MIRIŠLJAVE KRCKAVE RUŽICE Fantastičan kolač po receptu Jovane Filipović koji će sve oduševiti!

V. Vukadinović

21:07

U sosu sa 0

Ružice od testa i jabuka zbog neodoljive kombinacije jabuka i cimeta ukusom podsećaju na pitu, ali izgledaju mnogo lepše. Brzo se prave iako na prvi pogled ne deluje tako.

MIRIŠLJAVE KRCKAVE RUŽICE Fantastičan kolač po receptu Jovane Filipović koji će sve oduševiti!
Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović

Pratite savete koje nam je dala blogerka Jovana Filipović iz Beograda i zasladite se ovim krckavim ukusnim ružicama. Jovana je autorka Instagram profila “Praktično sa stilom” na kome sa 159.000 pratilaca deli zanimljive recepte i razne praktične savete.

Koliko ruža se napravi od jednog pakovanja kora?

- Ne morate da upotrebite celo pakovanje kora, jer se od jedne kore dobiju tri ruže, pa bi to bio veliki broj. Napravite koliko vam treba i u zavisnosti od veličine kalupa za mafine koji koristite. Ako pravite više, treba da ih pečete iz nekoliko puta ako imate jedan kalup.

Koje kore je najbolje koristiti?

- Ja koristim kore za gibanicu, jer je njihova debljina idealna za savijanje i oblikovanje ruža.

MIRIŠLJAVE KRCKAVE RUŽICE Fantastičan kolač po receptu Jovane Filipović koji će sve oduševiti! Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović
Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović

Koje debljine treba da budu listići jabuke da bi mogli da se savijaju?

- Jabuke treba da isečete taman toliko tanko da zadrže oblik, da se ne kidaju i ne raspadnu tokom barenja.

Koliko dugo jabuke treba da se kuvaju u vodi?

- To ćete sami proceniti, jer sve zavisi od sorte jabuke i njene zrelosti. Potrebno je da jabuke omekšaju toliko da mogu da se savijaju. Okvirno, 5-7 minuta.

Kako se ređaju jabuke da bi se gore dobio izgled cveta?

- Jabuke se redjaju uz samu ivicu kore tako da deo jabuke koji na sebi ima koru bude gore i da štrči van kore, jer će upravo taj deo formirati laticu kada savijete ružu.

MIRIŠLJAVE KRCKAVE RUŽICE Fantastičan kolač po receptu Jovane Filipović koji će sve oduševiti! Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović
Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović

Da li ružice treba nečim da se učvrste da se ne rascvetaju dok se peku?

- Nije ih potrebno učvrstiti, one savršeno zadrže oblik jer sočnost jabuka i džem kojim je premazana kora omogućavaju da kolač ostane kompaktan.

Da li cele treba da budu u kalupu ili da gore malo vire?

- One vire iz kalupa i neka vas to ne plaši, izgledaće predivno kada se ispeku.

Treba li kalup da se podmaže da se ruže ne bi zalepile?

- Nije potrebno premazivanje ako imate silikonski kalup za mafine, a metalni možete premazati uljem ili staviti prvo papirne korpice za mafine, pa u njih ruže.

MIRIŠLJAVE KRCKAVE RUŽICE Fantastičan kolač po receptu Jovane Filipović koji će sve oduševiti! Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović
Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović

Da li se nečim kolači premazuju pre pečenja?

- Ne, ja ih samo nakon pečenja pospem prah šećerom.

Jesu li tada spremne za posluživanje?

- Jesu, a možete ih služiti uz sladoled od vanile. To je dobitna kombinacija!

MIRIŠLJAVE KRCKAVE RUŽICE Fantastičan kolač po receptu Jovane Filipović koji će sve oduševiti! Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović
Foto: privatna arhiva/Jovana Filipović

Ruže od jabuka u krckavom testu

Sastojci:

1 pakovanje kora za gibanicu

3-4 jabuke (ili više ako pravite više ruža)

po 1 kašika džema od kajsija za svaku ružu

1 kesica cimeta

po 1 kašika šećera za svaku ružu

prah šećer za posipanje

Priprema:

Operite jabuke, isecite na polovine, očistite od koštica, ali ih ne ljuštite. Polovine isecite na tanke listiće. Stavite ih u šerpu sa prokuvalom vodom i ostavite da se kuvaju dok omekšaju. Izvadite iz vode i pospite cimetom. Raširite jednu koru i isecite na tri trake po širini. Uzmite jednu traku, pospite šećerom i stavite preko drugu traku. Premažite je džemom i na gornju trećinu ređajte jabuke jednu pored druge tako da deo sa korom bude malo van kore. Stavite preko treću traku. Urolajte i stavite u kalup za mafine. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta. Ispečene pospite šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading