MOŽE I BEZ MESA Nećete moći da odolite ovoj musaki, prava je eksplozija ukusa
Sočivo mu daje poseban šmek, a bešamel sos je još jedan savršen dodatak
Sastojci:
700 g patlidžana, oljuštenog i isečenog po dužini
so po ukusu
3 krompira, oljuštena i isečena po dužini
2 velike tikvice, nasečene po dužini
maslinovo ulje po ukusu
Za bešamel sos:
50 ml maslinovog ulja
80 g višenamenskog brašna
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
500 ml mleka, zagrejanog
2 velika jajeta
Za sos od sočiva:
1 žuti luk, iseckan
2 čena belog luka, mlevena
160 g kuvanog sočiva
400 g paradajza, izgnječenog
60 ml bujona ili vode
1 kašičica suvog origana
½ kašičice muskatnog oraščića
prstohvat cimeta
Priprema:
Za musaku zagrejte rernu na 200 stepeni. Dok se rerna zagreva, raširite kriške patlidžana na veliki pleh obložen papirom za pečenje i pospite solju pa ostavite da odstoji 20 do 30 minuta. Osušite papirnim ubrusima. Dok patlidžan stoji, napravite bešamel sos. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Umešajte brašno, so i biber. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Postepeno dodajte zagrejano mleko, neprestano mutite. Nastavite sa kuvanjem, povremeno mešajući, na srednjoj vatri 5 do 7 minuta. Dodajte muskatni oraščić. U maloj činiji umutite malu količinu vrele mešavine bešamela sa 2 jajeta. Zatim sve vratite u tiganj sa preostalom mešavinom bešamela. Nastavite da mešate dok lagano ne proključa, još dva minuta. Probajte i prilagodite so i biber. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi i još malo zgusne.
Možda vas zanima:
MUSAKA OD PARADAJZA Klasik na drugačiji način koji će vas dugo držati sitim
Sočna i slasna, nestaće sa stola odmah.
MUSAKA SA PAPRIKAMA Klasik na drugačiji način koji pomera granice dobrog ukusa
Ako volite klasičnu musaku, ovu sa paprikama ćete obožavati.
MUSAKA OD CELERA Drugačiji klasik po receptu bez mane, a držaće vas dugo sitim
Sočna i slasna, najbolje odmah stavite duplu meru.
MUSAKA OD TIKVICA Klasik na drugačiji način po starom receptu iz bakine kuhinje
Ako volite klasičnu musaku, ovu ćete obožavati.
KREM MED Savršeni namaz za palačinke od samo 1 sastojka, a budi sva čula
Kremast i neodoljiv, oduševiće i one izbirljive.
DŽEM OD SMOKAVA S VANILOM Neodoljivi spoj različitih ukusa oboriće s nogu i one najizbirljivije
Mažite na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom desertu, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠI DŽEM OD BRESAKA Gotov za pola sata, a ukusa koji priča priče
Potpuno prirodan, obožavaće svi koji ga budu probali.
VEGANSKI ČOKOLADNI MUS UKUSNIJI OD KLASIČNOG U neodoljivom spoju sa kokosovim mlekom
Aromatični desert uspeva svima, a pomera granice dobrog ukusa.
KURKUMA LATE Čarobni napitak poznat kao "zlatno mleko", zameniće kafu i okrepiti organizam u trenu
Kurkuma ima antioksidativna svojstva, podmlađuje, otklanja simptome depresije.
Komentari (0)