradu. Ona je autorka Instagram profila „Zdravo ja“ (zdravo_ja) na kome sa više od 46.000 pratilaca deli receprte za zdrava slatka i slana jela.

Da li heljda i sočivo moraju da stoje u vodi celu noć?

-  Za pravljenje peciva od sirovih zrna heljde i sočiva, moraju da prenoće u vodi. Na taj način će se njihova masa udvostručiti i zrna će omekšati, a takva tekstura je potrebna da bi mogla da se blendiraju.

MALI, NEODOLJIVI BURGERI OD CVEKLE i JOŠ IZ RERNE Slani zalogaji po receptu blogerke Sonje Veljkov Foto: Privatna arhiva/Sonja Veljkov
 

Šta su psilijum ljuspice?

- Psilijum je vrsta zamene za kvasac u bezglutenskim pecivima. Ukoliko želite da napravite domaći hleb ili pecivo bez brašna i glutena, najbolje je da umesto kvasca koristite psilijum. Psilijum sadrži dijetalna vlakna koja poboljšavaju probavu i daju osećaj sitosti. Odličan su izbor za zdraviji način ishrane. Ljuspice ove biljke bubre u crevima, upijaju vodu i povećavaju svoj obim, pa tako čiste naslage iz creva, odnosno vezuju za sebe toksine koji se izbacuju sa stolicom.

Koje veličine treba da budu zemičke?

- Veličina zemički je proizvoljna. Ja ih merim da svaka ima 50 grama. Od ove smese se dobije 14 takvih zemički.

Da li treba da budu okrugle ili u obliku pljeskavice kada se oblikuju?

- Možete ih oblikovati po želji. Od ove smese za zemičke možete praviti i kifle za sendviče, pogačice i slična peciva.

Da li u hamburger od cvekle može da se stavi obično brašno?

- Možete dodavati i druge vrste brašna, ali da bi bili kvalitetnijeg sastava, tj. nutritivno bogatiji, moja preporuka je brašno od leblebije ili kukuruzno brašno.

Koje veličine treba da budu hamburgeri?

- Za ovu mini verziju svaki burger treba da ima 40 grama.

MALI, NEODOLJIVI BURGERI OD CVEKLE i JOŠ IZ RERNE Slani zalogaji po receptu blogerke Sonje Veljkov Foto: Privatna arhiva/Sonja Veljkov
 

Kako da znamo da su pečeni?

- S obzirom na to da se koristi prethodno termički obrađena cvekla (pečena ili kuvana), nije ih potrebno dugo peći. Čim primetite da su spolja dobili finu koricu, gotovi su. Možete ih uvaljati u susam koji će im dati poseban šmek.

Da li je neophodan secko za pravljenje obe smese?

- Za ovakav recept je neophodno imati bilo kakvu verziju secka ili blendera da bi se smesa obradila do odgovarajuće teksture.

Da li sirovi hamburgeri i zemičke mogu da se zamrznu?

- Sirove hamburgere od cvekle možete zamrznuti, vaditi iz zamrzivača i peći po potrebi. Za zemičke je preporučljivo da se peku sveže pripremljene. Pošto u njima nema brašna, smesa prilikom odmrzavanja može da omekša i izgubi svoj oblik.

MALI, NEODOLJIVI BURGERI OD CVEKLE i JOŠ IZ RERNE Slani zalogaji po receptu blogerke Sonje Veljkov Foto: Privatna arhiva/Sonja Veljkov
 

Cvekla burgeri

Sastojci:

Za zemičke:

200 g sirove heljde

100 g crvenog sočiva

120 ml vode

20 g psilijum ljuskica

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica himalajske soli

Za ćufte:

250 g cvekle

40 g sirovog suncokreta

40 g leblebijinog brašna

1/4 kafene kasičice kumina i himalajske soli

2 čena belog luka

1 ljubičasti luk

malo svežeg lista peršuna

Za humus:

240 g kuvane leblebija

100 ml vode u kojoj se leblebija kuvala

1 kašika paste od susama

1 kašika maslinovog ulja

1/2 kašičice himalajske soli

1-2 čena belog luka

1 kašičica kari začina

1/2 kašičice kurkume

malo soka od limuna

Priprema:

Zemičke: Heljdu i sočivo koji su stajali u vodi preko noći isperite, stavite u blender sa čistom vodom i izblendirajte u kašu. Dodajte ostale sastojke, promešajte i ostavite 15 minuta da psilijum pokupi vodu i smesa postane čvršća. Oblikujte zemičke od 50 g i ređajte na papir za pečenje. Pospite susamom i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Ćufte: U secku usitnite semenke suncokreta, dodajte ostale sastojke (osim brašna) i sjedinite. Dodajte brašno, zamesite i rukom oblikujte male pljeskavice. Ređajte na papir za pečenje u tepsiju i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Zemičke presecite po sredini, namažite obe strane humusom, stavite listiće salate, hamburger od cvekle i kolutove paradajza. Preklopite, probodite čačkalicama i stavite masline na vrh. Humus: Sve sastojke izblendirajte, a vodu u kojoj se leblebija kuvala dodajte u zavisnosti od toga da li volite gušći ili kremastiji namaz.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading