ORIGINAL SAHER TORTA, SIMBOL BEČA Ko je jednom proba, zauvek je obožava
Poznata torta je austrijski kulinarski specijalitet star skoro 200 godina.
Saher torta
Sastojci:
6 jaja
150 g čokolade za kuvanje
200 g džema od kajsije
100 g kristal šećera
150 g oštrog brašna
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
1/2 štapića vanile
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
200 g kristal šećera
120 ml vode
Priprema:
Umutite maslac sa šećerom u prahu i vanilom d dobijete kremastu smesu. Dodajte žumanca i mutite da smesa postane penasta. Čokoladu istopite i dodajte u smesu. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte kristal šećer i mutite da se istopi i šam očvrsne. Pomešajte sa smesom od žumanaca, dodajte brašno i promešajte kašikom. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a ivice premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte smesu i pecite oko 60 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Prvih 15 minuta držite vrata rerne otvorena 1 cm, a zatim zatvorite. Tortu ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Uklonite papir, okrenite tortu i ostavite da se hladi kako bi se neravnine odozgo ispravile. Zatim je presecite po debljini. Namažite džemom obe kore i spojite. I okolo tortu namažite džemom. Za glazuru kuvajte šećer u vodi 5 minuta, pa ostavite da se prohladi. Rastopite čokoladu i stavite u šećerni sirup. Mešajte da dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i izravnajte.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI FIL I KORE OD ORAHA, MOĆNA KOMBINACIJA! Starinska torta bogatog ukusa, i još posna!
Ova torta je izdašna i može dugo da stoji.
ČOKOLADA I POMORANDŽA, SAVRŠEN SPOJ Posne bombice su idealne za svečanu tprezu
Sitni kolači su najčešći izbor domaćica kada pripremaju slatkiše za slavu. Ove loptice se lako i brzo prave, a ukus im je neodoljiv
JEFTIN, A BOŽANSTVEN KOLAČ Ima i koru i fil, a u njega ide SAMO 1 JAJE!
Odličan slatkiš za celu porodicu.
OPIJA NA PRVI ZALOGAJ! Brza štrudla s jabukama i brusnicom, pravi se od lisnatog testa
Odlična za nedeljno popodne.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)