SAN SEBASTIJAN ČIZKEJK Nastao je iz greške, a danas ga obožavaju milioni

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

San Sebastijan čizkejk je napravljen greškom u baru „La Vina“ u Španiji. Kolač je slučajno stavljen u pogrešnu rernu, nakon čega je potamneo, kao da je izgoreo, a unutra je ostao kremast. Poslužili su ga kao novi kolač u baru, gosti su bili oduševljeni pa je od tada prava senzacija.

san sebastijan čizkejk
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g maskarpone sira
  • 200 g kremastog sira
  • 75 g šećera
  • 75 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 400 ml slatke pavlake
  • 20 g brašna

Priprema:

U jednoj posudi umutite sireve i šećer da dobijete kremastu smesu. Dodajte jaja i umutite, a zatim slatku pavlaku i sjedinite. Potom dodajte brašno pa sjedinite celu smesu. Izlijte je u kalup obložen pek-papirom. Pecite čizkejk 45 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ostavite ga u frižideru preko noći. Bon appetit!

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading