PROŠAO JE JANUAR, VREME JE ZA DETOKSIKACIJU U pet koraka rešite se toksina u organizmu
Dajemo vam predlog jelovnika kako treba da se hranite.
Nakon više uzastopnih dana konzumiranja jake, masne, začinjene hrane, telo nas alarmira da su neophodni predah i detoksikacija kako ne bi došlo do problema kao što su povećanja telesne mase i digestivne tegobe poput nadimanja, gasova, povećanja krvnog pritiska, poremećaja lipida.
Važnost čišćenja
Osim nakon praznika, detoksikacija je povremeno neophodna kako bi zdravlje bilo na optimalnom nivou. U suprotnom, nakupljanjem toksina u organizmu javlja se niz zdravstvenih problema. Detoksikacija se u najvećoj meri odvija putem jetre, ali naravno da su nam važni i prokrvljenost tkiva, zdrava žučna kesa, bubrezi. U ovom procesu od velikog značaja je dobar rad creva i redovno pražnjenje. Na sve navedeno utiču stil života, način ishrane, dovoljno sna, unos tečnosti i fizička aktivnost. Kod ženske populacije hormonski disbalansi takođe utiču na slabljenje mehanizama detoksikacije organizma. Poznato je da poremećaj rada štitne žlezde utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu, dok je sindrom policističnih jajnika u uskoj vezi s usporavanjem metabolizma i nakupljanjem masnih naslaga.
Ispravan pristup
Sve što unosimo hranom, vazduhom ili putem kože prolazi kroz jetru. Masna, pečena, pržena hrana, alkohol, gazirani napici, lekovi, izduvni gasovi - sve ovo svojim toksičnim delovanjem oštećuje jetru i narušava njenu funkcionalnost, utičući na sveukupno zdravlje. Za potpunu funkcionalnost jetre od velike važnosti je zdrav način života, koji pre svega podrazumeva zdravu i pravilnu ishranu, boravak na svežem vazduhu i upotrebu prirodnih kozmetičkih preparata.
Šta preduzeti
Detoksikacija podrazumeva određeni vremenski interval čije trajanje zavisi od opšteg stanja organizma i može trajati dan, tri, sedam, do čak 40 dana i duže, i podrazumeva potpuno odsustvo namirnica životinjskog porekla, šećera, testa, alkohola, industrijskih sokova i kafe, uz puno povrća, voća i detoks napitaka uz dodatak klica, orašastog voća, mahunarki i pojačani unos tečnosti, najbolje vode.
Primeri jelovnika
Po ustajanju: sveže ceđen sok od cvekle, šargarepe, jabuke, limuna i malo đumbira ili kurkume
Doručak: kuvani ovas sa dodatkom sirovih badema, cimetom + samleveno seme lana + šaka suvih brusnica ili borovnice
Prva užina: rendana jabuka sa posipom od cimeta
Ručak: čorba od mešanog povrća (praziluk, šargarepa, karfiol, brokoli s peršunom), kelj obaren i zapečen u rerni s malo belog luka, soli, susama i maslinovim uljem, bareni batat u ljusci, miks zelenih salata (puterica, hrast, radič, ajsberg, motovilac, bebi spanać, rukola) s dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja (origano, bosiljak, majčina dušica).
Druga užina: detoks smuti od svežeg krastavca, ananasa i semena lana ili zeleni čaj s limunom
Večera: beskvasni hleb, namaz od izblendiranog avokada s maslinovim uljem, belim lukom, limunovim sokom, malo morske soli i rukole, salata od crvenog i zelenog kupusa, rendanih šargarepe, celera, cvekle, rotkvice, te usitnjene zelene salate i mladog luka sa dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, malo sirovih badema i malo oraha.
Možda vas zanima:
NE ČEKAJTE POSEBNU PRILIKU DA NAPRAVITE OVU TORTU Kremasta i prefinjena nugat poslastica
Idealna je za sve vrste specijalnih trenutaka.
ČOKO+VISKI=DOBITNA KOMBINACIJA Napravite ultimativnu kremastu čaroliju
Očaraće vas spoj ovih kombinacija.
BRZA SUPA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ovo toplo jelo mogu napraviti i amateri u kuhinji
Toliko je ukusna, da ćete se navaditi na nju.
BATALITE KLASIČNU VERZIJU Ovi kroketi od krompira i slanine će vam se lepiti za prste
Nije ništa komplikovano u ovom receptu.
ZDRAVA I UKUSNA SALATA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Po receptu voditeljke Ane Radulović
Ana Radulović, voditeljka Elite na RTV Pinku, karijeru je započela kao model. Svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi. Supruga zvezde Granda, pevača Mirčeta Radulovića, i majka Konstantina vodi računa o svom izgledu i pazi šta jede. Primer je i ova ukusna salata koju redovno pravi.
RAŽANI HLEB Od 2 vrste brašna, ukus je čista fantazija
Služite ga vrućeg ili hladnog, samostalno ili uz prilog po želji.
HRONO HLEB OD 3 VRSTE BRAŠNA Zdrav i ukusan, zagrejaće vam dušu i telo, a savršen je i hladan
Pravi se bez belog brašna i kvasca i biće svež danima, a zdrav je i ukusan.
SMUTI OD BANANE Brz i lagan doručak za dane kada ste u žurbi, potrebno je samo 3 sastojka
Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama razbudiće vas očas posla, a preukusan je i nemorate da brojite kalorije.
PEČENE JABUKE SA CIMETOM Zdravi slatkiš koji osvaja na prvi zalogaj, pravićete ga stalno
Ako želite da napravite nešto slatko, imamo predlog za vas. Napravite pečene jabuke, gotove su začas a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)