Originalna i začinjena JERMENSKA kuhinja
Jermenska hrana ima originalan ukus i obilno je začinjena. Biber, timijan, estragon, majčina dušica, kumin, nana, razno povrće i beli luk se koriste kao začini.
Procenjeno je da za pripremanje hrane jermenski kulinarski stručnjaci koriste oko 300 vrsta divljih trava i cveća koje se koriste kao začini, pa čak i kao glavna jela.
Jermenski đuveč od povrća (sambuk ajlazan)
Sastojci:
1 paradajz
2 patlidžana
1 struk celera
3 paprike (zelena, crvena, žuta)
1/2 kašičice karija
2 kapuke paprika-pirea
6 čenova belog luka
1/2 kašičice korijandera
6 krompira
ulje
so, biber
Priprema:
Isecite patlidžan napola po dužini. Ubodite par puta viljuškom i posolite. Ostavite pola sata da odstoji da izgubi gorčinu. U razreze stavite čenove belog luka, premažite uljem. U tepsiju stavite pek-papir, na njega patlidžan, a oko njega paprike. Pecite pola sata na 200 stepeni. Izvadite unutrašnjost patlidžana i izdrobite. Isecite i propržite celer i luk. Dodajte oguljeni paradajz, začinite korijanderom, solju, biberom, karijem i sa dva čena izgnječenog belog luka. Dodajte patlidžan i paprike zajedno sa pečenim belim lukom. Sipajte pire od paprika i koncentrat paradajza u posudu i pomešajte ih sa čašom vode. Sipajte u đuveč od povrća i dinstajte 15 minuta.
Schutterstock
Sarmice od kupusa (dolma)
1 glavica kupusa
2 kg mlevenog mesa
2 šoljice pirinča
3 crna luka
4 čena belog luka
120 g putera
1/2 veze peršuna
1/2 veze mirođije
1 kašika mlevene paprike
so, biber
Za sos:
2 crna luka
3 kašike paradajz-pirea
Aleva paprika
so
ulje
Priprema:
Za sos sitno iseckani luk pržite u masnoći dok ne postane zlatast. Dodajte paradajz pire i začine. Dobro promešajte i skinite s ringle. Glavicu kupusa operite, očistite i stavite u vodu da se kuva. Kad provri, kuvajte 10 minuta da listovi omekšaju i da možete da ih lomite prilikom uvijanja sarmi. U mleveno meso dodajte malo vode, sitno iseckan crni i beli luk, peršun i mirođiju, pirinač i suve začine. Sve dobro umesite, ubacite istopljeni puter i ponovo mesite. Uvijte sarme i ređajte ih u šerpu. Kada su sarme uvijene, ređajte ih u veliku šerpu. Na svaki red sipajte pomalo od sosa. Kada je sve gotovo, na vrh stavite tanjir (kako bi ih pritisnuo) i sipajte vodu (može i ona u kojoj se kuvao kupus).
Schutterstock
Tradicionalni jermenski hleb (matnakaš)
Sastojci:
15 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
450 ml vode
450 g brašna + 2 kašike za smesu sa kvascem
2 kašičice soli
2 kašičice ulja
1 kašičica šećera
ZA PREMAZIVANJE:
1 kašika vode
1 belance
1 kašika ulja
1 prstohvat soli
Priprema:
Ugrejte 125 ml vode i rastopiti kvasac sa 2 kašike brašna i šećerom. Promešajte, pokrijte i ostavite sa strane. U posudi prosejte brašno, dodajte so i u njemu napravite rupu u sredini. Sipajte kvasac i preostalu vodu. Zamesite glatko testo za hleb. Prebacite u namazanu posudu i uvijte streč folijom. Ostavite 60 minuta na toplom da nadođe. Razvucite list papira za pečenje i stavite testo za ravan hleb. Izvucite od sredine prema kraju, pritiskajte rukama. Tako ćete dobiti ovalni oblik. Biće vam lakše da oblikujete ovaj mekani hleb tako što ćete namazati ruke smesom od ulja, belanca, soli i malo vode. Pritisnite s dva prsta ka unutra ivicu da napravite krug, a posle unutra napravite linije. Ostavite 20 minuta. Pecite pola sata na 200 stepeni u rerni u kojoj se nalazi posuda s vodom.
Schutterstock
Tradicionalna salata od krompira
Sastojci:
500 g krompira
4 kisela krastavčića
10-12 komada maslinki
2 čena belog luka
1/2 crnog luka
3 grančice peršuna
70 ml majoneza
so, biber
Priprema:
Oljuštite krompir i isecite ga na kockice. Skuvajte ga u toploj vodi. Ocedite ga i stavite u posudu. U krompir dodajte masline i krastavčiće, isečene na male komade. Peršun, te crni i beli luk iseckajte sitno. Sve to pomešajte s krompirom. Dodajte prstohvat soli i majonez.
Pažljivo promešajte i servirajte nakon sat vremena, kad se ukusi prožmu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)