Oživite sećanje da stara dobra vremena uz mitsko jelo onih koji su služili JNA VOJNIČKI PASULJ
Da li je postojao tajni sastojak, specijalan način pripreme u velikim kazanima ili posebno odabrani kuvari, tek vojnički pasulj je nešto o čemu se uvek priča sa setom. Dajemo vam recept za čorbast pasulj Iz knjižice “Recepture za pripremu hrane u JNA”.
Vojnički pasulj
Sastojci:
500 g pasulja
1 crni luk
3 čena belog luka
1 šargarepa
100 g masti
so, biber
1 kašika aleve paprike
1 kašika suvog začina
1 list lovora
1 suva paprika
peršunov list
Priprema:
Pasulj potopite u dosata hladne vode i ostavite 3 sata. Vodu ocedite, dolijte novu da ogrezne i kuvajte 15 minuta. Ocedite i tu vodu i ulijte vrelu vodo da ogrezne. Dodajte polovinu sitno seckanog crnog luka i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode. Na polovini vrele masnoće propržite ostatak sitno seckanog crnog luka i rendanu šargarepu, sda porumeni.
Kada je pasulj napola kuvan, dodajte ispržeei luk, šargarep i sušenu papriku, koju ste džali dva sata potopljenu u hladnoj vodi, kao i lovorov list.
Od preostale masnoće napraviti zaprđku s brašnom, b sitno seckanim belim lukom i alevom. Sve dobro izmešati.
Kada pasulj omekša, dodajte začin i zapršku, pazeći da nema grudvica. Kuvajte još 30 minuta, ubacite samleveni biber, sitno seckani peršunov list, i soli po potrebi.
Po mogućnosti, možetedodati meso, sušeno ili sveže, kobasice, slaninu…
Važno je da pasulj tokom kuvanju do zaprške ne mešate da ne bi došlo do lomljenja zrna.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
VOJNIČKI PASULJ Ovako se pravio u JNA, sve domaćice su znale recept
Sočno jelo držaće vas dugo sitim, a osvaja ukusom.
VOJNIČKI PASULJ Ovako se spremao u JNA i bio nikad ukusniji
Slasni pasulj po tradicionalnom receptu.
PASULJ PO RECEPTU BEZ MANE Neodoljiv i ukusan, a ovako su ga spremali u vojsci u JNA
Nekada je bilo obavezno jelo u vojsci, a sada ga retko ko ovako priprema.
PASULJ NA 100 NAČINA Različiti recepti za omiljeno tradicionalno jelo koje prija duši i telu
Originalni vojnički, posni sa nanom, makedonsko tavče, prebranac, papula ili srpsko varivo, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
SAVRŠEN IZBOR ZA DORUČAK ILI VEČERU Projice sa spanaćem i sirom, potpuno zadovoljstvo u jednom zalogaju
Može da se ispeče u plehu pa je onda još brže i samo iseče u kocke
PROJA OD PALENTE Toliko je dobra da nestane pre nego što se ohladi!
Proja od palente pravi se od sastojaka koje već imate kod kuće, a gotova je brže nego što mislite.
Bakin kolač sa sosom od jabuka: Nećete verovati, pravi se samo za 7 minuta!
Bakin kolač s jabukama i cimetom postao je hit, jer je gotov za nekoliko minuta,
TRI KROMPIRA I TRI JAJETA Ovo je sve što vam je potrebno za najukusniju i najbržu pitu
Ovaj recept je idealan za sve one trenutke kada želite nešto jednostavno i brzo, a opet dovoljno izdašno da nahranite celu porodicu
Komentari (0)