TRADICIONALNI VOJNIČKI PASULJ Jelo kome nema mane, zasitno i zdravo - svi ga obožavaju!
Prosto kao pasulj...
Jedna od najvećih vojničkih tajni svakako je originalna receptura za vojnički pasulj. Dobro, u čemu je tajna?! Da li je moguće da pasulj jednostavno ima bolji ukus kada se kuva u većim količinama ili je na delu neka druga „magija”?
Ne znamo koje su bile stroge mere kada je reč o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao i mnoge druge tajne, nekako „procurela” u javnost.
Svi oni koji vole pasulj bez premca daće titulu najboljeg vojnom - pa iako je poznato da mu je jedna od glavnih karakteristika najveća moguća količina (jer je tada pasulj ukusniji), postoje razne sorte sa manjim količine takođe. Recept smo prilagodili količini za 10 ljudi i nadamo se da će biti ukusan kao onaj koji pripremaju pravi vojnici.
Vojnički pasulj (za 10 osoba)
Sastojci:
1 kg pasulja
1 kg svežeg junećeg mesa
1 mali čen belog luka
200 g crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
pola veze peršuna
30 g koncentrata paradajza
150 g masti
lovorov list i biber
1 kašičica mlevene slatke paprike
2 kašike brašna
Postupak: Potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite da odstoji oko 3 sata. Zatim ocedite vodu, prelijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta dok ne provri. Na zagrejanoj masnoći propržite polovinu seckanog crnog luka i isečenu šargarepu, dodajte meso odvojeno od kostiju i isečeno na kockice. Sve zajedno mešajte dok tečnost ne ispari. Sklonite sa vatre. Procedite vodu od prokuvanog pasulja i dodajte preostali seckani crni luk, dinstano meso sa ostalim sastojcima, zalijte vrelom vodom ili temeljcem od kosti da prekrije meso i kuvajte uz povremeno dolivanje vrele vode dok svi sastojci ne omekšaju. Zagrejati mast koja je ostala od dinstanja mesa, dodati brašno da malo porumeni, skloniti sa ringle, dodati papriku u prahu i sitno iseckati beli luk i sve dobro izmešati. Gotov pasulj dodati lovorov list, koncentrat paradajza (prethodno razmućen u toploj vodi), posoliti po želji i kuvati 20 minuta uz stalno mešanje. Dodati mlevenu papriku i sitno seckani peršun.
Bonus video:
Možda vas zanima:
RECEPT ZA KLOT PASULJ Nema mesa, ali će vas ukus raspametiti, a tajnu krije zaprška!
Ukusan čorbasti pasulj koji će vas odlično zasititi.
RECEPT I ZA POČETNIKE Prebranac se služi topao, a ako ga ovako napravite može se jesti i HLADAN
Preukusan je kako god da probate.
SALATA PUNA VITAMINA Napravite ukusan obrok koji će vam prijati više od bilo čega
Pasulj je glavni sastojak!
ZDRAVI MAFINI Savršeni za doručak ili užinu, a prave se brzo i lako
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
VRUĆA MEKSIČKA KAFA Razbudiće vas očas posla, a tradicionalno se pije uveče
Uglavnom se dodaje sladoled od vanile, ali možete da zasladite ili aromatizujete po želji.
NAPRAVITE PRAVI DOMAĆI JOGURT: Potrebna su vam samo dva jednostavna sastojka, rezultat je neverovatan
Donosimo vam sjajan i jednostavan recept za domaći jogurt
VEČERA ZA 10 MINUTA Treba vam samo par tortilja i imaćete pravu gozbu
Ko kaže da je za kulinarski specijalitet neophodno provesti u kuhinji nekoliko sati, grdno se prevario.
CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE PIRINAČ Samo ako ga ovako pripremite, biće kao iz restorana
Koliko vam se samo puta desilo da umesto rastresitog zrna, dobijete gnjecavu smesu?
Komentari (0)