NEKA SUTRA KUĆA MIRIŠE NA LJUBAV Za Mladence napravite najukusnije mladenčiće po receptu Bojane Dimitrijević

Alo.rs/B. P.

10:30

U sosu sa 0

Umesto tradicionalnog meda, odlično ide marmelada od kajsije.

NEKA SUTRA KUĆA MIRIŠE NA LJUBAV Za Mladence napravite najukusnije mladenčiće po receptu Bojane Dimitrijević
Privatna arhiva
NEKA SUTRA KUĆA MIRIŠE NA LJUBAV Za Mladence napravite najukusnije mladenčiće po receptu Bojane Dimitrijević Privatna arhiva
 

Sutra se obeležava praznik koji predstavlja ljubav, zajednički život, porodicu. Svim parovima koji su se venčali u prethodnih godinu dana 22. mart je važan datum za njih jer obeležavaju Mladence. Za tu priliku, kako tradicija nalaže, mlada domaćica pravi mladenčiće - 40 kolačića. Bojana Dimitrijević, čiji profil na Instagramu „njegova_zena_za_sva_vremena“ ima preko 74.000 pratilaca, podelila je svoj recept za mladenčiće za Alo! Trpezu.

 

Koje brašno je najbolje da se koristi za pripremu mladenčića?

- Najbolje je koristiti meko belo brašno. Ja sam ovaj put koristila speltino brašno i podjednako su dobri i mekani kao i sa belim. Volim da se poigram klasičnim receptima i isprobam nove varijante.

Koliko testo treba da bude meko, odnosno tvrdo?

- Testo bi trebalo da bude srednje mekoće, ali da je više mekano nego tvrdo. Nikako lepljivo. Onda kada se više ne bude lepilo za ruke i oklagiju, to je to.

Da li je i koliko važno da koristimo toplu vodu?

- U ovom receptu nije od prevelike važnosti da voda bude topla, ali kad se radi o mekim testima, uvek je bolje da voda bude mlaka nego hladna.

Možemo li umesto kvasca koristiti sodu ili prašak za pecivo?

- Kada je belo brašno u pitanju, bolje da koristimo kvasac. U ovoj zdravijoj varijanti je dovoljan prašak za pecivo.

NEKA SUTRA KUĆA MIRIŠE NA LJUBAV Za Mladence napravite najukusnije mladenčiće po receptu Bojane Dimitrijević Privatna arhiva
 

Koliko debelo testo treba da bude kada ga razvučemo?

- Sve zavisi koliko su velike modle. Ja sam razvukla 1 cm debljine jer testo ne nadolazi previše. To je neka sredina, i da bude neki milimetar više neće se ništa desiti. Važno je da ne bude manje.

Možemo li ručno razviti testo ili je bolje oklagijom?

- Najbolje je oklagijom kako bi testo bilo glatko i svuda jednake debljine.

Čime je najbolje da se premazuju?

- Tradicija kaže samo medom. Ali ako želite da korigujete recept i prilagodite ga svom ukusu, možete da isprobate i druge varijante. Postoje ljudi koji ne vole med, pa bi im marmelada od kajsije savršeno išla u ovoj kombinaciji sastojaka. Možda i krem, zašto ne.

Da li je bolje da ih premažemo pre ili posle pečenja?

- Po mom mišljenju, uvek je bolje posle pečenja, ali ne dok su vrući. Najbolje je sačekati da budu mlaki.

NEKA SUTRA KUĆA MIRIŠE NA LJUBAV Za Mladence napravite najukusnije mladenčiće po receptu Bojane Dimitrijević Privatna arhiva
 

Koliko je potrebno da testo naraste?

- U ovoj varijanti je dovoljno pola sata. Speltino brašno je mekano i lako za rad, pa mu i nije potrebno mnogo čekanja. Testo treba pokriti krpom i ostaviti makar 10 do 15 minuta.

Šta ako ga ostavimo duže nego što treba?

- Nije dobro preterati i ostaviti testo duže. Ovom je dovoljno 10 minuta jer prašak za pecivo brzo deluje, taman dok se ne ugreje rerna.

Kako da znamo da su mladenčići gotovi?

- Dovoljno je do 20 minuta pečenja, ali da napomenem da često zavisi i od rerne. Neke rerne su jače pa je i 20 minuta puno. Čim dobiju blago zlatnu boju - gotovi su.

Šta uraditi ako ih prepečemo?

- Ako se prepeku, onda je najbolje da ih vruće pokrijemo aluminijumskom folijom, kesom, pa krpom i da ih ostavimo 10 minuta, pa ih odmah premazati medom kako bi dodatno opustili. Sve to pod uslovom da nisu izgoreli.

Čime je najbolje da ih oblikujemo?

- Ja sam izašla iz tradicionalnih okvira, pa sam koristila modle u obliku srca. Ako su već ljubavni kolači, neka sve bude u tom znaku.

Šta da radimo ako nam preostane testa i za više od 40 kolačića?

- Teško je odrediti baš tačno 40 komada. Zavisi od prečnika kalupa, čaše s kojom radimo. Ako je ona prevelika, može ih biti i manje. Najmlađi će se uvek obradovati višku testa.

 

Mladenčići (za 40 komada)

Sastojci:

600 g speltinog brašna (može i belog)

2 kašičice praška za pecivo

100 g mlevenih oraha (i još 4-5 kašika za posipanje)

1 kašičica cimeta

5 kašika maslinovog ulja

2 kašike šećera u prahu

3 kašike meda (i još kašika-dve za premazivanje)

Oko 400 ml mlake vode

Priprema:

Brašno i prašak za pecivo pomešajte, dodajte orahe, cimet, šećer, med i ulje. Postepeno dodajte vodu i zamesite mekano testo, najpre varjačom ili špatulom, a onda rukama na radnoj površini. Mesite dok ne postane mekano. Ostavite da odmori pola sata i da malo naraste. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Testo razvijte oklagijom debljine oko 1 cm i modlama ili čašom vaditi mladenčiće. Pecite ih dvadesetak minuta. Tople ih premažite medom i pospite mlevenim orasima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading