SAVRŠENE PITICE IZ TIGANJA Napravite ukusan doručak ili večeru po receptu Jelene Vranić iz Mladenovca
Fantastične su vruće uz jogurt ili sezonsku salatu.

Krckave pitice od domaćeg testa punjene zeljem i sirom preporučujemo kao vikend obrok. Možete da ih jedete za doručak, užinu ili večeru. Fantastične su vruće uz jogurt ili sezonsku salatu. Ali su odlične i kada se ohlade. Prednost ovih pitica je što nisu masne kao one iz pekare, a možete da ih ispržite baš onako kako volite – malo više reš ili malo manje. Svi će biti oduševljeni ako pratite detaljna uputstva i recept kulinarske blogerke Jelene Vranić iz Jagnjila kod Mladenovca. Ona je autorka Instagram stranice „jellavranic“ na kojoj za 22.000 vernih pratilaca objavljuje svoje kulinarske čarolije.
Kakvo testo treba da se umesi za pitice?
- Mesite sve dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke.

Kada testo treba da nadođe, da li je bolje pokriti ga krpom ili providnom folijom?
- Pokrijte činiju krpom jer testo tako bolje diše. Možete ga pokriti i providnom folijom ukoliko želite da brže naraste.
Kako se pravi fil sa svežim, a kako sa zaleđenim zeljem?
- Ukoliko koristite sveže zelje potrebno je blanšitrati ga pet minuta, a zatim spremiti nadev. Kada koristite zaleđeno, dovoljno je da se odledi i dobro ocedi od vode. Podrazumevam da je zelje već blanširano.
Da li se fil razmazuje preko celog testa?
- Fil je najbolje staviti na sredinu druge polovine kruga da biste mogli lakše da presavijete pitu.
Kako da fil se ne iscuri prilikom prženja?
- Fil neće iscuriti prilikom prženja ako fil stavite samo na sredinu kruga i ako preklopljene ivice viljuškom dobro pritisnete kako bi se testo lepo spojilo.

Može li neki drugi nadev da se stavi?
- Možete umesto zelja staviti spanać, mladi luk ili praziluk.
Da li je potrebno premazati nečim testo odozgo pre prženja?
- Nema potrebe pitice premazivati pre prženja.
Kako da znamo da neće ostati žive unutra kada se isprže?
- Pitice pržite na tihoj vatri (npr. na 2 od 4) na malo ulja, poklopljene, po desetak minuta sa obe strane. Pošto su tanke, posle ovog vremena neće ostati žive unutra.

Pitice sa zeljem iz tiganja
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
100 ml jogurta
150 ml mleka
50 ml ulja
20 g svežeg kvasca
50 ml vode
1 kašičica šećera
1 ½ kašičica soli
Za fil:
300 g zelja
150 g krem sira
1 kašika pavlake
Priprema:
Kvasac potopite u mlakoj vodi sa šećerom i kašičicom brašna. Ostavite da se aktivira. Pomešajte jogurt, toplo mleko i ulje. Dodajte aktivirani kvasac. U brašno dodajte so i postepeno dodajte u smesu od mleka. Mesite dok ne dobijete meko testo. Ostavite da raste pola sata. Za fil, zelje blanširajte, dobro ocedite i iseckajte. Sjedinite sa krem sirom i pavlakom. Testo podelite na pet loptica. Svaku razvucite u krug veličine malog tanjira. Na sredinu druge polovine kruga stavite kašiku fila i preklopite. Po ivicama kruga pritisnite viljuškom kako bi se testo zalepilo. Pržite na malo zagrejanog ulja u teflonskom tiganju na srednjoj vatri. Poređajte pitice (koliko stane), poklopite i kad porumene okrenite na drugu stranu da dobiju smeđu boju.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

ANDRIJANINA BRZA KEKS TORTA Nepečena poslastica nestaće sa stola odmah
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Vujović iz Beograda

PICA OD KROMPIRA JOŠ BOLJA OD KLASIČNE Super izbor za lepo druženje sa prijateljima
Sočna i drugačija, nemoguće joj je odoleti.

DOMAĆI MAJONEZ Zdraviji i ukusniji od onog kupovnog, a treba vam samo pola minuta
Dodaće na ukusu svakom jelu.

BEŠAMEL SOS Super ide uz meso i povrće i daje šmek svakom jelu
Dodajte uz ćufte i uživajte u ukusnom jelu.

SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca
Komentari (0)