BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, toliko je dobra da stavite odmah duplu meru
Baklava sa orasima, od gotovih kora, prelivena slatkim sirupom. Po proverenom, tradicionalnom, starinskom receptu.

Potrebno je
- 500 gr tankih kora za pitu
- 400 gr šećera
- 300 gr oraha
- 100 ml ulja
- dve kesice vanilin šećera
- 1 limun
Priprema
Prvo tepsiju premažite uljem. Sameljite orahe. Stavite dve kore na dno tepsije, poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru i poprskajte je uljem, tako dok ne potrošite sav materijal. Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu nožem i pecite je na 180 stepeni, dok ne porumeni. Dok se pečena baklava hladi, spremite sirup. Sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode u šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte u sirup sok od jednog limuna i ostavite još malo na ringli, dok ne zapeni. Zalijte baklavu vrelim sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Cicvara je staro, tradicionalno jelo. Da bi vam ispala savršena, potrebno je da "pliva u masti" od sira i kajmaka. Napravite ove mekane i vazdušaste krofne. Neće vam biti potrebno puno vremena ni veštine. Za ovo pecivo se nekada čekalo u redovima. Tada, redovni deo trpeze, a sada ga nema nigde. Donosimo vam tradicionalni recept. Napravite na jednostavan način ovu preukusnu domaću pogaču. Mekano testo zagrejaće vam dušu i telo, a ulepšače izgledom svaku trpezu. Napravite pitu bez kora i od dva brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
CICVARA Po starom tradicionalnom receptu, ovo je caka da ispadne savršena
TOČAK KROFNE IZ BAKINE KUHINJE Napravite brzo i lako
ČAIJE ZABORAVLJENO NIŠKO PECIVO Nekad ga je bilo po pekarama, sve domaćice su ga pravile
PAMUK POGAČA Pravi se brzo i lako, sija se kao dukat, nema kome nije uspela
PITA OD PRAZILUKA BEZ KORA Brzo i lako se pravi, a greje dušu i telo
Komentari (0)