PROŠAO JE JANUAR, VREME JE ZA DETOKSIKACIJU U pet koraka rešite se toksina u organizmu
Dajemo vam predlog jelovnika kako treba da se hranite.
Nakon više uzastopnih dana konzumiranja jake, masne, začinjene hrane, telo nas alarmira da su neophodni predah i detoksikacija kako ne bi došlo do problema kao što su povećanja telesne mase i digestivne tegobe poput nadimanja, gasova, povećanja krvnog pritiska, poremećaja lipida.
Važnost čišćenja
Osim nakon praznika, detoksikacija je povremeno neophodna kako bi zdravlje bilo na optimalnom nivou. U suprotnom, nakupljanjem toksina u organizmu javlja se niz zdravstvenih problema. Detoksikacija se u najvećoj meri odvija putem jetre, ali naravno da su nam važni i prokrvljenost tkiva, zdrava žučna kesa, bubrezi. U ovom procesu od velikog značaja je dobar rad creva i redovno pražnjenje. Na sve navedeno utiču stil života, način ishrane, dovoljno sna, unos tečnosti i fizička aktivnost. Kod ženske populacije hormonski disbalansi takođe utiču na slabljenje mehanizama detoksikacije organizma. Poznato je da poremećaj rada štitne žlezde utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu, dok je sindrom policističnih jajnika u uskoj vezi s usporavanjem metabolizma i nakupljanjem masnih naslaga.
Ispravan pristup
Sve što unosimo hranom, vazduhom ili putem kože prolazi kroz jetru. Masna, pečena, pržena hrana, alkohol, gazirani napici, lekovi, izduvni gasovi - sve ovo svojim toksičnim delovanjem oštećuje jetru i narušava njenu funkcionalnost, utičući na sveukupno zdravlje. Za potpunu funkcionalnost jetre od velike važnosti je zdrav način života, koji pre svega podrazumeva zdravu i pravilnu ishranu, boravak na svežem vazduhu i upotrebu prirodnih kozmetičkih preparata.
Šta preduzeti
Detoksikacija podrazumeva određeni vremenski interval čije trajanje zavisi od opšteg stanja organizma i može trajati dan, tri, sedam, do čak 40 dana i duže, i podrazumeva potpuno odsustvo namirnica životinjskog porekla, šećera, testa, alkohola, industrijskih sokova i kafe, uz puno povrća, voća i detoks napitaka uz dodatak klica, orašastog voća, mahunarki i pojačani unos tečnosti, najbolje vode.
Primeri jelovnika
Po ustajanju: sveže ceđen sok od cvekle, šargarepe, jabuke, limuna i malo đumbira ili kurkume
Doručak: kuvani ovas sa dodatkom sirovih badema, cimetom + samleveno seme lana + šaka suvih brusnica ili borovnice
Prva užina: rendana jabuka sa posipom od cimeta
Ručak: čorba od mešanog povrća (praziluk, šargarepa, karfiol, brokoli s peršunom), kelj obaren i zapečen u rerni s malo belog luka, soli, susama i maslinovim uljem, bareni batat u ljusci, miks zelenih salata (puterica, hrast, radič, ajsberg, motovilac, bebi spanać, rukola) s dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja (origano, bosiljak, majčina dušica).
Druga užina: detoks smuti od svežeg krastavca, ananasa i semena lana ili zeleni čaj s limunom
Večera: beskvasni hleb, namaz od izblendiranog avokada s maslinovim uljem, belim lukom, limunovim sokom, malo morske soli i rukole, salata od crvenog i zelenog kupusa, rendanih šargarepe, celera, cvekle, rotkvice, te usitnjene zelene salate i mladog luka sa dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, malo sirovih badema i malo oraha.
Možda vas zanima:
NE ČEKAJTE POSEBNU PRILIKU DA NAPRAVITE OVU TORTU Kremasta i prefinjena nugat poslastica
Idealna je za sve vrste specijalnih trenutaka.
ČOKO+VISKI=DOBITNA KOMBINACIJA Napravite ultimativnu kremastu čaroliju
Očaraće vas spoj ovih kombinacija.
BRZA SUPA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ovo toplo jelo mogu napraviti i amateri u kuhinji
Toliko je ukusna, da ćete se navaditi na nju.
BATALITE KLASIČNU VERZIJU Ovi kroketi od krompira i slanine će vam se lepiti za prste
Nije ništa komplikovano u ovom receptu.
POTAŽ OD BUNDEVE I ŠARGAREPE Nema boljeg jela tokom tmurnih i hladnih dana, s razlogom je klasik
Poslužite toplo i pospite pečenim semenkama bundeve
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
Komentari (0)