Recept za starinski ćušpajz: Jelo koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje
Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede kašikom a ovog puta je pravljen sa jagnjetinom i ječmom baš kao nekad.
Sarinski ćušpajz s jagnjetinom
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
700 g jagnjećeg mesa
1 šolja ječma
2 šolje mesnog bujona
2 šargarepe
1 koren celera
1 veza spanaća
Priprema:
Ječam potopite u vodu. Na zagrejanom ulju pržite jagnjetinu dok ne porumeni. Izvadite a na isto ulje dodajte luk i dinstajte ga dok ne omekša. Vratite mesou tiganj i dodajte ječam, bujon i 2 l hladne vode. Posolite i pobiberite i poklopite šerpu. Kuvajte dok ječam ne omekša. Dodajte šargarepu i seckani celer pa kuvajte poklopljeno dok jagnjetina potpuno ne omekša. Sklonite sa ringle, umešajte seckani spanać i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
JAGNJEĆA ČORBA Kulinarski specijalitet bez koga se ne može zamisliti praznična trpeza
Počastite se za pranike jagnjećom čorbom.
Nekako, s proleća, svi se zaželimo JAGNJETINE a ova ČORBA je sjajna ideja za predstojeći Uskrs
Jagnjad koja je na svet došla sa poslednjim zimskim danima, hrani se majčinim mlekom sve do proleća, a s dolaskom toplijih dana prelazi se na zelenu hranu sa travnjaka pa je njihovo meso najslađe.
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
PIKANTNA SALATA OD PAPRIKE Prilog koji daje šmek svakom jelu, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto, ova pikantna salata će vas oboriti s nogu.
SOK OD GROŽĐA Krepi organizam u trenu, a potpuno prirodan, zaboravićete na kupovni
Jednostavne pripreme, a nema konzervansa, pravi eliksir zdravlja.
DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, a ukusa koji govori 1000 jezika.
Komentari (0)