SPREMITE JELO KOJE NIKAD NISTE PROBALI Miris Istoka širiće se vašim domom
Neobično, a zdravo.
Veganski kimči
Sastojci:
4 tegle od 0,5 l
1 kg kineskog kupusa
1 manji praziluk
1 šargarepa
130 g soli
voda
2 čena belog luka
2 kašike ljute paprike
1 komadić đumbira
2 lista lovora
1 kašičica bibera u zrnu
Za soja preliv:
2 kašike soja sosa
2 kašike smeđeg šećera
60 ml soka od ananasa
60 ml vode
Za pastu:
2 kašike pirinčanog brašna
1 kašike smeđeg šećera
1 dl vode
Priprema:
Kupus operite i ostavite da se osuši, a koren odstranite. Stavite ga u činiju, a između listova obilno posolite i ostavite da odstoji pola sata da omekša. Naseckajte praziluk i šargarepu na tračice. U šerpici skuvajte sastojke za pastu uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Pomešajte sastojke za soja preliv. U blenderu izmiksajte rendani đumbir, beli luk, ljutu papriku, te dodajte soja preliv i skuvanu pastu. Listove kupusa ocedite, isperite pod vodom, pa opet ocedite. Dodajte mu ostalo povrće, lovor i zrnca bibera, pa prelijte umakom i utrljajte ga. Prebacite u sterilisane tegle. Ostavite 3 cm do otvora prazno, zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi da fermentira sedam dana.
SAVET Korejske domaćice koriste rukavice da bi zaštitile ruke od ljutog preliva
Možda vas zanima:
DOMAĆI RATLUK BOLJI NEGO KUPOVNI Za 15 minuta imaćete stari, poznati slatkiš
Divne je strukture i finog mirisa.
MALI, NEODOLJIVI I JOŠ IZ RERNE Posle zdravih burgera neće vas gristi savest
Izuzetno zdravi i ukusni.
JEDNOSTAVAN KOLAČ ZA SVE PRILIKE Napravite sočnu poslasticu od oraha
Uz slatku pavlaku, biće pun pogodak.
ONA JE SVE SAMO NE OBIČNA Krompir salata po neobičnom bakinom receptu
Uz dodatak vina, probudiće sva vaša čula.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)