ZASLADITE SE UKUSNIM KOLAČEM Slatkiš iz BAVARSKE sa šljivama još niste probali

Izvor: Alo.rs

18:00

Kulinarski globus 0

Stalno ćete ga spremati.

ZASLADITE SE UKUSNIM KOLAČEM Slatkiš iz BAVARSKE sa šljivama još niste probali
Shutterstock

Bavarski kolač sa šljivama

Sastojci:

100 g putera

250 ml mleka

500 g brašna

prstohvat soli

100 g šećera

10 g vanilin-šećera

30 g kvasaca

2 jajeta

1 kg šljiva

2 kašike šećera

Priprema:

Otopite maslac, pa u njega ulijte hladno mleko. U drugu činiju izmešajte ostale sastojke za testo, no pazite da so i kvasac ne stavite jedno do drugog. Dodajte to u prvu smesu. Miksajte testo dok se više ne bude lepilo za činiju, oko 20-40 minuta. Pokrijte testo peškirom i ostavite da se udvostruči. Opet ga premesite. Razvucite ga što tanje i stavite u namašćen kalup. Na testo poslažite što više prepolovljenih šljiva. Pecite kolač 25-35 minuta na 150 stepeni ili dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi. Nakon vađenja iz rerne odmah pospite kolač šećerom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading