ITALIJANSKI SPECIJALITET Stromboli je čuveni slani rolat savršenog ukusa
Slani rolat čiji ukus podseća na picu se svima dopada.
Sastojci:
Testo:
450 g glatkog brašna
320 ml tople vode
7 g suvog kvasca
1 kašika šećera
2 kašike maslinovog ulja
¾ kašičice soli
Punjenje:
250 g šunkarice
100 g čajne kobasice
250 g kačkavalja
250 g narendane mocarele
50 g rastopljenog putera
2 čena belog luka
2 kašičice naseckanog peršuna
1 jaje
1 kašika vode
Pasiran paradajz, masline
Priprema:
U većoj posudi pomešajte toplu vodu s kvascem i šećerom. Ostavite 5 minuta kako bi se kvasac aktivirao. Dodajte maslinovo ulje, so i brašno. Rukama umesite testo. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i mesite rukama 5 minuta. Testo treba da bude mekano i elastično. Prebacite ga u nauljenu posudu, par puta ga okrenite kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom 60 do 90 minuta da naraste. Podelite na dva dela i razvaljajte oklagijom 2 pravougaonika 24 x 40 cm. Salamu, šunku i sir ravnomerno podelite za dva rolata. Pomešajte rastopljeni puter s iseckanim belim lukom i premažite testo. Pospite naseckanim peršunom. Složite šunku u dva reda po sredini testa, ostavljajući oko 5 cm razmaka između šunke i ivica testa. Na šunku složite salamu i sir, te ponavljajte postupak dok ne potrošite namirnice. Jaja umutite s vodom, pa premažite ivice testa. Urolajte ga po dužini, a ivice dobro stisnite prstima i podvijte. Štrudle prebacite na pleh obložen pek papirom i premažite jajetom. Nožem napravite 3 do 4 dijagonalna reza odozgo. Premažite ih puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLANI ROLAT Fantastično punjeno pecivo po receptu Dine Đekić koje će očarati svakog ko ga proba
Možete ga jesti za doručak, večeru, užinu ili ga poslužiti kao predjelo na svečanoj trpezu.
DA LI STE JELI UROLANU PICU? Stromboli je čuveni italijanski specijalitet, a ukus je savršen!
Kada klasična pica dosadi, ovo je odlična zamena.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)