MOŽE I BEZ MESA Nećete moći da odolite ovoj musaki, prava je eksplozija ukusa

Ana Klikovac

17:00

Zdravi zalogaji 0

Sočivo mu daje poseban šmek, a bešamel sos je još jedan savršen dodatak

posna musaka
Shutterstock

Sastojci:

700 g patlidžana, oljuštenog i isečenog po dužini
so po ukusu
3 krompira, oljuštena i isečena po dužini
2 velike tikvice, nasečene po dužini
maslinovo ulje po ukusu

Za bešamel sos:

50 ml maslinovog ulja
80 g višenamenskog brašna
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
500 ml mleka, zagrejanog
2 velika jajeta

Za sos od sočiva:

1 žuti luk, iseckan
2 čena belog luka, mlevena
160 g kuvanog sočiva
400 g paradajza, izgnječenog
60 ml bujona ili vode
1 kašičica suvog origana
½ kašičice muskatnog oraščića
prstohvat cimeta

Priprema:

Za musaku zagrejte rernu na 200 stepeni. Dok se rerna zagreva, raširite kriške patlidžana na veliki pleh obložen papirom za pečenje i pospite solju pa ostavite da odstoji 20 do 30 minuta. Osušite papirnim ubrusima. Dok patlidžan stoji, napravite bešamel sos. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Umešajte brašno, so i biber. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Postepeno dodajte zagrejano mleko, neprestano mutite. Nastavite sa kuvanjem, povremeno mešajući, na srednjoj vatri 5 do 7 minuta. Dodajte muskatni oraščić. U maloj činiji umutite malu količinu vrele mešavine bešamela sa 2 jajeta. Zatim sve vratite u tiganj sa preostalom mešavinom bešamela. Nastavite da mešate dok lagano ne proključa, još dva minuta. Probajte i prilagodite so i biber. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi i još malo zgusne.

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading