PROŠAO JE JANUAR, VREME JE ZA DETOKSIKACIJU U pet koraka rešite se toksina u organizmu

Alo.rs

15:24

Zdravi zalogaji 0

Dajemo vam predlog jelovnika kako treba da se hranite.

PROŠAO JE JANUAR, VREME JE ZA DETOKSIKACIJU U pet koraka rešite se toksina u organizmu
pixabay

Nakon više uzastopnih dana konzumiranja jake, masne, začinjene hrane, telo nas alarmira da su neophodni predah i detoksikacija kako ne bi došlo do problema kao što su povećanja telesne mase i digestivne tegobe poput nadimanja, gasova, povećanja krvnog pritiska, poremećaja lipida.

Važnost čišćenja

Osim nakon praznika, detoksikacija je povremeno neophodna kako bi zdravlje bilo na optimalnom nivou. U suprotnom, nakupljanjem toksina u organizmu javlja se niz zdravstvenih problema. Detoksikacija se u najvećoj meri odvija putem jetre, ali naravno da su nam važni i prokrvljenost tkiva, zdrava žučna kesa, bubrezi. U ovom procesu od velikog značaja je dobar rad creva i redovno pražnjenje. Na sve navedeno utiču stil života, način ishrane, dovoljno sna, unos tečnosti i fizička aktivnost. Kod ženske populacije hormonski disbalansi takođe utiču na slabljenje mehanizama detoksikacije organizma. Poznato je da poremećaj rada štitne žlezde utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu, dok je sindrom policističnih jajnika u uskoj vezi s usporavanjem metabolizma i nakupljanjem masnih naslaga.

Ispravan pristup

Sve što unosimo hranom, vazduhom ili putem kože prolazi kroz jetru. Masna, pečena, pržena hrana, alkohol, gazirani napici, lekovi, izduvni gasovi - sve ovo svojim toksičnim delovanjem oštećuje jetru i narušava njenu funkcionalnost, utičući na sveukupno zdravlje. Za potpunu  funkcionalnost jetre od velike važnosti je zdrav način života, koji pre svega podrazumeva zdravu i pravilnu ishranu, boravak na svežem vazduhu i upotrebu prirodnih kozmetičkih preparata.

Šta preduzeti

Detoksikacija podrazumeva određeni vremenski interval čije trajanje zavisi od opšteg stanja organizma i može trajati dan, tri, sedam, do čak 40 dana i duže, i podrazumeva potpuno odsustvo namirnica životinjskog porekla, šećera, testa, alkohola, industrijskih sokova i kafe, uz puno povrća, voća i detoks napitaka uz dodatak klica, orašastog voća, mahunarki i pojačani unos tečnosti, najbolje vode.

Primeri jelovnika

Po ustajanju: sveže ceđen sok od cvekle, šargarepe, jabuke, limuna i malo đumbira ili kurkume

Doručak: kuvani ovas sa dodatkom sirovih badema, cimetom + samleveno seme lana + šaka suvih brusnica ili borovnice

Prva užina: rendana jabuka sa posipom od cimeta

Ručak: čorba od mešanog povrća (praziluk, šargarepa, karfiol, brokoli s peršunom), kelj obaren i zapečen u rerni s malo belog luka, soli, susama i maslinovim uljem, bareni batat u ljusci, miks zelenih salata (puterica, hrast, radič, ajsberg, motovilac, bebi spanać, rukola) s dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja (origano, bosiljak, majčina dušica).

Druga užina: detoks smuti od svežeg krastavca, ananasa i semena lana ili zeleni čaj s limunom

Večera: beskvasni hleb, namaz od izblendiranog avokada s maslinovim uljem, belim lukom, limunovim sokom, malo morske soli i rukole, salata od crvenog i zelenog kupusa, rendanih šargarepe, celera, cvekle, rotkvice, te usitnjene zelene salate i mladog luka sa dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, malo sirovih badema i malo oraha.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading