ZASLADITE SE UKUSNIM KOLAČEM Slatkiš iz BAVARSKE sa šljivama još niste probali

Alo.rs

18:00

Kulinarski globus 0

Stalno ćete ga spremati.

ZASLADITE SE UKUSNIM KOLAČEM Slatkiš iz BAVARSKE sa šljivama još niste probali
Shutterstock

Bavarski kolač sa šljivama

Sastojci:

100 g putera

250 ml mleka

500 g brašna

prstohvat soli

100 g šećera

10 g vanilin-šećera

30 g kvasaca

2 jajeta

1 kg šljiva

2 kašike šećera

Priprema:

Otopite maslac, pa u njega ulijte hladno mleko. U drugu činiju izmešajte ostale sastojke za testo, no pazite da so i kvasac ne stavite jedno do drugog. Dodajte to u prvu smesu. Miksajte testo dok se više ne bude lepilo za činiju, oko 20-40 minuta. Pokrijte testo peškirom i ostavite da se udvostruči. Opet ga premesite. Razvucite ga što tanje i stavite u namašćen kalup. Na testo poslažite što više prepolovljenih šljiva. Pecite kolač 25-35 minuta na 150 stepeni ili dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi. Nakon vađenja iz rerne odmah pospite kolač šećerom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading