VANJINA PREUKUSNA SALATA SA KUS KUSOM Sočna i drugačija, pravićete stalno

Ivana Pavlović

09:00

Zdravi zalogaji 0

Vanja Mićić iz Bajine Bašte podelila je s nama recept za preukusnu salatu.

salata sa kus kusom
Privatna arhiva

Vanja Mićić iz Bajine Bašte podelila je s nama recept za preukusnu salatu.

salata sa kus kusom Privatna arhiva
 

Piše: Nedeljko Tišanović

Vanja Mićić (26), profesor engleskog jezika iz Bajine Bašte, već nekoliko godina živi u Beogradu. Autorka je Instagram naloga „literary.flavors“ na kojem je počela da piše recenzije za knjige. A pošto je oduvek volela da kuva, odlučila je da na svom profilu podeli još jednu strast - recepte za hranu koju voli da jede. Kaže da inspiraciju pronalazi na Instagramu i Tiktoku, ali i da vrlo često sprema jela po bakinim i maminim receptima jer je ta jela vraćaju u detinjstvo.
- O kuvanju sam sve naučila od bake. Još kao dete sam se stalno motala po kuhinji kad ona sprema ručak. Zbog nje sam zavolela i samu pripremu jela jer mi nikad nije branila da ja nešto pokušam da spremim, i uvek smo ručak na kraju pripremale zajedno - rekla nam je Vanja, i dala precizno objašnjenje za kus-kus salatu koja može da bude i glavni obrok.

 

Jedan od osnovnih sastojaka u ovom jelu je kus-kus. Kako ga pripremate? Prelivate li ga vodom i koliko dugo treba da stoji? Kako uspete da procenite dobar odnos vode i kus-kusa? 
- Kus-kus pripremam prema uputstvu s pakovanja. Obično sipam količinu kus-kusa koju planiram da koristim i prelijem je vrelom vodom, taman toliko da voda blago pređe njegovu površinu. Poklopim posudu i ostavim ga da upije tečnost dok pripremam ostale sastojke. Na taj način zrna ostaju rastresita i vazdušasta, bez da budu previše mekana ili lepljiva.

Čime ste marinirali piletinu i zašto ste se odlučili da je marinirate? 

- Piletinu sam marinirala u maslinovom ulju, uz dodatak soli, bibera i začina za piletinu. Volim da pustim da malo odleži u marinadi jer na taj način meso postaje mekše i upija sve. 

Šta bi se još dobro kombinovalo s kus-kusom, a da to nije piletina? 
- Kus-kus je sjajna alternativa pirinču jer se brzo priprema i odlično kombinuje s različitim ukusima. Osim piletine, često ga koristim uz ribu - posebno losos ili tunjevinu, jer se njihovi sočni i bogati ukusi savršeno slažu s laganim kus-kusom. Takođe, fantastičan je u obrok salatama s povrćem, leblebijama ili feta sirom, a može se obogatiti i orašastim plodovima ili suvim voćem za dodatnu teksturu i ukus.

Mnogi ne vole brokoli, ne samo zbog njegovog ukusa, nego na taj utisak često utiče i način pripreme. Da li kuvate brokoli pre no što ga stavite u rernu? 
- Moram priznati da ni ja nisam volela brokoli kao dete, ali vremenom sam naučila kako da ga pripremim na način koji mi prija. Najčešće ga koristim za potaž, jer tada njegov blag ukus dolazi do izražaja uz prave začine. Kada ga pečem u rerni, prethodno ga kratko prokuvam - ne predugo, tek toliko da omekša, a zatim ga začinim i stavim u rernu da dobije finu hrskavu teksturu i bogatiji ukus.

Jedan od sastojaka su i jaja, da li je bolje da za ovu salatu budu tvrdo skuvana ili ne? 
- U ovom receptu, način pripreme jaja nije presudan - može biti i tvrdo kuvano i mekše, zavisi od ličnih preferencija. Ja ih ponekad ni ne dodam, ali ovog puta sam bila malo gladnija, pa su mi jaja bila odličan dodatak da salata bude još zasitnija.

Koji ste sastojak, kada ste završili pripremu i probali salatu, mogli dodati u nju, pa biste tako tom namirnicom poboljšali ukus salate? 
- U mom slučaju - uvek so! Volim začinjenu hranu i so je nešto što dodajem gotovo intuitivno, čak i pre nego što probam jelo. Međutim, ova salata je već sama po sebi pun pogodak - sastojci su dobro izbalansirani, a dresing dodatno povezuje sve ukuse.

Da li posle pripreme ova salata može odmah da se konzumira ili je neophodno da malo odstoji? 

- Može se jesti odmah, i zapravo bih to i preporučila! Kus-kus ume da postane previše mekan ako predugo stoji u dresingu, pa je najbolje konzumirati je dok su sastojci sveži. Ako je pripremate unapred, recimo da ponesete na posao, moj savet je da dresing spakujete odvojeno i dodate ga tek pre jela.

Leblebije mogu da budu  nezgodne za pripremu, u ovom receptu da li ste koristili sirove ili konzervirane? 
- Koristila sam sirove leblebije koje sam prethodno potopila u vrelu vodu i kratko skuvala - tako mi je priprema kasnije bila brža. Kada koristim konzervirane, uvek ih dobro isperem pod mlazom vode da uklonim višak soli i tečnosti iz konzerve. Ipak, više volim da kupim sirove leblebije u prodavnicama zdrave hrane i pripremim ih sama, jer tada bolje kontrolišem njihov ukus.

Može li uz ovu salatu se kombinovati i neki drugi dresing? 
- Naravno! Jedan od mojih omiljenih dresinga je kombinacija grčkog jogurta, limunovog soka, senfa i belog luka - osvežavajuć je, a odlično se slaže sa kus-kusom i piletinom. S ovim dresingom sigurno nema greške!

U kojim prilikama je najbolje poslužiti ovu salatu i zašto tada? 

- Ovu salatu najčešće pravim kada nemam puno vremena za kuvanje, a želim nutritivno bogat obrok. Idealna je za lagani, ali zasitan ručak, a takođe je odličan izbor za obrok za poneti - lako se pakuje i ostaje sveža.

Može li ova salata da bude kompletan obrok? 
- Apsolutno! Često je jedem kao glavni obrok jer sadrži sve što mi je potrebno - proteine, ugljene hidrate, vlakna i zdrave masti. Veoma je zasitna, pa se čak dešava da ne uspem da pojedem celu porciju.

Da li ste pravili nešto slično, ali u slatkoj verziji, s voćem?
- Zasad nisam, ali definitivno planiram da isprobam! Kus-kus u slatkoj varijanti može biti odlična osnova za doručak ili lagani desert - mogu da zamislim kombinaciju s medom, orašastim plodovima, suvim grožđem i cimetom. Biće to jedan od mojih sledećih eksperimenata u kuhinji!


Sastojci:
šaka brokolija
30 g leblebija
50 g kus-kusa
100 g pilećeg belog mesa
1 paradajz
pola glavice crvenog luka
kocka feta sira
jaje
šaka matovilca
Dresing:
3 kašike maslinovog ulja
kašika meda
kašičica senfa
kora od pola limuna
sok od pola limuna
čili ljuspice
so

Priprema:

Piletinu isecite na kockice, a zatim ostavite na sat vremena u marinadi od maslinovog ulja, soli, bibera i začina za piletinu. U posebnu činiju sipajte kus-kus, a zatim ga prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite sa strane da odstoji, isto to uradimo i s leblebijom, dok brokoli kuvamo nekih 5 minuta, dok ne omekša. Piletinu stavite na pleh prethodno obložen pek-papirom, zajedno sa leblebijama i sitno seckanim brokolijem.

Pecite na 200°C oko 20 minuta. U dublju posudu prvo dodajte kus-kus, a zatim i piletinu, brokoli i leblebije. Zatim dodajete sitno seckani paradajz i crveni luk, jedno kuvano jaje i kocku namrvljenog feta sira. Sve prelijte dresingom i ukrasite matovilcem.

 

@moja.trpeza MAŠNICE OD TESTA Sastojci: 300g brašna T-400 200g kukuruznog brašna 2 jaja 250ml mleka Kvasac za pecivo Ulje So Šećer Priprema: Umutiti jaja, kvasac i mleko, pa dodati ulje i ostaviti 10 minuta da kvasac počne delovati. Dodati brašna, so i šećer, pa mesiti dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostaviti da nadodje 20 minuta. Oblikovati male loptice, razvaljati i na tri dela zarezati gornji i donji deo. Sklopiti svaki deo tako da dobijete oblik mašnice. Stavite na pleh sa papirom za pečenje, premazati žumancem i po želji ukrasiti. Peći na 180°C 20 minuta. Pokriti krpom da omekšaju i poslužiti.dobili ste savršene mašnice u par koraka iznenadite svoje goste kulinarskim sposobnostima! #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #viral #viralvideo #viraltiktok ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Komentari (0)

Loading