RUMENI, HRSKAVI KROKETI Pohovani pire krompir s kačkavaljem je hrskava gozba za malo para

ALO.RS

04:29

Kulinarski globus 0

U Italiji su kroketi izuzetno popularna ulična hrana

RUMENI, HRSKAVI KROKETI Pohovani pire krompir s kačkavaljem je hrskava gozba za malo para
Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 600 g krompira
  • 200 g sira
  • 1 jaje
  • 10 g putera
  • 100 g brašna
  • 16 g praška za pecivo

Za poh:

  • 2 jajeta
  • prezle

Priprema:

1. Skuvajte krompir, pa ga ispasirajte. Dodajte puter, brašno, prašak za pecivo, jaje, so, biber i rendani sir.

2. Sve dobro promešajte. Ostavite u frižideru dva sata da se stegne. Od dobijene smese formirajte ćufte/pljeskavice koje uvaljajte u umućena jaja, a zatim u prezle. Pržite u zagrejanoj ulju na umerenoj temperaturi.

3. Vadite pljeskavice od pirea na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Služite uz salatu.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading