BRZE SLANE POGAČICE Savšena zakuska - ne čeka se da naraste testo
Važno je da lepo porumene i spremne su za grickanje

SASTOJCI:
Možda vas zanima:

STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim

CAKANINE BRZE POGAČICE NIKO NE ODBIJA Sir se topi u ustima, a nestaju sa stola odmah
Dragica Radosavljević, poznata pod umetničkim imenom Cakana, već godinama je deo srpske umetničke i muzičke scene, a svojim raskošnim glasom postavila je standarde mnogim novim mladim pevačima. Srpska pevačica narodne, izvorne i folk muzike vodi računa o ishrani, a na račun zavidne linije dobija brojne komplimente, pa je teško poverovati da ima troje unučadi i odraslu ćerku Mariju. Pre nekoliko godina podelila je ovaj recept za preukusne pogačice sa sirom, koje se jednostavno pripremaju, a nestaće sa stola čim se postave.

SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru

NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
- 250 gr margarina
- 250 gr masti
- 1 supena kašika soli
- 2 dcl mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kg brašna
- 2 kašikice šećera
- Za posuti i premazati:
- 1 jaje
- susam
PRIPREMA:
Margarin, mast, šećer i so umesiti. Mleko podgrejati na mlako, tako da ne peče prst Sipati mleko na masu, dodati brašno u koje smo umešali suvi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje sveži kvasac. Plus – manje se oseti u testu. Onda ostaje da se testo dobro umesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mesiti da bude skroz glatko.
Poenta u brzini ovih pogačica je što testo ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umesili. Razvija se na prst debljine (mangupu je prva tura ispala malo tanja ali sa drugom je već ušao u štos). Nakon toga, nožem po gornjem delu testa napravimo useke u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše). Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim celim jajetom i pospemo susamom. Peku se 20 minuta na 180˚C mada…svaka domaćica ili mangup svoju lernu poznaje. Uglavnom, važno je da lepo porumene i spremne su za grickanje.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)