MIRIŠLJAVE KRCKAVE RUŽICE Fantastičan kolač po receptu Jovane Filipović koji će sve oduševiti!
Ružice od testa i jabuka zbog neodoljive kombinacije jabuka i cimeta ukusom podsećaju na pitu, ali izgledaju mnogo lepše. Brzo se prave iako na prvi pogled ne deluje tako.
Pratite savete koje nam je dala blogerka Jovana Filipović iz Beograda i zasladite se ovim krckavim ukusnim ružicama. Jovana je autorka Instagram profila “Praktično sa stilom” na kome sa 159.000 pratilaca deli zanimljive recepte i razne praktične savete.
Koliko ruža se napravi od jednog pakovanja kora?
- Ne morate da upotrebite celo pakovanje kora, jer se od jedne kore dobiju tri ruže, pa bi to bio veliki broj. Napravite koliko vam treba i u zavisnosti od veličine kalupa za mafine koji koristite. Ako pravite više, treba da ih pečete iz nekoliko puta ako imate jedan kalup.
Koje kore je najbolje koristiti?
- Ja koristim kore za gibanicu, jer je njihova debljina idealna za savijanje i oblikovanje ruža.
Koje debljine treba da budu listići jabuke da bi mogli da se savijaju?
- Jabuke treba da isečete taman toliko tanko da zadrže oblik, da se ne kidaju i ne raspadnu tokom barenja.
Koliko dugo jabuke treba da se kuvaju u vodi?
- To ćete sami proceniti, jer sve zavisi od sorte jabuke i njene zrelosti. Potrebno je da jabuke omekšaju toliko da mogu da se savijaju. Okvirno, 5-7 minuta.
Kako se ređaju jabuke da bi se gore dobio izgled cveta?
- Jabuke se redjaju uz samu ivicu kore tako da deo jabuke koji na sebi ima koru bude gore i da štrči van kore, jer će upravo taj deo formirati laticu kada savijete ružu.
Da li ružice treba nečim da se učvrste da se ne rascvetaju dok se peku?
- Nije ih potrebno učvrstiti, one savršeno zadrže oblik jer sočnost jabuka i džem kojim je premazana kora omogućavaju da kolač ostane kompaktan.
Da li cele treba da budu u kalupu ili da gore malo vire?
- One vire iz kalupa i neka vas to ne plaši, izgledaće predivno kada se ispeku.
Treba li kalup da se podmaže da se ruže ne bi zalepile?
- Nije potrebno premazivanje ako imate silikonski kalup za mafine, a metalni možete premazati uljem ili staviti prvo papirne korpice za mafine, pa u njih ruže.
Da li se nečim kolači premazuju pre pečenja?
- Ne, ja ih samo nakon pečenja pospem prah šećerom.
Jesu li tada spremne za posluživanje?
- Jesu, a možete ih služiti uz sladoled od vanile. To je dobitna kombinacija!
Ruže od jabuka u krckavom testu
Sastojci:
1 pakovanje kora za gibanicu
3-4 jabuke (ili više ako pravite više ruža)
po 1 kašika džema od kajsija za svaku ružu
1 kesica cimeta
po 1 kašika šećera za svaku ružu
prah šećer za posipanje
Priprema:
Operite jabuke, isecite na polovine, očistite od koštica, ali ih ne ljuštite. Polovine isecite na tanke listiće. Stavite ih u šerpu sa prokuvalom vodom i ostavite da se kuvaju dok omekšaju. Izvadite iz vode i pospite cimetom. Raširite jednu koru i isecite na tri trake po širini. Uzmite jednu traku, pospite šećerom i stavite preko drugu traku. Premažite je džemom i na gornju trećinu ređajte jabuke jednu pored druge tako da deo sa korom bude malo van kore. Stavite preko treću traku. Urolajte i stavite u kalup za mafine. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta. Ispečene pospite šećerom u prahu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)