Oživite sećanje da stara dobra vremena uz mitsko jelo onih koji su služili JNA VOJNIČKI PASULJ
Da li je postojao tajni sastojak, specijalan način pripreme u velikim kazanima ili posebno odabrani kuvari, tek vojnički pasulj je nešto o čemu se uvek priča sa setom. Dajemo vam recept za čorbast pasulj Iz knjižice “Recepture za pripremu hrane u JNA”.
Vojnički pasulj
Sastojci:
500 g pasulja
1 crni luk
3 čena belog luka
1 šargarepa
100 g masti
so, biber
1 kašika aleve paprike
1 kašika suvog začina
1 list lovora
1 suva paprika
peršunov list
Priprema:
Pasulj potopite u dosata hladne vode i ostavite 3 sata. Vodu ocedite, dolijte novu da ogrezne i kuvajte 15 minuta. Ocedite i tu vodu i ulijte vrelu vodo da ogrezne. Dodajte polovinu sitno seckanog crnog luka i kuvajte uz povremeno dolivanje tople vode. Na polovini vrele masnoće propržite ostatak sitno seckanog crnog luka i rendanu šargarepu, sda porumeni.
Kada je pasulj napola kuvan, dodajte ispržeei luk, šargarep i sušenu papriku, koju ste džali dva sata potopljenu u hladnoj vodi, kao i lovorov list.
Od preostale masnoće napraviti zaprđku s brašnom, b sitno seckanim belim lukom i alevom. Sve dobro izmešati.
Kada pasulj omekša, dodajte začin i zapršku, pazeći da nema grudvica. Kuvajte još 30 minuta, ubacite samleveni biber, sitno seckani peršunov list, i soli po potrebi.
Po mogućnosti, možetedodati meso, sušeno ili sveže, kobasice, slaninu…
Važno je da pasulj tokom kuvanju do zaprške ne mešate da ne bi došlo do lomljenja zrna.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)