ORIGINAL SAHER TORTA, SIMBOL BEČA Ko je jednom proba, zauvek je obožava
Poznata torta je austrijski kulinarski specijalitet star skoro 200 godina.
Saher torta
Sastojci:
6 jaja
150 g čokolade za kuvanje
200 g džema od kajsije
100 g kristal šećera
150 g oštrog brašna
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
1/2 štapića vanile
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
200 g kristal šećera
120 ml vode
Priprema:
Umutite maslac sa šećerom u prahu i vanilom d dobijete kremastu smesu. Dodajte žumanca i mutite da smesa postane penasta. Čokoladu istopite i dodajte u smesu. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte kristal šećer i mutite da se istopi i šam očvrsne. Pomešajte sa smesom od žumanaca, dodajte brašno i promešajte kašikom. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a ivice premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte smesu i pecite oko 60 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Prvih 15 minuta držite vrata rerne otvorena 1 cm, a zatim zatvorite. Tortu ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Uklonite papir, okrenite tortu i ostavite da se hladi kako bi se neravnine odozgo ispravile. Zatim je presecite po debljini. Namažite džemom obe kore i spojite. I okolo tortu namažite džemom. Za glazuru kuvajte šećer u vodi 5 minuta, pa ostavite da se prohladi. Rastopite čokoladu i stavite u šećerni sirup. Mešajte da dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i izravnajte.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI FIL I KORE OD ORAHA, MOĆNA KOMBINACIJA! Starinska torta bogatog ukusa, i još posna!
Ova torta je izdašna i može dugo da stoji.
ČOKOLADA I POMORANDŽA, SAVRŠEN SPOJ Posne bombice su idealne za svečanu tprezu
Sitni kolači su najčešći izbor domaćica kada pripremaju slatkiše za slavu. Ove loptice se lako i brzo prave, a ukus im je neodoljiv
JEFTIN, A BOŽANSTVEN KOLAČ Ima i koru i fil, a u njega ide SAMO 1 JAJE!
Odličan slatkiš za celu porodicu.
OPIJA NA PRVI ZALOGAJ! Brza štrudla s jabukama i brusnicom, pravi se od lisnatog testa
Odlična za nedeljno popodne.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima
Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.
ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju
Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više
KORVAPUSTI Cimet rolnice iz Finske od kojih miriše cela kuća, a savršeno se slažu uz prvu jutarnju kafu
Cimet pecivo iz Finske korvapusti oduševiće vas na prvi zalogaj. Poznato je po savršenom spoju cimeta i putera, učiniće da vam zamiriše cela kuća. Podjednako je ukusno i toplo i hladno, a Finci ga obavezno jedu uz kafu.
Komentari (0)