FANTASTIČNI ĆUROSI SA ČOKOLADOM Španski slatkiš koji vole u celom svetu

Trpeza/ V.V.

13:30

Kulinarski globus 0

Španski uštipci sa čokoladom mogu biti slatki doručak ili užina za celu porodicu.

FANTASTIČNI ĆUROSI SA ČOKOLADOM Španski slatkiš koji vole u celom svetu
unsplash

Ćurosi 

Sastojci:

350 g čokolade za kuvanje

1,2 l mleka

150 g glatkog brašna

220 ml mleka

3 jaja

70 g smeđeg šećera

1 kašičica cimeta

Priprema:

Staviti da provri 220 ml vode i 220 ml mleka, dodati brašno i mešati mutilicom da se zgusne. Ostaviti da se prohladi, dodati umućena jaja i mešati dok se smesa ne zgusne. Sipati u kesicu za ukrašavanje kolača sa zvezdastim vrhom i istisnuti u vrelo ulje ćurose duge 10 cm. Ulje treba da bude 2,5 cm duboko, a ćurosi treba slobodno da plivaju da bi se lepo ispržili. Pržiti 5 minuta da dobiju zlatno-smeđu boju. Čokoladu rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Staviti da provri mleko i dodati u njega istopljenu čokoladu. Posebno pomešati šećer i cimet i posuti ćurose. Čokoladnu smesu sipati u šoljice i u poslužiti sa ćurosima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading