KREMASTI DESERT Panakota s prelivom od višanja, zavodljiva kao Italijan!
Panakota je italijanska lagana poslastica koju morate da probate.
Sastojci:
1 l punomasne slatke pavlake
8 kašika šećera
2 vanilin šećera
2 kesice želatina u prahu
Za preliv:
300 g odleđenih višanja ili iz kompota
150 g šećera
9 kašika vode
Priprema:
Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice. Zagrejte slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom do ključanja, uz mešanje. Sklonite sa vatre, dodajte želatin, izmešajte i sipajte u kalup ili činiju koju ste pokvasili hladnom vodom. Ako nema poklopac, pokrijte providnom folijom i stavite 3-4 sata u frižider, a najbolje preko noći. Sutradan izvadite panakotu na tacnu tako da gornja strana bude dole.
Preliv: Stavite šećer i vodu na šporet i kad provre kuvajte dva minuta. Dodajte višnje i kuvajte još pet minuta. Kad se potpuno ohladi, prelijte panakotu i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BRZI DESERT Tiramisu s malinama u čaši, savršen izbor kada nemate vremena da pravite kolače
Kremasti voćni slatkiš koji će sve oduševiti.
SLATKIŠ U ČAŠI Kremasti desert od banane i šlaga kojem niko ne može da odoli!
Potrebno vam je samo 15 minuta da napravite ovu kremastu poslasticu.
ROLAT MAČJE OČI Starinski kolač sa bananom i ukusnim kremom koji se prosto topi u ustima!
Mačje oči je jedan od najukusnijih kolača sa bananom i veoma je izdašan.
JEFTIN I BRZ Kolač od griza i džema, s merama na čaše, toliko je dobar da nestane iz pleha za tren!
Slatkiš koji ćete brzo napraviti, a deca ga obožavaju i mogu ga poneti u školu za užinu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)