ZNAJU ŠVEĐANI ZA DOBAR UKUS Supa od OVOG voća njihovo je najpoznatije jelo

Alo.rs

10:00

Kulinarski globus 0

Cela porodica se okupi za ručkom.

ZNAJU ŠVEĐANI ZA DOBAR UKUS Supa od OVOG voća njihovo je najpoznatije jelo
Shutterstock

Supa od šljiva

Sastojci:

150 g šećera

sok od 1/2 limuna

1 dl vode

600 g šljiva

3 karanfilića

1 puding od vanile

7,5 dl vode

180 ml pavlake

40 g šlaga

1 dl kisele vode

Priprema:

Šećer karamelizovati, zatim mu dodati limunov sok i iseckane šljive, 1 dl vode i karanfilić. Kuvati 5 minuta. Puding izmešati sa pavlakom i 7,5 dl vode, umešati u šljive i kuvati još 5 minuta, pa ohladiti. Šlag umutiti s kiselom vodom i umešati u čorbu pre serviranja.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading