BRZE SLANE POGAČICE Savšena zakuska - ne čeka se da naraste testo
Važno je da lepo porumene i spremne su za grickanje
SASTOJCI:
- 250 gr margarina
- 250 gr masti
- 1 supena kašika soli
- 2 dcl mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kg brašna
- 2 kašikice šećera
- Za posuti i premazati:
- 1 jaje
- susam
PRIPREMA:
Margarin, mast, šećer i so umesiti. Mleko podgrejati na mlako, tako da ne peče prst Sipati mleko na masu, dodati brašno u koje smo umešali suvi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje sveži kvasac. Plus – manje se oseti u testu. Onda ostaje da se testo dobro umesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mesiti da bude skroz glatko.
Poenta u brzini ovih pogačica je što testo ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umesili. Razvija se na prst debljine (mangupu je prva tura ispala malo tanja ali sa drugom je već ušao u štos). Nakon toga, nožem po gornjem delu testa napravimo useke u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše). Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim celim jajetom i pospemo susamom. Peku se 20 minuta na 180˚C mada…svaka domaćica ili mangup svoju lernu poznaje. Uglavnom, važno je da lepo porumene i spremne su za grickanje.
Možda vas zanima:
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)